Eλικόπτερο “σκανάρει” το Δήμο Αριστοτέλη για μέταλλα (φωτογραφίες) #skouries


Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής μεταλλευτικής βιομηχανίας βρίσκεται ο Δήμος Αριστοτέλη. Σχετικά με το ελικόπτερο με τον ειδικό εξοπλισμό γεωφυσικής έρευνας (φωτογραφία) που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες να κάνει πτήσεις πάνω από τα βουνά και τα χωριά του Δήμου, η δημοτική αρχή Αριστοτέλη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Προς αποφυγή παρανοήσεων και για να σταματήσουν τα ευφάνταστα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες μέρες προκαλώντας άσκοπη αναστάτωση, ενημερώνουμε τους δημότες ότι οι πτήσεις ελικοπτέρου που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή, αφορούν στο ερευνητικό έργο Smart Exploration, που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. για το οποίο ο Δήμος μας έχει ενημερωθεί από τον ευρωπαϊκό φορέα που το διενεργεί.
Στοχεύει στην ανάπτυξη νέων, φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών γεωλογικών ερευνών και η Ελλάδα είναι μία από τις 5 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν σε αυτό, με τη μεταλλευτική ζώνη πάνω από τη Φισόκα να είναι μέσα στις ζώνες έρευνας. Η ερευνητική διαδικασία πραγματοποιείται αποκλειστικά σε μη κατοικημένες περιοχές με απόλυτη ασφάλεια για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 30/11.»

Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή ντράπηκε να γράψει “Ελληνικός Χρυσός”… O “ευρωπαϊκός φορέας” που διενεργεί την έρευνα είναι ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με “εταίρους” στην Ελλάδα το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και δύο μεταλλευτικές εταιρείες, τη Δελφοί-Δίστομον και (φυσικά) την Ελληνικός Χρυσός. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως για ο,τι έγινε στη Χαλκιδική στα πλαίσια του προγράμματος, υπεύθυνη είναι η Ελληνικός Χρυσός.

Σύμφωνα με τη σελίδα του Smart Exploration (“έξυπνη έρευνα”), στόχοι του έργου είναι η ανάπτυξη χαμηλού κόστους και φιλικών προς το περιβάλλον εργαλείων και μεθόδων γεωφυσικής έρευνας, σε περιοχές όπου υπάρχει ήδη εξορυκτική δραστηριότητα αλλά και σε παρθένες περιοχές, ώστε να μειωθεί το κόστος της έρευνας και ο χρόνος μέχρι να μπει το μεταλλείο στην παραγωγή.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το έργο είναι industry-driven: η έρευνα δεν γίνεται από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, από πίσω βρίσκεται η μεταλλευτική βιομηχανία, η οποία θέτει τους στόχους και θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα. Στο Δήμο Αριστοτέλη αυτή που θα ωφεληθεί είναι, πάλι, η Ελληνικός Χρυσός.

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα του προγράμματος: “To Smart Exploration δίνει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και οργανώνει ειδικές δραστηριότητες, ειδικά κατά τη διάρκεια των εργασιών πεδίου. Γίνονται συναντήσεις στο Δημαρχείο με τις τοπικές κοινότητες, αναρτώνται ενημερωτικές αφίσες και φυλλάδια στις γειτονιές, γίνεται επικοινωνία με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τοπικά σχολεία επισκέπτονται τις δραστηριότητές μας.”

Αυτά μπορεί να γίνονται αλλού αλλά εδώ ο τοπικός “εταίρος” – η Ελληνικός Χρυσός – δεν έχει καλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία (και νομίζει ότι δεν το χρειάζεται επειδή έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή). Στο Δήμο Αριστοτέλη, έπρεπε να περάσουν πολλές μέρες που το ελικόπτερο πηγαινοερχόταν πάνω από τα χωριά του Δήμου, έπρεπε να το δουν και να το φωτογραφήσουν πολλοί κάτοικοι να κόβει βόλτες πάνω από τα σπίτια τους – στη Μ. Παναγιά, την Ολυμπιάδα, τη Βαρβάρα, το Στρατώνι, τη Στρατονίκη, το Γομάτι, το Νεοχώρι, για να δεήσει η δημοτική αρχή να βγάλει μια ανακοίνωση και να “ενημερώσει” σχετικά τους ιθαγενείς. Η ανακοίνωση προκάλεσε φυσικά πλήθος ειρωνικών σχολίων αφού βεβαίωνε ότι η έρευνα γινόταν μόνο στη Φισώκα και “αποκλειστικά σε μη κατοικημένες περιοχές”, τη στιγμή που οι κάτοικοι γράφανε ότι το ελικόπτερο πετούσε τόσο χαμηλά πάνω από τις στέγες που υπήρχε φόβος να χτυπήσει στις καμινάδες.

Αν αληθεύουν οι μαρτυρίες, η Ελληνικός Χρυσός βρήκε την ευκαιρία, με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, να ερευνήσει όλη τη μεταλλευτική της ιδιοκτησία των 265.000 στρεμμάτων, εκθέτοντας τη δημοτική αρχή. Ο εξοπλισμός που περιέφερε το ελικόπτερο πάνω από τα κεφάλια του κόσμου ονομάζεται Helicopter-based deep penetrating TEM – HTEM και “αυξάνει αισθητά το βάθος της έρευνας”. Η έρευνα λοιπόν έχει προχωρήσει ακόμα και κάτω από τα σπίτια, αφού ολόκληροι οικισμοί βρίσκονται εντός των μεταλλευτικών παραχωρήσεων της εταιρείας. Ο Δήμαρχος απλά ενημερώθηκε και δεν ρωτήθηκε, όπως αρμόζει στις αποικίες.

“Η Ελλάδα έχει επιλεγεί”, η περιοχή μας έχει επιλεγεί, αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής και η διατύπωση θέλει να μας κάνει να νιώσουμε μοναδικοί, προνομιούχοι, σα να μας κάνουν ένα ξεχωριστό δώρο. Ναι, μας κάνουν το δηλητηριασμένο δώρο των ακόμα περισσότερων μεταλλείων, ακόμα περισσότερων τοξικών αποβλήτων, κατεστραμμένων δασών, ρυπασμένων νερών. Γιατί μετά την “φιλική προς το περιβάλλον” γεωφυσική έρευνα, θα ακολουθήσει μια καθόλου φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη, δηλαδή κι άλλες Σκουριές κι άλλες Ολυμπιάδες. Μόνο καταστροφή για τον τόπο χωρίς, ούτε καν, οικονομικό όφελος για το Δημόσιο αφού καθετοποίηση της παραγωγής δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται να υπάρξει.

Στην Καναδική αποικία της ΒΑ Χαλκιδικής δεν είναι η πρώτη φορά που μας “σκανάρουν” από αέρος. Το ίδιο είχε κάνει και το 2007-2008 η τότε ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η Εuropean Goldfields. Αλλά τότε ήταν μόνο ένα ιδιωτικό ερευνητικό πρόγραμμα μιας ιδιωτικής μεταλλευτικής εταιρείας. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τώρα την έρευνα την προωθεί και την χρηματοδοτεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Horizon 2020, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την εξασφάλιση προμήθειας μεταλλικών πρώτων υλών για τις βιομηχανίες της. Εδώ και κάποια χρόνια, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών και δράσεων, η Ε.Ε. κινείται για την άρση των πάσης φύσεως εμποδίων στην πρόσβαση της βιομηχανίας σε κοιτάσματα μετάλλων, τη διευκόλυνση της αδειοδότησης και την κατάργηση κάθε δυνατότητας αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών να αντιδράσουν. Η Ελλάδα και ειδικά η πλούσια σε μέταλλα βόρεια Ελλάδα έχουν προσδιοριστεί ως “περιοχές-στόχοι”. Και η μικρή μας Χαλκιδική βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Εξορυκτική αποικιοκρατία στην Ευρώπη: η περίπτωση της Ελλάδας

Οι φωτογραφίες είναι αλιευμένες από προφίλ κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη στο Facebook.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.