Αντίο συναγωνιστή Τόλη #skouries


Tου Γιάννη Ζαμπετάκη* / ΕΦ. ΣΥΝ.

Τον Τόλη Παπαγεωργίου τον γνώρισα πριν από χρόνια μέσα από τους κοινούς αγώνες σε Ασωπό, Μεσσαπία και Σκουριές. Μου έκαναν εντύπωση τότε, το 2013, που τον γνώρισα το πράο χαμόγελό του και η βεβαιότητα για το δίκιο του αγώνα μας. Ο Τόλης ήταν το αντίθετο ενός άλλου συναγωνιστή που χάσαμε το 2014, του Θανάση Παντελόγλου. Ο Τόλης ήταν η ήρεμη δύναμη, ο Θανάσης, ο ταύρος. Μαζί τους πετύχαμε πολλά!

Πετύχαμε να ενώσουμε συναγωνιστές και συντρόφους από όλη την Ελλάδα σε έναν κοινό αγώνα για καθαρό νερό, καθαρό αέρα και καθαρή… σκέψη. Το τραγικά οξύμωρο είναι ότι και ο Τόλης, που χάσαμε πριν από λίγες ημέρες, έφυγε (όπως και ο Θανάσης) από την ασθένεια που φέρνουν οι «επενδύσεις» και την πολεμούσε σε όλη του τη ζωή… τον καρκίνο.

Αλλά τα καρκινικά κύτταρα που τον πήραν από κοντά μας είναι μια κληρονομιά σε όλη τη «χρυσοφόρα» επένδυση σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Οι εκεί αγωνιστές και φίλοι κατάφεραν να σπείρουν καρκινικά κύτταρα στα σχέδια της Eldorado Gold και έτσι οι Σκουριές έκλεισαν και η Ολυμπιάδα είναι πηγή συμπυκνωμάτων που η επεξεργασία τους δεν γίνεται στην Ελλάδα αλλά στην… Κίνα.

Το Γαλατικό χωριό εκεί μπορεί να έχασε τον Πανοραμίξ του στο πρόσωπο του Τόλη, αλλά αντιστέκεται ακόμα στον… κατακτητή. Το «μαγικό μας φίλτρο» είναι η κληρονομιά της αναλυτικής σκέψης και λειτουργικής ανίχνευσης των κινδύνων που φέρουν στο περιβάλλον οι ανοιχτές εξορύξεις. Για αυτό το «μαγικό φίλτρο», ο Τόλης μάς έδωσε τη «συνταγή»! Και τώρα μας γνέφει με χαμόγελο από εκεί ψηλά, να τη φυλάξουμε τη «συνταγή» σαν επτασφράγιστο μυστικό!

Αντίο συναγωνιστή Τόλη! Θα σε θυμόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά σου (για τα ιδανικά μας!) όσο ζούμε. Αντίο φίλε, και πού ’σαι… πιες καμιά ρακή με τον Θανάση τώρα που ανταμώσατε.

* Πρόεδρος Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Λίμερικ, Ιρλανδία


Μία απάντηση στο “Αντίο συναγωνιστή Τόλη #skouries”

  1. Τόλης Παπαγεωργίου!!, μια ζωή αγώνα ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα. Ποιος μπορεί άραγε να τον αντικαταστήσει;; Την δυναμικότητά του, τις ρητορικές του ικανότητες και το βάθος γνώσεων επί του θέματος. Η προσφορά του Τολη είναι ανυπολόγιστη. Τον έχω μπροστά μου, παρόν και εμνευστή σε όλες τις κοινές εκδηλώσεις ενάντια στις περιβαλλοντικά ολέθριες δραστηριότητες των μεταλλευτικών εταιρειών. Τιμή του για το πολύτιμο και παραδειγματικό έργο που μας κληροδότησε.
    Κυριάκος Αρίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.