Στα 25 τρισ. δολάρια θα φθάσουν οι ζημίες της βιομηχανίας εξόρυξης υδρογονανθράκων #skouries


Η βιομηχανία υδρογονανθράκων καταρρέει αλλά η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει να προωθεί την εγκατάστασή της στο ένα τρίτο της επικράτειας και στις θάλασσές μας. Με ειδική διάταξη στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4686/2020 – που πέρασε κατά τη διάρκεια της καραντίνας – οι εξορύξεις επιτρέπονται ακόμα και μέσα στις “προστατευόμενες” περιοχές Natura2000. Το άρθρο που ακολουθεί είναι της “Καθημερινής”.

Την κατάρρευση της εξορυκτικής βιομηχανίας και τη διαδικασία μετάβασης στην καθαρή ενέργεια ενδέχεται να επισπεύσει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με σχετική έκθεση του οικονομικού think tank Carbon Tracker. Μολονότι ο κόσμος προετοιμαζόταν και πριν από την επέλαση του κορωνοϊού για σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σε βάθος χρόνου, οι αιφνίδιες μεταβολές στο σύστημα ενέργειας θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρούς κραδασμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Carbon Tracker, η πανδημία ενδέχεται να σημάνει την καθοριστική πτώση των πιο ρυπογόνων επιχειρήσεων του πλανήτη και συγκεκριμένα να προκαλέσει ζημίες ύψους 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη διεθνή βιομηχανία εξόρυξης μέσα στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το βρετανικό think tank εκτιμά ότι η αξία των αποθεμάτων σε ορυκτά καύσιμα θα υποχωρήσει κατά τα δύο τρίτα και μάλιστα πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η πανδημία έχει ήδη πυροδοτήσει την πτώση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, η οποία θα εξακολουθήσει να υποχωρεί κατά περίπου 2% κάθε χρόνο. Ο τζίρος, συνεπώς, των εταιρειών του κλάδου θα συρρικνωθεί σημαντικά, από τα 39 τρισ. δολάρια που σημειώνει τώρα, στα 14 τρισ. σε βάθος χρόνου.

Αντίστοιχες είναι και οι προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Εκτιμά πως η πανδημία θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης στην ενεργειακή αγορά, αντίστοιχη με εκείνη που σημειώθηκε κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, προειδοποιεί πως η κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Παράλληλα, βέβαια, θα εξακολουθήσουν να αναδύονται οι ΑΠΕ και να μειώνεται το κόστος των τεχνολογιών για την ανάπτυξη του κλάδου. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς του BloombergNEF, η φθηνότερη πηγή ηλεκτροδότησης (σε τιμές χονδρικής) για το 85% των χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο είναι οι ΑΠΕ. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι έως το 2025 οι ΑΠΕ θα είναι η φθηνότερη πηγή ηλεκτροδότησης για κάθε χώρα του πλανήτη.

Ηδη, εν μέσω πανδημίας, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10% σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί είναι οι οικονομολόγοι και τα στελέχη του κλάδου της ενέργειας που προβλέπουν ότι η ζήτηση δεν πρόκειται να ανακάμψει μετά την κρίση του κορωνοϊού. Ο κόσμος «γίνεται μάρτυρας στην πτώση και στην κατάρρευση του συστήματος ορυκτών καυσίμων», σημειώνεται στην έκθεση του Carbon Tracker.

Στην περίπτωση που πράγματι συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό η βιομηχανία εξόρυξης, το Carbon Tracker προειδοποιεί για κλυδωνισμό της διεθνούς οικονομίας. Υπενθυμίζει πως οι επιχειρήσεις εξόρυξης κατέχουν ένα τεράστιο μερίδιο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς. Τονίζει, επίσης, ότι χρωστούν τεράστια ποσά, που ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, σε τράπεζες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, σχεδόν το 50% της αγοράς ομολόγων σχετίζεται με τις επιχειρήσεις του κλάδου της εξόρυξης. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προγραμματίσει κανείς μια οργανωμένη μείωση στα περιουσιακά στοιχεία της εξορυκτικής βιομηχανίας και να διαχειριστεί τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κίνγκμιλ Μποντ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Δεν χρειάζεται «να προσπαθούμε να συντηρήσουμε ένα μη βιώσιμο μοντέλο», τόνισε ο ίδιος.

Μολονότι οι προειδοποιήσεις για κατάρρευση της αγοράς ορυκτών καυσίμων πληθαίνουν, οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι επενδυτές τους δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ζήτηση θα βρίσκεται εφεξής σε καθοδική πορεία. Ο Μποντ, μάλιστα, σχολίασε: «Είναι περίεργο, διότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αυτών αρνούνταν επί τόσο καιρό να δεχτούν την ιδέα της μεταβολής και έχουν σπαταλήσει τόση ενέργεια στις σχέσεις τους, που κινδυνεύουν να γίνουν θύματα της ίδιας της ρητορικής τους».


Μία απάντηση στο “Στα 25 τρισ. δολάρια θα φθάσουν οι ζημίες της βιομηχανίας εξόρυξης υδρογονανθράκων #skouries”

  1. The Norilsk diesel oil spill is an industrial disaster that began on 29 May 2020 when a fuel storage tank at Norilsk-Taimyr Energy’s Thermal Power Plant No. 3 (owned by Nornickel) collapsed, flooding local rivers with 21,000 cubic metres (17,500 tonnes) of diesel oil.[1][2] Russian President Vladimir Putin declared a state of emergency. The accident has been described as the second-largest oil spill in modern Russian history

    *
    Nornickel is a Russian nickel and palladium mining and smelting company

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.