Γιώργος Τσανανάς: “Να κλείσουν τα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός μέχρι να περάσει η πανδημία” #Covid19gr


Τον κίνδυνο που αποτελεί για τη Βόρεια Χαλκιδική και για το Δήμο Αριστοτέλη ειδικότερα η λειτουργία των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύει με παρεμβάσεις του ο μεταλλειολόγος μηχανικός, κάτοικος Στρατονίκης και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική, κ. Γιώργος Τσανανάς. Ο κ. Τσανανάς, ο οποίος έχει καλή γνώση των Μεταλλείων Κασσάνδρας αφού έχει εργαστεί σε αυτά επί 10 χρόνια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διάδοσης του κορωνοϊού στους μεταλλωρύχους μέσα στις στοές και από εκεί στον τοπικό πληθυσμό.

Σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook στις 2 Απριλίου ενημερώνει ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αναστείλει τη λειτουργία των μεταλλείων μέχρι να περάσει η παρούσα υγειονομική κρίση:

Όπως όλοι γνωρίζετε, είμαι μεταλλειολόγος μηχανικός που έχω δουλέψει 10 χρόνια στα μεταλλεία Χαλκιδικής.
Θεώρησα χρέος μου να κάνω παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Τους ενημέρωσα για το πόσο επικίνδυνο είναι για την περιοχή (για την ευρύτερη περιοχή) στην παρούσα κατάσταση μεσούσης της πανδημίας του κορωνοιού, αν υπάρξει ένα κρούσμα, αυτό θα μεταδωθεί γρήγορα και καθολικά στα εργοτάξια των μεταλλείων. Επίσης ενημέρωσα ότι η κατάσταση των εργαζομένων όσον αφορά τα πνευμόνια τους είναι επιβαρυμένη, λόγω της πολύχρονης εργασίας τους εκεί.
Για αυτούς τους λόγους πρότεινα την αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός μέχρι να περάσει η πανδημία, ώστε να μην μπει η περιοχή σε καθολική καραντίνα και να μην έχουμε θύματα!
Εύχομαι να πάνε όλα καλά!!

Δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε τον κ. Τσανανά για αυτή τη θέση του, που συμφωνεί απόλυτα με όσα και εμείς έχουμε επισημάνει με αναρτήσεις μας από τις 22 Μαρτίου. Θεωρούμε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία αυτή είναι η μόνη λογική και η μόνη υπεύθυνη θέση, ανεξάρτητα από τις απόψεις του καθενός σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Pella TV, ο κ. Τσανανάς προσέθεσε ακόμα ένα στοιχείο που κάνει την κατάσταση στη Β. Χαλκιδική ακόμα πιο επικίνδυνη και την ανάγκη αναστολής λειτουργίας των μεταλλείων επιτακτική: στα μεταλλευτικά χωριά του Δήμου Αριστοτέλη υπάρχει ένας πληθυσμός περίπου δύο χιλιάδων συνταξιούχων μεταλλωρύχων, ηλικίας άνω των 70 ετών, με τα πνευμόνια επιβαρυμένα από τις ανθυγιεινές, επί δεκαετίες, συνθήκες εργασίας στις στοές. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε αυτόν τον ιο που χτυπάει ειδικά τους πνεύμονες και αν υπάρξει μόλυνση “θα έχουμε θύματα”. Αλλά και οι μεταλλωρύχοι πρέπει να προστατευτούν γιατί και τα δικά τους πνευμόνια μπορεί να είναι επιβαρυμένα, ενώ η διάδοση του ιου μέσα στο υπόγειο μεταλλείο είναι πάρα πολύ εύκολη.

Όπως καθημερινά επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι, η μόνη μας άμυνα απέναντι σε αυτόν τον ιο για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε ανοσία ούτε θεραπεία είναι η πρόληψη. “Το βασικό πράγμα αυτή τη στιγμή δεν είναι το μεροκάματο, είναι η ζωή”, λέει ο κ. Τσανανάς. Ας τον ακούσει η Πολιτεία πριν να είναι πολύ αργά.


Μία απάντηση στο “Γιώργος Τσανανάς: “Να κλείσουν τα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός μέχρι να περάσει η πανδημία” #Covid19gr”

  1. Πολύ ορθή πρόταση. Παράλληλα, βέβαια, εκκρεμούν και σοβαροί λόγοι νομιμότητας, για να σταματήσει αυτό το οικολογικά, αλλά και οικονομικά επιβλαβές για τη χώρα μας έργο γενικότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.