O κορωνοϊός στις στοές και στα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής #skouries #olympias


Η μετάδοση του κορωνοϊού μάθαμε όλοι ότι γίνεται με τα σταγονίδια από το στόμα μέσω του στατικού αέρα που μας περιβάλλει, σε απόσταση μικρότερη από δυο-τρία μέτρα, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας και στοιχηθήκαμε στις ουρές ανά 5 μ., ελπίζοντας ότι τα σταγονίδια-δολοφόνοι δεν θα μας φτάσουν.

Στις υπόγειες στοές των μεταλλείων της ELDORADO στη Χαλκιδική, σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, ο εξαερισμός εξασφαλίζεται με τεράστιους ανεμιστήρες 100-140 kw που διοχετεύουν ποσότητες 4500 κ.μ. αέρα ανά λεπτό. Και στο πολυώροφο πλέγμα των στοών σε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων, με συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ιδανικές για παντός είδους παθογόνους μικροοργανισμούς, δουλεύουν εξαντλητικά εκατοντάδες μεταλλωρύχοι σε τρεις οκτάωρες βάρδιες, εφτά μέρες τη βδομάδα. Στην πλειονότητα τους είναι από τα “Μαντεμοχώρια” και την Ιερισσό του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά υπάρχουν και Ιταλοί τεχνίτες και επιστάτες αφού την εργολαβία της εξόρυξης έχει Ιταλική εταιρεία. Υπάρχουν και Αθηναίοι και Πελοποννήσιοι και Θεσσαλονικείς και άνθρωποι από όλη τη χώρα που διαμένουν σε νοικιαζόμενα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Πριν από λίγες μέρες η εταιρεία ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, παρόμοια με αυτά που έχουν παρθεί σε όλους τους χώρους εργασίας, ιδιωτικούς και δημόσιους, όπως την τηλε-εργασία και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Αλλά αυτά αφορούν τις εγκαταστάσεις επιφανείας και όχι το υπόγειο μεταλλείο όπου εκ των πραγμάτων δεν έχουν ούτε εφαρμογή ούτε αποτελεσματικότητα. Ο αριθμός των εργαζομένων στα λεωφορεία που μεταφέρουν τις βάρδιες έχει μειωθεί και οι περισσότεροι πλέον πηγαίνουν στο μεταλλείο με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο. Πριν μπουν στη στοά μετριέται η θερμοκρασία και η οξυγόνωσή τους. Και για 8 ώρες μένουν στη μοίρα τους. Στην ανθυγιεινή  από την υγρασία, τις αναθυμιάσεις και τα καυσαέρια των ντιζελοκίνητων μηχανημάτων, ατμόσφαιρα των στοών, οι μεταλλωρύχοι σκουπίζουν με το μανίκι τον ιδρώτα που τρέχει ποτάμι, βγάζουν συχνά τη μάσκα για να πάρουν αέρα και κάνουν όλοι μαζί διαλείμματα για ξεκούραση, τσιγάρο και φαγητό, χωρίς να βγουν στην επιφάνεια (φωτογραφία κάτω).

Φωτογραφία: Διάλειμμα στις στοές

Αν έστω και ένας είναι φορέας, ΟΛΟΙ οι μεταλλωρύχοι της βάρδιας είναι αυτόματα ΦΟΡΕΙΣ. Οι πανίσχυροι ανεμιστήρες που εξασφαλίζουν την αναπνοή και τη ζωή στα υπόγεια ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, μεταφέροντας ταχύτατα τα μολυσμένα σταγονίδια στον διπλανό. Επισημαίνεται δε ότι λόγω των συνθηκών εργασίας τους, οι μεταλλωρύχοι υπογείων στοών είναι ούτως ή άλλως επιρρεπείς σε σοβαρές πνευμονικές νόσους. Και στη λήξη της βάρδιας βιαστικά όλοι μαζί, υπογείτες και προσωπικό επιφανείας, φεύγουν από το μεταλλείο και διασκορπίζονται στα χωριά τους. Τρεις βάρδιες μαζί με το επιστημονικό/διοικητικό/βοηθητικό προσωπικό, συνολικά 1.600 εργαζόμενοι (τόσους ισχυρίζεται ότι απασχολεί η Ελληνικός Χρυσός), έχουν διασκορπιστεί μέσα σε 24 ώρες στα 16 χωριά του Δήμου Αριστοτέλη κι ακόμα παραπέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μετάδοση του κορωνοιού στο Δήμο Αριστοτέλη, θα έχει μορφή πυρηνικής αντίδρασης.

Φωτογραφία: ο ανεμιστήρας εισαγωγής αέρα στις στοές του Μαντέμ Λάκκου

Σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι η Μογγολία, τη Χιλή και το Περού, μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες περιστέλλουν ή αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους, οικειοθελώς ή υποχρεωτικά, στα πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας για περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού:

Canadian mining companies grapple with coronavirus pandemic

Top metal miners curb operations as governments fight coronavirus

Εδώ στην Ελλάδα, αν μαζευτούν δέκα περιπατητές στην απέραντη παραλία της Θεσσαλονίκης επιστρατεύονται δημοτική αστυνομία και ειδικές δυνάμεις για να τους διαλύσουν. Γίνονται αυστηρότατες προειδοποιήσεις να MHN μετακινούνται οι πολίτες για να μη μεταφερθεί ο ιος σε περιοχές της χώρας που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν βεβαιωμένα κρούματα. 1600 άτομα που μετακινούνται καθημερινά μεταξύ μιας επιχείρησης και όλων των χωριών της Βόρειας Χαλκιδικής κι ακόμα παραπέρα είναι μια δυνάμει υγειονομική βόμβα, όσο φιλότιμες προσπάθειες και αν κάνει η εταιρεία για να αποφύγει τη μετάδοση μεταξύ των εργαζομένων της. Οι αρχές πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αντίθεσή μας στη μεταλλευτική δραστηριότητα αλλά αφορά αποκλειστικά την προστασία της δημόσιας υγείας από έναν μέχρι τώρα άγνωστο, αόρατο, ύπουλο και εξαιρετικά επικίνδυνο εχθρό.


5 απαντήσεις στο “O κορωνοϊός στις στοές και στα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής #skouries #olympias”

  1. Ακόμα και στην Ιταλία τα εργοστάσια παραγωγής συνεχίζουν κανονικά. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να μείνουν όρθιες! Διαφορετικά μιλάμε για ολική κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.