Δημ. Συμβούλιο Αριστοτέλη 19-2-2020, θέμα: “Υποχρεώσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” (βίντεο) #skouries #olympias #stratoniki


Περισότερες από 10.000 θεάσεις  είχε η ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη της 19ης Φεβρουαρίου 2020 που πραγματοποιήθηκε μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook. Αναρτούμε και εδώ τα βίντεο της μαραθώνιας συνεδρίασης των 9 ωρών.

Μετά από αίτημα του συνόλου της αντιπολίτευσης (παρατάξεις Τσακνή, Παπαγεωργίου, Λαμπράκη), συζητήθηκαν δύο θέματα που αφορούν την Ελληνικός Χρυσός:

  • Υποχρεώσεις τις ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από την ΚΥΑ της 26-7-2011 απ 201745 (Εισηγητής Γεώργιος Λαμπράκης Δημοτικός Σύμβουλος).
  • Προβλήματα στον οικισμό της Στρατονίκης. Ρωγματώσεις – Νερά κλπ (Εισηγητής Τόλης Παπαγεωργίου Δημοτικός Σύμβουλος).

Πάνω από 200-300 κάτοικοι γέμισαν την αίθουσα και τα σκαλιά του Πολιτιστικού Κέντρου Ιερισσού, με ιδιαίτερα έντονη την παρουσία κατοίκων της Ολυμπιάδας και της Στρατονίκης, των χωριών που περισσότερο από όλα πλήττονται από τις δραστηριότητες της εταιρείας. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός Δημήτρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος και Έμμυ Γαζέα, διευθύντρια του τμήματος περιβάλλοντος της εταιρείας. Η τελευταία φορά που η εταιρεία τόλμησε να σταθεί μπροστά στην τοπική κοινωνία ήταν η παρωδία ενημέρωσης του τότε Δήμου Παναγίας στις 9/6/2007, πριν από 13 ολόκληρα χρόνια.

Την εισήγηση του 1ου θέματος έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Λαμπράκης, γνωστός υπέρμαχος της μεταλλευτικής δραστηριότητας ο οποίος όμως έκανε εκτενή αναφορά στις υποχρεώσεις της εταιρείας από την ΚΥΑ οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Το ίδιο έκαναν και όλοι όσοι πήραν το λόγο στη συνέχεια. Δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες σφυροκόπησαν την εταιρεία με ερωτήσεις για τα πεπραγμένα της αλλά και για το νέο επενδυτικό σχέδιο που διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση, ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Η απάντηση του κ. Δημητριάδη ως προς αυτό ήταν ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία: “Αφού υπογραφεί η σύμβαση θα πάει στη Βουλή για ψήφιση και μετά θα έρθουμε εδώ και θα την ανακοινώσουμε” (στο 1:02 του δεύτερου βίντεο). Η συνολική στάση και συμπεριφορά των εκπροσώπων της εταιρείας απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες ήταν αλαζονική και απαξιωτική. Από τον καταιγισμό ερωτημάτων και επικρίσεων που δέχθηκαν, απάντησαν μόνο σε όσα ήθελαν, εμμένοντας στη θέση ότι η εταιρεία τους έχει δίκιο σε όλα. Εξαπέλυσαν μάλιστα απαράδεκτη επίθεση στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ που τόλμησαν να κάνουν ελέγχους και να βεβαιώσουν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων!

Μετά από δυόμιση ώρες τοποθετήσεων στις οποίες αναδείχθηκαν – με αρκετή ένταση – πολλά από τα προβλήματα που προκαλεί η δραστηριότητά της εταιρείας και η συνολική της αναξιοπιστία, η ομιλία του Δημάρχου ήταν “κονσέρβα”, γραμμένη από πριν. Σαν τίποτα να μην άκουσε και τίποτα να μην τον προβλημάτισε από όσα ακούστηκαν, απέφυγε οποιαδήποτε κριτική στην εταιρεία. Το μακροσκελές δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Αριστοτέλη αναδεικνύει μεν – και σωστά – την ομοφωνία και ομοψυχία του Δημοτικού Συμβουλίου σε σημαντικά ζητήματα όμως, στη μορφή που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης, δεν καταγράφει τις διακριτές θέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ως προς την (μη) τήρηση από την εταιρεία των υποχρεώσεών της από την ΚΥΑ.

Η θέση του του Δημοτικού Συμβούλου Τόλη Παπαγεωργίου είναι η εξής: “Εννέα ολόκληρα χρόνια μετά την ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων διαπιστώνεται ότι η Ελληνικός Χρυσός την έχει παραβιάσει συνολικά. Παράλληλα, με την απόφαση 223/2020 του ΣτΕ επιβεβαιώθηκε ότι η εταιρεία παραβιάζει και τη σύμβαση αφού η μεταλλουργία ακαριαίας τήξης δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί. Τις επιβαρυντικές για τον τόπο – και ειδικά για την Ολυμπιάδα, τη Στρατονίκη και το Στρατώνι – αλλαγές στο σχεδιασμό, καθώς και αυτές που αντίκεινται στο δημόσιο συμφέρον, η εταιρεία επιδιώκει να νομιμοποιήσει μέσω της νέας σύμβασης και του νέου επενδυτικού σχεδίου. Είναι σαφές ότι η εταιρεία ούτε μπορεί ούτε επιθυμεί να τηρησει τους όρους της υφιστάμενης ΚΥΑ και γι’αυτό το λόγο η θέση της “Απαλλαγής” και του Τόλη Παπαγεωργίου είναι ότι πρέπει να υποχρεωθεί να τους τηρήσει”. Και εδώ η σχετική ανάρτηση της παράταξης Τσακνή.

Ακολουθούν τα βίντεο του πρώτου μέρους της συνεδρίασης που αφορά την ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.