Μαρία Καδόγλου στον Focus FM: “Η Ελληνικός Χρυσός παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς νόμους” #skouries


Συνέντευξη της Μαρίας Καδόγλου, μέλους του “Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων”, στον Focus FM στις 27-01-2020.

H συνέντευξη ζητήθηκε σε συνέχεια συνέντευξης του δικηγόρου των κατοίκων, Αλέξανδρου Αδαμίδη, η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ! “Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές. Η μόνη εξόρυξη στον κόσμο, που χρησιμοποιεί αρσενικό για διύλιση”- ΗΧΗΤΙΚΟ, και της επιστολής που έστειλε η εταιρεία “προς αποκατάσταση της αλήθειας”. Στην μακροσκελή (πεντασέλιδη) επιστολή της προς τον Focus FM και την ιστοσελίδα Voicenews, η Ελληνικός Χρυσός “πιάστηκε” από ένα λάθος του κ. Αδαμίδη ως προς την επεξεργασία του μεταλλεύματος στις Σκουριές για να κάνει λόγο για “καταφανή και επικίνδυνη δυσφήμιση για την εταιρεία” και στη συνέχεια να επαναλάβει όλη της τη γνωστή προπαγάνδα.

Μιλώντας στον Focus Fm η κα Καδόγλου τόνισε: “Είναι υποκριτικό από την εταιρεία να εστιάζει σε ένα λάθος που έκανε ένα μέλος του κινήματος, ένα επιστημονικό λάθος, και με αυτόν τον τρόπο να κουκουλώνει τις πραγματικές και διαπιστωμένες παρανομίες της σε ότι αφορά το περιβάλλον”. Αναφέρθηκε στα πορίσματα και τις βεβαιώσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για συστηματικές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στη ρύπανση των νερών του Μαυρόλακκα στην Ολυμπιάδα και στις ποινικές διώξεις των στελεχών της εταιρείας σε βαθμό κακουργήματος για ρύπανση του περιβάλλοντος σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι.

Απορούν οι δημοσιογράφοι:

“Αυτά που μας λέτε υπάρχουν σε επίσημα έγγραφα;”
– “Βεβαίως”.
– “Και αφού η εταιρεία αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των Επιθεωρητών, δεν υπάρχουν υπηρεσίες, αρμόδιοι, που θα βάλουν ένα τέλος σ’αυτή την ιστορία;”
– “Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει ο Υπουργός”.
– “O Yπουργός τα αγνοεί αυτά;”
– “Όχι”.
– “Στην επιστολή της εταιρείας αναφέρεται ότι η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει απαρέγκλιτα την περιβαλλοντική  νομοθεσία και συχνά ξεπερνώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε ο,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος”
– “Είναι ψέμμα”.

Η συνέντευξη αυτή “θάφτηκε” από τον Focus FM καθώς δεν ανέβηκε ούτε στο Facebook ούτε στο site του σταθμού. Ως δικαιολογία μας αναφέρθηκε το εξής: “Λόγω επικαιρότητας με το θέμα της τροπολογίας (για το ποδόσφαιρο) που πέρασε στη βουλη, την ημέρα εκείνη ανέβηκαν άλλες ειδήσεις”.

Αύριο το πρωί θα μιλήσει στον Focus FM το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, Φρόσω Δημητριάδου.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.