Η χαριστική βολή στη Στρατονίκη από το Δήμαρχο Αριστοτέλη Στ. Βαλιάνο #skouries


Όπου η ντροπή του Δημάρχου περισσεύει και το θράσος ξεχειλίζει.

Μέσω της σελίδας Facebook του Δήμου Αριστοτέλη, ο Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

“Την έγκριση υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ, πρώην ΙΓΜΕ) για τη γεωλογική και τεχνική διερεύνηση του προβλήματος των ρωγματώσεων στη Στρατονίκη αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου κ. Στέλιου Βαλιάνου. Μια ακόμα δέσμευση μας μπαίνει σε τροχιά πραγματοποίησης. Δεν μας αρκεί να υποθέτουμε τι φταίει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Στρατονίκη. Πρέπει να ξέρουμε τεκμηριωμένα,ώστε να διεκδικήσουμε και θεσμικά την ουσιαστική επίλυση και εν ανάγκη την απόδοση ευθυνών και διεκδίκηση αποζημιώσεων.”

Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος θα πληρώσει στην ΕΑΓΜΕ το ποσό των 50.000 ευρώ σε δύο φάσεις και σε διάστημα δύο ετών, με στόχο:

”την αξιολόγηση της πληρότητας της χωρικής κατανομής των ερευνητικών εργασιών που διεξάγονται από τρίτους…και των τοπογραφικών μετρήσεων και δορυφορικών μετακινήσεων που πραγματοποιούνται από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ… Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης αποτελεί η διάθεση των πλήρων πρωτογενών στοιχείων που εκτελούνται από τρίτους. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης θα πρέπει να συναξιολογηθούν ακολούθως με τα στοιχεία της εξέλιξης της υπόγειας εκμετάλλευσης”.

Δηλαδή η ΕΑΓΜΕ δεν θα κάνει καμία πρωτογενή έρευνα αλλά θα “αξιολογήσει” τα στοιχεία που θα της παραχωρηθούν από “τρίτους”: από την Ελληνικός Χρυσός και από τους καθηγητές του ΑΠΘ και του ΕΜΠ που ερευνούν τα αίτια των ρωγματώσεων και καθιζήσεων στη Στρατονίκη με ανάθεση από την Ελληνικός Χρυσός και σύμφωνα με τους όρους που εκείνη έχει θέσει. Η “αξιολόγηση” της ΕΑΓΜΕ είναι τελικά αόριστη χρονικά, αφού η ολοκλήρωσή της εξαρτάται αποκλειστικά από την ολοκλήρωση των ερευνών της Ελληνικός χρυσός και των καθηγητών της και την εξαγωγή των συμπερασμάτων τα οποία εν συνεχεία θα αξιολογήσει η ΕΑΓΜΕ.

Η “αξιολόγηση” θα γίνει σε συνδυασμό με τα “στοιχεία της εξέλιξης της υπόγειας εκμετάλλευσης” που τα γνωρίζει μόνο η Ελληνικός Χρυσός, η οποία δεν πρόκειται ασφαλώς να αποκαλύψει στοιχεία που δεν τη συμφέρουν. Η εταιρεία έκανε την ανήξερη όταν άρχισαν να ρωγματώνονται τα σπίτια στο νότιο τμήμα του οικισμού Στρατονίκης και δεν αποκάλυπτε ότι οι ρωγματώσεις άρχισαν να εμφανίζονται αμέσως μετά τη διάνοιξη της παράνομης  “στοάς Μητσοτάκη” ακριβώς από κάτω, έξω από τα όρια της περιοχής που έχει αδειοδοτηθεί για εξόρυξη. Τέσσερα από αυτά τα σπίτια είναι πλέον “επικινδύνως ετοιμόρροπα”.

Αυτά όλα σημαίνουν απλά ότι η “αξιολόγηση” της ΕΑΓΜΕ χάνεται χρονικά κάπου στο μέλλον, ίσως σε 5 ή 10 χρόνια. Σημαίνουν επίσης ότι ο – στα όρια της πτώχευσης – Δήμος Αριστοτέλη πληρώνει με 50.000 ευρώ την ΕΑΓΜΕ για “τεκμηριωμένη γνώση”, η οποία στην πραγματικότητα θα έρθει από την Ελληνικός Χρυσός. Δηλαδή από τον, όπως όλα δείχνουν, αυτουργό του εγκλήματος.

Η Στρατονίκη οδηγείται πλέον και με Προγραμματική Σύμβαση στην επόμενη μέρα. Μοιραία. Με συναυτουργό τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι από τους 27 δημοτικούς συμβούλους, η μοναδική αρνητική ψήφος στο δρομολογούμενο έγκλημα κατά της Στρατονίκης ήταν του Τόλη Παπαγεωργίου. Ο δημοτικός σύμβουλος της “Απαλλαγής” κατάγγειλε ανοικτά τον Δήμαρχο ότι στόχος της Σύμβασης είναι η συγκάλυψη της ευθύνης της εταιρείας για το έγκλημα, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την εξόρυξη με εκρηκτικά κάτω από τον οικισμό μέχρι την εξώφληση του κοιτάσματος. Αναθέτει στην Ελληνικός Χρυσός να διαχειρισθεί την “έρευνα” – κουκούλωμα, με την ΕΑΓΜΕ να εισπράττει απλά 50.000 ευρώ για το ρόλο του “αξιολογητή”. Κατήγγειλε επίσης ότι ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος από τον Κώδικα Δήμων (Ν.3463/2006 άρθρο 75) ”να προστατέψει τη ζωή και τη περιουσία των δημοτών του… από δραστηριότητες που εγκυμονούν κινδύνους“, απαιτώντας την άμεση διακοπή της εξόρυξης κάτω από τον οικισμό σε εφαρμογή του ΚΜΛΕ, αρθρο 86 παρ.1. Σχετική είναι η ΑΝΑΦΟΡΑ του Μαρτίου 2019 του ΠΜΔ που του έχει κοινοποιηθεί.

Την ανακοίνωση του Δημάρχου για την υπογραφή της Σύμβασης αναδημοσίευσε αυτούσια το ιστολόγιο συμφερόντων της Ελληνικός Χρυσός “Πολίτες Αριστοτέλη”.


2 απαντήσεις στο “Η χαριστική βολή στη Στρατονίκη από το Δήμαρχο Αριστοτέλη Στ. Βαλιάνο #skouries”

  1. κ. Δήμαρχε σαν μεταλλειολόγος μηχανικός ξέρω περισσότερα από σας για το θέμα. Αν θέλετε μπορούμε να βρεθούμε να σας ενημερώσω-συμβουλεύσω για να γνωρίζετε ώστε να μην εκτίθεστε.

  2. Το θέμα είναι απλά πολιτικής και μόνο!!!Το είχα πει και έγινε…”Με τον Βαλιάνο δήμαρχο και τον Κούλη στην κυβέρνηση…καλό η περιοχή ΔΕΝ βλέπει.Η μετά Πάχτα εποχή ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΑΝΑΒΙΏΝΕΙ..Το νου μας -το νου μας!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.