Τα “επικινδύνως ετοιμόρροπα” σπίτια της Στρατονίκης και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής #skouries


Στην τοπική Πολεοδομία έχει πετάξει το μπαλάκι για τη Στρατονίκη που βουλιάζει το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του ΣΕΒΕ, αφού αρνείται να πράξει αυτό που επιβάλλει ο Κώδικας Μεταλλευτικών Λατομικών Εργασιών – να διακόψει την εξόρυξη κάτω από τον οικισμό. Η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη από την άλλη στέλνει Πρωτόκολλα Επικίνδυνων Κατασκευών ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας, μόνο που δεν ξέρει ποια πρέπει να είναι αυτά ούτε ποιος πρέπει να τα εφαρμόσει και να τα πληρώσει. Οι κάτοικοι της Στρατονίκης έχουν αφεθεί να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Mε το από 9-10-2019 έγγραφό του, το ΤΕΜ/ΣΕΒΕ μας πληροφορεί μεταξύ άλλων ότι:

  • Στις 21-9-2018 “επεσήμανε στο Δήμο Αριστοτέλη ότι ανεξάρτητα των εργασιών παρακολούθησης και αντιμετώπισης της εξέλιξης του φαινομένου των ρωγματώσεων, θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού”. Και
  • “Κατά τις πρόσφατες αυτοψίες Μηχανικών της Υπηρεσίας μας στον οικισμό Στρατονίκης, διαπιστώθηκε ότι, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα φαινόμενα ρωγματώσεων έχουν επεκταθεί στο νότιο τμήμα του οικισμού, ενώ φαίνεται να παρουσιάζουν έντονη εξέλιξη, ιδιαίτερα σε μια σειρά γειτονικών κατοικιών του τμήματος αυτού. Συντάχθηκαν εικοσιοκτώ (28) εκθέσεις αυτοψίας, οι οποίες διαβιβάστηκαν αρμοδίως στην Εισαγγελία Χαλκιδικής, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη Διεύθυνση Πολεοδομίες του Δήμου Αριστοτέλη για να εκκινήσει τη διαδικασία σύγκλησης και λειτουργίας επιτροπής για τον χαρακτηρισμό της επικινδυνότητας των κτισμάτων του οικισμού”.

Μετά από αυτά τα έγγραφα και την από 21-5-2019 Έκθεση Αυτοψίας του ΤΕΜ/ΣΕΒΕ, το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη επέδωσε αρχικά τέσσερα “Πρωτόκολλα Επικίνδυνης Κατασκευής” σε ιδιοκτήτες σπιτιών της Στρατονίκης  και στη συνέχεια ακόμα δύο.

Με τα πρώτα από αυτά τα Πρωτόκολλα (εδώ), η Πολεοδομία έδινε εντολή στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν “στη λήψη όλων των απαραίτητων άμεσων προσωρινών μέτρων ασφαλείας (π.χ. απαγόρευση πρόσβασης, τοποθέτηση ικριωμάτων, αντιστήριξη επικίνδυνων στοιχείων κλπ) για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία προσώπων και πραγμάτων, διότι όπως διαπιστώνεται υπάρχουν επικίνδυνες ρωγμές οι οποίες είναι ενδεικτικές απώλειας αντοχής των κτισμάτων”. Οι κάτοικοι υποχρεώνονταν να βάλουν μηχανικό για να κάνει μελέτη, να βγάλει άδειες και να επιβλέψει τις εργασίες, και όλα αυτά εντός προθεσμίας 30 ημερών και υπό την απειλή ποινικής δίωξης.

Στη συνέχεια η Πολεοδομία κάνει μια εντυπωσιακή στροφή. Με έγγραφό της στους ιδιοκτήτες ετοιμόρροπων σπιτιών στις 6-8-2019 τονίζει μεν ότι “θα πρέπει να γίνει η λήψη απαραίτητων προσωρινών μέτρων ασφαλείας (μέχρι την λήψη οριστικών μέτρων για την άρση του κινδύνου που θα διαταχθούν από την Τριμελή Επιπτροπή”, αλλά αρνείται να πάρει την ευθύνη ακόμα και να προτείνει ποια πρέπει να είναι αυτά τα μέτρα:

“Η υπηρεσία μας δεν είναι δυνατό να εκτιμήσει και να προτείνει τα προσωρινά μέτρα λόγω αφενός της έλλειψης προσωπικού και αφετέρου της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, όπως απαιτεί η περίσταση του φαινομένου των εκτεταμένων ρωγματώσεων.

Επίσης η υπηρεσία μας δεν αποφασίζει για το ποιος υποχρεούται ή με ποια δαπάνη σε βάρος του θα γίνει η εφαρμογή και η εκτέλεση των μέτρων ασφαλείας λόγω του γενικευμένου φαινομένου στον οικισμό Στρατονίκης και λόγω μη διακρίβωσης των γενεσιουργών αιτιών”.

Συνοψίζοντας:

Έξι (6) τουλάχιστον σπίτια στη Στρατονίκη είναι ετοιμόρροπα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για αυτούς που τα κατοικούν. Οι ιδιοκτήτες τους το πληροφορήθηκαν επίσημα από την αρμόδια Πολεοδομία. Για τους επισκέπτες στα σπίτια και όσους περνούν στο δρόμο έξω από αυτά και αγνοούν τον κίνδυνο, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή μέριμνα. Το “φαινόμενο” των ρωγματώσεων χαρακτηρίζεται “γενικευμένο.

– Η αρμόδια Πολεοδομία δεν γνωρίζει ούτε ποια είναι τα “προσωρινά μέτρα ασφαλείας” που πρέπει να ληφθούν, ούτε ποιος υποχρεούται να τα λάβει, ούτε ποιος θα τα πληρώσει, ούτε πόσο “προσωρινά” θα είναι. Το έγγραφο έγινε απλά για  να βγει η Πολεοδομία από την υποχρέωση και να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες που της πέταξε το ΤΕΜ/ΣΕΒΕ. Και οι δυο υπηρεσίες κρύβονται πίσω από το ότι “οι γενεσιουργές αιτίες δεν είναι διακριβωμένες” για να συναινέσουν στην συνέχιση των εκρήξεων κάτω από τα σπίτια για τα επόμενα, άγνωστο πόσα, χρόνια. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αφήνονται μόνοι τους, να κάνουν ό,τι νομίζει ο καθένας για να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Αλλά το Τμήμα Πολεοδομίας είναι δημοτική υπηρεσία και λειτουργεί κατά το Νόμο υπό την εποπτεία του Δημάρχου. Και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος μέχρι στιγμής έχει κρατήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στο απόλυτο σκοτάδι σε ο,τι αφορά τη Στρατονίκη. Με ΑΝΑΦΟΡΑ του προς τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο του ΔΣ, ο δημοτικός σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου ζητά να ενταχθεί το ζήτημα της Στρατονίκης στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Περιμένουμε να δούμε αν Δήμαρχος και Πρόεδρος θα δώσουν σε αυτό το μείζον θέμα του Δήμου το χώρο που του αξίζει ή θα το θάψουν μέσα στα αμέτρητα μικρά και μεγαλύτερα ζητήματα του Δήμου.


Μία απάντηση στο “Τα “επικινδύνως ετοιμόρροπα” σπίτια της Στρατονίκης και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.