Επενδύσεις εναντίον περιβάλλοντος: Οι Αρμένιοι χωρικοί διαμαρτύρονται για τα σχέδια εξόρυξης #skouries


Παντού τα ίδια. Πηγή άρθρου: France24.

Οι Αρμένιοι χωρικοί βρέθηκαν μπλεγμένοι σε αυτό που λένε ότι είναι μια μάχη τύπου Δαβίδ και Γολιάθ για το περιβάλλον και τα μέσα διαβίωσής τους, κάνοντας βάρδιες για να προστατεύσουν τη γη τους από μια πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης.

Οι διαδηλωτές λένε ότι η προγραμματισμένη εξόρυξη χρυσού στο νότο όχι μόνο θα μολύνει το πόσιμο νερό, αλλά θα προκαλέσει και ζημιά σε μερικά από τα σημαντικότερα τουριστικά σημεία στο μικρό κράτος του βουνού του Καυκάσου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Nikol Pashinyan επιμένει ότι το έργο στο Όρος Amulsar είναι μια ζωτική πηγή ξένων επενδύσεων και ένα σημάδι ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην επιχειρηματικότητα.

Ο Pashinyan κέρδισε πέρυσι την εξουσία με τη στήριξη λαϊκών διαμαρτυριών, αλλά οι προσπάθειες των ακτιβιστών τώρα στρέφονται εναντίον του και στην προτίμησή του –όπως θεωρούν- για τις επενδύσεις εις βάρος της ευημερίας του λαού του.

«Το ορυχείο θα μολύνει το νερό, το έδαφος και τον αέρα», δήλωσε ο Erazik Stepanyan, ένας 57χρονος από το Gndevaz, ένα μικρό χωριό μερικά χιλιόμετρα από το όρος Amulsar.

«Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μολύνει τη φύση μας».

Το έργο αναπτύσσεται από τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της Αρμενίας, την αμερικανο-βρετανική εταιρεία Lydian.

Οι εργασίες έχουν παγώσει για περισσότερο από ένα χρόνο, αφού οι ακτιβιστές και οι ντόπιοι φράζουν το χώρο, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο εργοτάξιο.

“Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος, ώστε το Amulsar να μην γίνει ποτέ ορυχείο”, δήλωσε ο 18χρονος Suzi Hunanayan, του οποίου η οικογένεια συμμετέχει στους αποκλεισμούς.

Η ίδια ατμόσφαιρα κυριαρχεί στην λουτρόπολη του Jermuk, όπου οι ντόπιοι φοβούνται ότι το ορυχείο θα καταστρέψει την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

“Δε θα έρχεται κανένας τουρίστας στο Jermuk αν λειτουργεί ένα τέτοιο επικίνδυνο ορυχείο κοντά μας. Οι επιχειρήσεις μας θα καταστραφούν”, δήλωσε ο Mkhitar Stepanyan, ο οποίος εμπορεύεται φαρμακευτικά βότανα.

“Κανείς δεν θα αγοράζει τα βότανα μου με το φόβο ότι είναι δηλητηριασμένα από τα απόβλητα του ορυχείου”, είπε, κοιτάζοντας με αγωνία τα ματσάκια χαμομηλιού, τα βότανα του Αγίου Ιωάννη και τη μέντα στο κιόσκι του.

Το σχεδιαζόμενο ορυχείο βρίσκεται κοντά στις πηγές ποταμών που ρέουν στη γραφική λίμνη Sevan, άλλη μία τουριστική ατραξιόν και κύρια πηγή πόσιμου νερού της χώρας.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του ορυχείου έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα Yerevan, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τον περασμένο μήνα φωνάζοντας «Όχι στην οικολογική καταστροφή!»

Τον Αύγουστο, οι διαδηλωτές μπλόκαραν το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο της χώρας, ζητώντας τoν τερματισμό του έργου.

«Μη διαχειρίσιμες οικολογικές συνέπειες»

Η Lydian, η οποία έχει ήδη δαπανήσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια για να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα χρυσού του Amulsar – τα οποία περιέχουν περίπου 40 τόνους καθαρού χρυσού – απέρριψε τους φόβους των οικολόγων ως αβάσιμους.

Η εταιρεία κατήγγειλε μια “τεράστια παραπληροφόρηση γύρω από το έργο του Amulsar” ως μέρος μιας “εκστρατείας ανταγωνιστικών εταιρειών εξόρυξης”.

“Η Lydian είναι απόλυτα διαφανής σε σχέση με τις περιβαλλοντικές και λειτουργικές της πρακτικές. Αυτές οι πρακτικές πληρούν ή και υπερβαίνουν όλα τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Hayk Aloyan, στο AFP.

Αλλά οι ντόπιοι οικολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους.

Η Karine Danielyan, επικεφαλής της ΜΚΟ Association For Sustainable Human Development (Ένωση για Βιώσιμη Ανθρώπινη Ανάπτυξη), δήλωσε ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία εξόρυξης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οξείδωση του νερού στους μεγάλους ποταμούς.

Αυτό θα τους καθιστούσε “ακατάλληλους για άρδευση και πόση”.

“Η ρύπανση των υδάτων θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα της λίμνης Sevan και τις πηγές μεταλλικού νερού στο Jermuk”, το θέρετρο που έδωσε το όνομά του στο πιο γνωστό μεταλλικό νερό της Αρμενίας, ανέφερε.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικής Φυσικής της Αρμενίας, Seyran Minasyan, προειδοποίησε για «μη διαχειρίσιμες οικολογικές συνέπειες» εάν δοθεί το πράσινο φως στο έργο.

“Όλα τα ορυχεία στην Αρμενία λειτουργούν βάρβαρα, χωρίς κανένα σεβασμό σε οικολογικούς κανόνες“, πρόσθεσε.

Κλονισμένη η εμπιστοσύνη του κοινού

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωση που δημοσιεύτηκε όταν ξέσπασαν διαμαρτυρίες στο Yerevan, ο Pashinyan επέμεινε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και υποβάθμισε τους πιθανούς οικολογικούς κινδύνους.

Δήλωσε ότι το επενδυτικό κλίμα της Αρμενίας θα πληγεί σοβαρά αν το έργο – το οποίο θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Αρμενίας κατά 185 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και θα δημιουργήσει εκατοντάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας – σταματήσει.

Οι πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι η στήριξη του έργου από τον Pashinyan έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στον πολιτικό αρχηγό, ο οποίος είχε ευρεία δημοτικότητα μεταξύ των Αρμενίων, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί από τις διεφθαρμένες ελίτ, από τις οποίες ο ίδιος πήρε την εξουσία.

“Είναι υπό σοβαρή πίεση τόσο από την κοινωνία των πολιτών όσο και από μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία, υποστηριζόμενη από τις αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις”.


Μία απάντηση στο “Επενδύσεις εναντίον περιβάλλοντος: Οι Αρμένιοι χωρικοί διαμαρτύρονται για τα σχέδια εξόρυξης #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.