Tι Πάχτας, τι Βαλιάνος. Δήμαρχοι, της Eldorado και οι δύο #skouries


Στην πρώτη oυσιαστικά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη, την Πέμπτη 26/09, έλιωσαν τα φτιασίδια της “Ομοφωνίας” του νέου Δημάρχου Στέλιου Βαλιάνου.

36 θέματα περιλάμβανε η ημερήσια διάταξη και στα 35 από αυτά οι αποφάσεις λήφθηκαν πράγματι με ομοφωνία. Θετικό και αισιόδοξο δείγμα της πρόθεσης και των τριών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης να συνεργασθούν με τη νέα Δημοτική Αρχή για την ευημερία του τόπου. Στην πλειοψηφία τους τα θέματα αφορούσαν την εκλογή διοικήσεων Δημοτικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων. Το θέμα υπ’αριθ. 21 αφορούσε την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός:

“Αντικατάσταση εκπροσώπων Δήμου Αριστοτέλη στην Επιστημονική Επιτροπή Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Ε.Τ.Π.Ο.) των έργων α) “μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές εγκαταστάσεις μεταλλείων Κασσάνδρας και β) Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης τελμάτων Ολυμπιάδας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός”.

Και εδώ ξεκαθαρίστηκε από τον κ. Βαλιάνο ότι για τα θέματα που αφορούν την εταιρεία, η “Ομοφωνία” αντικαθίσταται από πλήρη υποταγή της Δημοτικής Αρχής στις εντολές του Προτεκτοράτου της Eldorado Gold. Για εκπρόσωπο του Δήμου στην Επιτροπή η μείζων Αντιπολίτευση του κ. Τσακνή πρότεινε τον δημοτικό σύμβουλο Τόλη Παπαγεωργίου – της “Απαλλαγής” και του “Παρατηρητηρίου” – διότι “κατά κοινή παραδοχή γνωρίζει άριστα το θέμα”. Ο Δήμαρχος αντιπρότεινε τον δημοτικό του σύμβουλο Ευριπίδη Ατζαμή, πρώην μεταλλωρύχο και επί πολλά χρόνια πρόεδρο των Σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας μέχρι τη συνταξιοδότηση του. Σάρκα εκ της σαρκός της εταιρείας.

Υπέρ του Τόλη Παπαγεωργίου ψήφισαν οι σύμβουλοι των τριών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης αλλά και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Ενεχηλίδου. Σύνολο ψήφων 13 στους 27. Με διαφορά μιας κρίσιμης ψήφου – του Αντιδημάρχου και μοναδικού Ιερισσιώτη συμβούλου της παράταξης Βαλιάνου – υπερίσχυσε η πρόταση του Δημάρχου.

Η Ε.ΕΤ.Π.Ο (γνωστή ως “ΕΠΙΤΗΡΩ”), θεσπίζεται με τον όρο δ1.39 της ΚΥΑ/ΑΕΠΟ 201745/2011 και έχει ρόλο συμπληρωματικό των οργάνων της Πολιτείας, με στόχο την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της από τις πιθανές (πραγματικές στη συγκεκριμένη περίπτωση) παραβιάσεις των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τη εκμεταλλεύτρια εταιρεία. Ο εκπρόσωπος του Δήμου είναι το “μάτι” της τοπικής κοινωνίας σε αυτήν την Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της εταιρείας – δηλαδή του ίδιου του περιβαλλοντικού παραβάτη. Ο Δήμαρχος όρισε σε αυτή τη θέση έναν άνθρωπο της εταιρείας, έβαλε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Η ενέργεια του αυτή ήταν η πραγματοποίηση της προεκλογικής του διαβεβαίωσης: “Στόχος μου να ενώσω ξανά την τοπική κοινωνία σε κοινές επιδιώξεις υπερβαίνοντας το διχασμό που έχει επίκεντρο τη Μεταλλευτική Δραστηριότητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχω λύση για το επίμαχο πρόβλημα”.

Στη πρώτη κιόλας συνεδρίαση του ΔΣ, μας παρουσίασε τη Λύση. Πλήρης υποταγή. Μας δένει χεροπόδαρα με εντολή της Εταιρείας. Έτσι τουλάχιστο πιστεύει και αυτός και ο Ιερισσιώτης Αντιδήμαρχος του. Ο κόσμος που πάλεψε, που υπέφερε από μια καλοσχεδιασμένη τρομοκρατική επιχείρηση καταστολής,τους έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για “ομοφωνία”. Αποκαλύφθηκαν. Είναι συνέχεια της Δημαρχίας Πάχτα. . Τη σιωπή μας τη μέτρησαν υποταγή. Και θα πάρουν την απάντηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.