Το ομόφωνο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ενάντια στα χρυσωρυχεία #skouries


Δημοσιεύουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης της 25ης Σεπτεμβρίου με την οποία επικαιροποιήθηκαν οι αποφάσεις προηγούμενων ετών ενάντια στη λειτουργία χρυσωρυχείων στην περιοχή. Ολόκληρη η απόφαση, όπως ανέβηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ εδώ.

“Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση και τη συζήτηση, έλαβε υπόψη τα σχετικά έγγραφα και διατάξεις, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, ηθικούς και οικονομικούς λόγους.
Έχει ήδη κριθεί ότι οι συνέπειες για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ανάπτυξη της περιοχής μας θα είναι τραγικές και διαχρονικές. Θεωρούμε μη αποδεκτό και έξω από κάθε συζήτηση, μετά την παραπάνω ξεκάθαρη θέση κατά της επένδυσης, κάθε αίτημα δημοψηφίσματος και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που έχει στόχο την επένδυση εξόρυξης χρυσού.
Ο χρυσός είναι ο πλούτος του λαού και δεν παραδίδεται σε κανέναν.
Αποδεχόμαστε και στηρίζουμε τον Αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία.
Γνωστοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση τη συλλογική στάση του Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης ενάτια στην εξόρυξη χρυσού”.

Ακόλουθεί το Ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεοδνίας-Θράκης:

Δελτίο Τύπου της Διανομαρχιακής Επιτροπής:

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, το οποίο συνεδρίασε στις 25 Σεπτεμβρίου και συνυπέγραψε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ ενάντια στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού στην περιοχή μας.

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής με πρώτο θέμα την έγκριση του ψηφίσματος της ΠΕΔ.

Καλούμε όλους τους εκπροσώπους φορέων που θέλουν να συνυπογράψουν το
συγκεκριμένο ψήφισμα να παραβρεθούν στην συνεδρίαση.

Για όσους δεν καταφέρουν να προσέλθουν καλούνται να επικοινωνήσουν με τους Ανέστη Στρατιάδη (κιν. 6977215704) και Θεοδοσία Δραγουμάνη (κιν. 6974793534) προκειμένου να προσυπογράψουν το ψήφισμα.

Η συντονιστική γραμματεία της Διανομαρχιακής Επιτροπής

«Όχι» και από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης:

Και ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης στέκεται αρνητικά απέναντι στην επένδυση για την εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στην περιοχή μας. Χθες, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία λέει – μεταξύ άλλων:

«Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι μία τέτοια επένδυση μέσω της δραστηριότητας της είναι αδύνατον να μην επιφέρει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον τόπο μας όπως ανατροπή της ισορροπίας του οικοσυστήματος, διαταραχή του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, μόλυνση εδαφών, παράκτιων περιοχών, απαξίωση της αγροτικής οικονομίας, τεράστιες λίμνες τοξικών αποβλήτων και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δηλητηριασμένα και μολυσμένα για χιλιάδες χρόνια».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.