Eldorado Gold: αύξηση κεφαλαίου αλλά τα προβλήματα παραμένουν #skouries


Την έναρξη ενός προγράμματος αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς at-the-market program) διάρκειας δύο ετών ανακοίνωσε Eldorado Gold. To πρόγραμμα θα επιτρέψει στην εταιρεία για τα επόμενα δύο χρόνια να εκδίδει, όταν και εαν το κρίνει απαραίτητο, κοινές μετοχές στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, μέχρι του συνολικού ποσού των 125 εκατομ. δολαρίων.

Η Eldorado σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα καθαρά έσοδα από το πρόγραμμα ATM, εάν υπάρχουν, για χρηματοδότηση των εξής:

  • Δυνητικές κεφαλαιακές επενδύσεις στο Kişladağ για την επέκταση της επιφάνειας του σωρού εκχύλισης, υπό την προϋπόθεση της επιτυχίας των μεταλλουργικών δοκιμών εκχύλισης.
    • Δυνητικές κεφαλαιακές επενδύσεις στο Lamaque για επέκταση από 1.800 τόνους την ημέρα σε 2.500 τόνους/ημέρα.
    • Δυνητικά έξοδα μελετών και αδειοδότησης και μικρές κατασκευές για την υποστήριξη της επανέναρξης της κατασκευής στις Σκουριές.
    • Δυνητικά έξοδα μελετών και περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το Πέραμα.
    • Δυνητικά έξοδα μελετών και αδειοδότησης για την επέκταση της Ολυμπιάδας από 1.200 τόνους/ημέρα σε 1.900 τόνους/ημέρα.
    • Αποπληρωμή χρέους ή/και
    • Γενικοί εταιρικοί στόχοι.

Η ανακοίνωση άφησε μετόχους και αναλυτές προβληματισμένους. Αυτά που αναμένει τη δεδομένη χρονική στιγμή από την Εldorado η χρηματιστηριακή αγορά είναι τα εξής:

  1. η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας/σύμβασης με την Ελληνική κυβέρνηση που θα καταστήσει δυνατή – κάποια στιγμή στο μέλλον – την επανέναρξη του έργου των Σκουριών και
  2. η εξεύρεση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών που, κατά την εταιρεία, θα απαιτήσει περίπου $680 εκατομ.

Η αύξηση των $125 εκατομ. λοιπόν ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών και σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα χρηματοδότησης. Άλλωστε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το όποιο ποσό από την αύξηση κεφαλαίου διατεθεί για τις Σκουριές (και όχι για την Ολυμπιάδα, το Πέραμα, το Κισλαντάγ, το Λαμάκ, το χρέος κλπ) θα αφορά “έξοδα μελετών και αδειοδότησης και μικρές κατασκευές για την υποστήριξη της επανέναρξης της κατασκευής στις Σκουριές” και όχι την ίδια την κατασκευή. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η εταιρεία παραδέχεται ότι για τις Σκουριές θα απαιτηθεί νέα αδειοδότηση.

Μπορεί η Eldorado να επιθυμεί έναν “στρατηγικό εταίρο” για τις Σκουριές αλλά ο λευκός ιππότης δεν θα είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί. Η εταιρεία θεωρείται υψηλού ρίσκου, το έργο αμφιλεγόμενο και το απαιτούμενο ποσό είναι τεράστιο. Για τους ίδιους λόγους είναι απίθανος και ο τραπεζικός δανεισμός που θα ήταν πολύ “ακριβός”. Ήδη, η αναδιάρθρωση τμήματος του χρέους της στην οποία προχώρησε η Eldorado τον Ιούνιο έγινε με υψηλό επιτόκιο (9,5%) που δυσαρέστησε τους μετόχους. Ξένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν “ευσεβή πόθο” την εξεύρεση συνεταίρου και εκτιμούν ότι “η Eldorado θα είναι μόνη της σε αυτήν την προσπάθεια από την αρχή ως το τέλος”. Δηλαδή το έργο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά μέσω έκδοσης νέων μετοχών ή κάτι παρόμοιο. Αλλά αυτά μην περιμένετε να τα διαβάσετε στις Ελληνικές εφημερίδες που λιβανίζουν το χορηγό τους.

Και βέβαια για να μπορέσει η εταιρεία να προσελκύσει “επενδυτή” θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η νέα σύμβαση, ώστε να είναι ξεκάθαρο τι θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο, τι έργα θα χρειαστεί να κατασκευαστούν και τι θα αποδίδεται στο κράτος με τη μορφή φόρων ή δικαιωμάτων (royalties). Μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μας είπε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado κ. Μπαλάσκας στη συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”. Είναι αστείο  πραγματικά το πώς το ύψος της επένδυσης “φουσκώνει” όσο αυξάνονται – ή όσο δεν επιλύονται – τα προβλήματα της εταιρείας!

“Συνολικά, στα ενεργά και παραγωγικά μεταλλεία των Μαύρων Πετρών Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας, καθώς και στο έργο των Σκουριών, η επένδυση μας ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα ενισχυθεί κατά 2 δισ. δολάρια ακόμα: 1 δισ. δολάρια για την κατασκευή στις Σκουριές και την ανάπτυξη του έργου στο Πέραμα της Θράκης, και περίπου 1 δισ. δολάρια για τη λειτουργία των έργων μας συνολικά.”

Υπενθυμίζουμε ότι η “επένδυση” της Χαλκιδικής ξεκίνησε ως “η επένδυση του 1 δις”. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, περιλάμβανε τέσσερα νέα εργοστάσια (εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών, νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου, εργοστάσιο μεταλλουργίας Μαντέμ Λάκκου, εργοστάσιο θειϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου), αλλά και νέο λιμένα στο Στρατώνι και μια συνδετήρια στοά Μαντέμ Λάκκου – Ολυμπιάδας μήκους 8 χιλιομέτρων. Αρκετά χρόνια μετά, έχει κατασκευαστεί μόνο το εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών και αυτό μισό. Το πώς η εταιρεία κατάφερε να “επενδύσει” πάνω από 1 δις, ενώ δεν έχει κατασκευάσει, είναι κάτι που μάλλον ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού. Όπως και το ότι απαιτούνται “άλλα 2 δις”, για να πάμε στα συνολικά 3 δις, ενώ όπως διαφαίνεται τα υπόλοιπα από τα προαναφερθέντα έργα μάλλον δεν είναι μέσα στα “ενδιαφέροντα” της εταιρείας και δεν πρόκειται να κατασκευαστούν! Το έργο του Περάματος, σύμφωνα με τη μελέτη του, είναι όλο κι όλο 144,63 εκατομμύρια, αλλά ποιος ξέρει πόσο το έχουν φουσκώσει κι αυτό…

Αυτά τα νούμερα τα γνωρίζουν άραγε τα ξένα χρηματιστήρια και οι υποψήφιοι συνέταιροι Eldorado – αν υπάρχουν – που νομίζουν ότι χρειάζονται μόνο $680 εκατ;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.