Σκουρλέτης: Όταν βγει η απόφαση του ΣτΕ για τη μεταλλουργία, τότε θα δούμε αν η Eldorado είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της #skouries


Στις επιπτώσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στα υπόγεια ύδατα αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Υποεπιτροπή υδατικών πόρων της μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.  Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει “άστοχη” την υποβάθμιση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια “ειδική” Επιθεώρηση η οποία αντίθετα θα έπρεπε να στηριχτεί.

Η αναφορά του κ. Σκουρλέτη στην “επένδυση” της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική ως ένα αρνητικό παράδειγμα δραστηριότητας, με επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Αμυρά ο οποίος είπε ότι “η επένδυση προχωράει με τη βούλα και τη σφραγίδα του ΣτΕ”.

Ο πρώην Υπουργός του θύμισε ότι “η απόφαση που αφορούσε τα ζητήματα της μεταλλουργίας που πάρθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2016 δεν έχει κριθεί από το ΣτΕ. Είναι μάλιστα ο πυρήνας της σύμβασης. Τότε λοιπόν θα δούμε αν η εταιρεία είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της, αν προστατεύεται το περιβάλλον, αν προωθούμε και στηρίζουμε το δημόσιο συμφέρον. Όλα τα άλλα έχουν μικρή αξία”.

Θυμίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι πρόκειται για τις δύο αποφάσεις (της 5.7.2016 και της 3.11.2016) με τις οποίες επεστράφη στην εταιρεία η τεχνική μελέτη της μονάδας μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού Μαντέμ Λάκκου, σε συμμόρφωση με τις σχετικές εντολές του ΣτΕ. Είναι οι αποφάσεις που έχουν τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα την “επένδυση” και έχουν φέρει την εταιρεία στο νομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα. Είναι αυτές που έχουν οδηγήσει στην αδυναμία συνέχισης του έργου των Σκουριών, στη μεγάλη πτώση της μετοχής της Eldorado και στην αδυναμία – επί του παρόντος – εξεύρεσης άλλου επενδυτή/χρηματοδότη. Είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή συζητιέται μια νέα σύμβαση, πράγμα που η εταιρεία καθόλου δεν ήθελε γιατί της δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Διαβάστε σχετικά την ανάρτησή μας “Αποτίμηση των ΔΥΟ αποφάσεων Σκουρλέτη για το flash smelting” από το 2016. Τρία χρόνια μετά, υπογράφουμε ξανά κάθε λέξη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.