Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Χρυσό #skouries


Άρχισαν τα όργανα στην Θράκη – Σε θέση μάχης οι πολέμιοι της επένδυσης χρυσού

Τι δηλώνει ο βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδης, κοινό ψήφισμα από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, πρωτοβουλία από τον δημοτικό σύμβουλο Κομοτηνής Αν. Στρατιάδη

Ρεπορτάζ Θανάσης Τσολάκης / Ο ΧΡΟΝΟΣ

Μία ανακοίνωση που ήταν αναμενόμενο –τουλάχιστον για τους περισσότερους Θρακιώτες- έκανε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο αποφάσισε να ανοίξει μόνος του το κουτί της Πανδώρας. Ο λόγος φυσικά για την αναφορά του στο θέμα των Χρυσωρυχείων στη Θράκη και την αυτόβουλη δήλωσή του, ότι συζητάει για το θέμα με την Eldorado Gold.

«Στην Eldorado Gold υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές. Ταυτόχρονα, συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε –ενδεχομένως και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας- να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη», είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και φυσικά οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εκδηλωθούν.

Μία ημέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί το λεκτικό μπρα ντε φερ Ντ. Χαριτόπουλου – Αδ. Γεωργιάδη στα εγκαίνια της  Pharmathen, πάλι για το θέμα του χρυσού, αλλά αυτό φαίνεται ότι είτε δεν έγινε αντιληπτό, είτε δεν πτόησε τους λογογράφους του πρωθυπουργού που ενέταξαν τη συγκεκριμένη δήλωση στην ομιλία του.

Ντόμινο αντιδράσεων σε όλη τη Θράκη
Οι αντιδράσεις στη μητσοτάκεια δήλωση έχουν πάρει ήδη μορφή ντόμινο και καλύπτουν ολόκληρη τη Θράκη. Αρχής γενομένης από την Αλεξανδρούπολη και τον πρώην δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά νυν πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ που συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη το προσεχή Σάββατο, μέχρι τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την ΑΜ-Θ, τα «όχι στο χρυσό» διαδέχονται το ένα το άλλο, με ευθεία αναφορά και επίκληση στην παλαιόθεν εκπεφρασμένη αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας όχι στην επένδυση αυτή καθαυτή, αλλά στην επιστημονική μέθοδο απόληψης του χρυσού, που βασίζεται στο πολυθρύλητο πλέον κυάνιο.

Ευρ. Στυλιανίδης: «Δεν θα γίνει τίποτα ανεξέλεγκτα»
Ήδη οι ανακοινώσεις προσώπων και φορέων έχουν αρχίσει να διανέμονται, ενώ αξίζει  να καταγραφεί και το σχόλιο του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ράδιο Χρόνος 87,5fm: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει βεβαίως ένα μήνυμα φιλοεπενδυτικό, αλλά βάζει αυτή την προϋπόθεση (σ.σ. τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας). Εγώ θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, όχι ως πρόβλημα, αλλά με έναν γόνιμο τρόπο για τη περιοχή. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε άποψη, εφόσον δεν συντρέχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν. Πάλι δεν είμαι στο μυαλό κανενός, αλλά είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί. Δεν πρόκειται να γίνει ανεξέλεγκτα τίποτα».

«Στα όπλα» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜ-Θ
Οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, αλλά και την επένδυση αυτή καθαυτή, την οποία είχε απορρίψει το κόμμα τους όταν ήταν κυβέρνηση, όπως σημειώνουν.

«(…) Η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο υπονομεύει τις παραγωγικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, εξαντλεί τους πλούσιους φυσικούς πόρους, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι αυτή που θα ωφεληθεί είναι μόνο η εταιρεία χρυσού στην οποία ουσιαστικά χαρίζεται ο χρυσός ελέω του μεταλλευτικού κώδικα, ενώ στις τοπικές κοινωνίες θα μείνει να διαχειριστούν τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα του κυανίου. Τα οποία πρόσκαιρα οφέλη της δημιουργίας  προσωρινών θέσεων εργασίας, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις.

Σε αυτές τις ουσιαστικές παραδοχές βασίστηκε, μέχρι σήμερα, η καθολική και ομόθυμη αντίθεση των παραγωγικών, κοινωνικών, επιστημονικών φορέων, της Διανομαρχιακής κατά του χρυσού, της αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής αρχής, που μέσω σχεδόν ομόφωνων αποφάσεων τους, εξέφρασαν την αντίδραση των πολιτών της περιοχής, προτάσσοντας την ανάγκη εφαρμογής ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης για τον τόπο. Την αντίθεση αυτή έλαβε υπόψη η πρόσφατη  απόρριψη  εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης της αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων για έρευνα εξόρυξης στη Θράκη (…)», αναφέρουν οι Τάκης Χαρίτου, Νατάσα Γκαρά, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Τάνια Ελευθεριάδου και Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Να διακόψει η κυβέρνηση κάθε διαπραγμάτευση με την Eldorado ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Αυτό επιβάλλει σήμερα το συμφέρον του τόπου, το οποίο οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες των συμπολιτών μας».

Αντιδράσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής το θέμα «έφερε» ο Ανέστης Στρατιάδης της Πολη-τικής Ανατροπής, που παράλληλα έχει και την ιδιότητα του μέλους της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του Χρυσού.

Ο κος Στρατιάδης διένειμε ενημερωτικό υλικό εξ ονόματος της Διανομαρχιακής στους συναδέλφους του και στο κείμενο, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «(…) Προειδοποιούμε ότι και για τον τόπο μας εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ (εκδικάστηκε στις 5 Ιουνίου 2019) για την απόρριψη από τη Διοίκηση της αδειοδότησης για 16 διερευνητικές γεωτρήσεις που θέλει να κάνει η «Μεταλλευτική Θράκης» στην περιοχή των Σαπών. Ακόμη και θετική να είναι η απόφαση του ΣτΕ αφορά διερευνητικές γεωτρήσεις και όχι την έναρξη της δραστηριότητας τους. (…) Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα το επόμενο διάστημα. Το μέλλον του τόπου μας εξαρτάται από την ενότητά μας στον αγώνα μας και την αποφασιστικότητά μας. Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε και αυτόν τον αγώνα όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η πρώτη αντίδραση έρχεται από την παράταξη «Ανταρσία στην ΑΜΘ», που με ανακοίνωσή της ψέγει τον πρωθυπουργό και υπενθυμίζει ότι η τοπική κοινωνία έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά.

«(…) Η τοπική κοινωνία και οι πολίτες έχουν αναμετρηθεί, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, με το προκείμενο ζήτημα που φέρνετε. Δεν πάει λίγα χρόνια που δυναμικά διεκδικήθηκε το δίκιο από τον κόσμο, να τα μαζέψει δηλαδή η El Dorado και να φύγει. Αποτύπωσε την δυναμική της σε όργανα και φορείς που παρά τις κάποιες προσπάθειες εξαγοράς, η ίδια η δυναμική του κόσμου απώθησε τέτοιες ενέργειες συκοφάντησης. Λέμε ξεκάθαρα, ότι εταιρεία, κυβέρνηση και τοπικά επωφελούμενα πολιτικά γεγονότα δεν θα μας αφήσουν σε ησυχία. Θα μας ξαναφέρουν το ζήτημα με περισσότερη θέρμη και προκάλυψη.

Τους υπενθυμίζουμε ότι αυτήν την φορά, θα είναι η τελευταία και νικηφόρα. Δεν ξεχνάμε τα στημένα κατηγορητήρια σε ανθρώπους και αγωνιστές στις Σκουριές και στην Ιερισσό, Χαλκιδικής. Δεν ξεχνάμε τους εμφυλίους μεταξύ των τοπικών κοινωνιών που έσπειραν για λίγα ξεροκόμματα μισθωτής εργασίας. Δεν ξεχνάμε τα αποτελέσματα στα  βουνά και τις παραλίες της ΒΑ Χαλκιδικής από τις απόπειρες εξόρυξης της εταιρείας.

Η κοινωνία και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει και θα αναδιατυπώσουν σθεναρά το αίτημα. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. Θα είμαστε εδώ, διεκδικώντας και ζητώντας να ζήσουμε αλλιώς και καλύτερα. Αρμονικά με το περιβάλλον, στις πόλεις μας και τα χωριά μας. Όσοι και αν υποχειριαστούν, αιρετοί και μη, επίσημα όργανα και μη. Ένα είναι σίγουρο. Οι πολίτες και οι αγώνες μας, θα επικρατήσουν. Καλούμε την σύνθεση της Περιφέρειας, όχι μόνο να επαναφέρει το ζήτημα της άρνησης της εξόρυξης αλλά να το επικαιροποιήσει στα μέτρα και τα σταθμά των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά μέτρα από την εταιρεία; Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στον Έβρο τέλος, ο γνωστός για την αντίστασή του Βαγγέλης Λαμπάκης, μπορεί προσφάτως να απώλεσε την ιδιότητα του δημάρχου, όμως κατέχει ακόμη αυτήν του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με αυτήν την ιδιότητα του διοργανώνει το Σάββατο 14/09 ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο του Έβρου (Αλεξανδρούπολη) με μόνο θέμα την στάση των τοπικών φορέων στο θέμα του Χρυσού. Καλεσμένοι θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Θράκης, αλλά και οι 4 μητροπολίτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.