Με αυτές τις άδειες δεν θα “ξαναξεκινήσουν” οι Σκουριές #skouries


Με χθεσινό (3/9) δελτίο τύπου, η Εldorado Gold ανακοινώνει τη λήψη αδειών για τις Σκουριές από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ΑΠΟΛΥΤΑ το σχόλιο που κάναμε όταν εκδόθηκαν οι θετικές για εκείνην αποφάσεις του ΣτΕ: “με τέτοιες αδειούλες της πλάκας δεν πρόκειται να ξαναρχίσουν οι Σκουριές, γιατί οι Σκουριές και συνολικά η «επένδυση» έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει κανένα ΣτΕ”.

Αναφέρει το δελτίο τύπου:

“Οι άδειες επιτρέπουν την ολοκλήρωση της εγκατάστασης μηχανικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού και την εγκατάσταση επιπρόσθετων επιφανειακών εγκαταστάσεων. Η παραλαβή αυτών των αδειών θα επιτρέψει στην εταιρεία να υποβάλει αίτηση για την οικοδομική άδεια του εργοστασίου εμπλουτισμού, η οποία θα υποβληθεί αυτό το μήνα.

Η Eldorado σκοπεύει να πραγματοποιήσει ορισμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες που είχαν ανασταλεί το 2017, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου που θα περικλείει τους μύλους λειοτρίβησης όταν αυτό αδειοδοτηθεί, για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εγκατάστασης. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τα έργα προστασίας περιουσιακών στοιχείων υπολογίζονται σε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η Eldorado συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της πλήρους κατασκευής του έργου των Σκουριών. Αυτά περιλαμβάνουν ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο και εγγυήσεις που παρέχουν την κατάλληλη προστασία για τον άμεσο ξένο επενδυτή και την επίλυση των διαφορών, καθώς και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για τις μεταγενέστερες άδειες και τεχνικές μελέτες.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την παραλαβή των πολυαναμενόμενων αδειών που θα μας επιτρέψουν να προστατέψουμε την επένδυση μας“.

Είναι λοιπόν αυτές οι άδειες που θα επανεκκινήσουν το έργο των Σκουριών; Οι “άδειες ρουτίνας” που μέχρι πριν από δύο μήνες ήταν οι μόνες που η Eldorado έλεγε ότι χρειάζεται; Όχι βέβαια και το λέει καθαρά το δελτίο τύπου. Οι άδειες αφορούν την “προστασία” της επένδυσης και όχι την “ανάπτυξη” της επένδυσης. Το μόνο που θα επιτρέψουν – και το μόνο που προτίθεται η εταιρεία να κάνει σε αυτή τη φάση – είναι το κουβούκλιο γύρω από τις εγκαταστάσεις για να είναι προστατευμένες από το χειμώνα και κάποια άλλα μικροέργα. Συνολικό κόστος 5 εκατομμύρια δολάρια ή 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Δουλειά ενός εργολάβου για λίγες εβδομάδες. Ψιλοπράγματα δηλαδή, όταν για την ολοκλήρωση κατασκευής της πρώτης φάσης του μεταλλείου των Σκουριών απαιτούνται 626 εκατ. ευρώ.

Για να διαμορφωθούν οι “απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της πλήρους κατασκευής του έργου των Σκουριών”, απαιτούνται πολύ περισσότερα που δεν είναι καθόλου εύκολα και τα έχουμε αναλύσει εδώ. Τροποποίηση της σύμβασης κατά τις επιθυμίες της εταιρείας και εν συνεχεία νέα περιβαλλοντική και τεχνική αδειοδότηση. Πρέπει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να είναι αποφασισμένη να δώσει “γη και ύδωρ”, θυσιάζοντας εκτός από τον τόπο και το δημόσιο όφελος, για να ευχαριστήσει τις “αγορές” και τους “επενδυτές”. Το ότι κανένα ουσιαστικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί επιβεβαίωσε με σημερινή του συνέντευξη και ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Χατζηδάκης: “συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της «Ελληνικός Χρυσός» επί των υπολοίπων εκκρεμοτήτων”. Ποιες εκκρεμότητες άραγε, αφού η εταιρεία πήρε τις άδειες που τόσον καιρό ζητούσε;

Κατά την άποψή μας λοιπόν, όλος ο θόρυβος των τελευταίων ημερών γύρω από την υποτιθέμενη “επανεκκίνηση” των Σκουριών δεν είναι παρά μια υποκινούμενη από την εταιρεία επικοινωνιακή φούσκα. Η Eldorado προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι τα προβλήματά της στην Ελλάδα έχουν λυθεί ή οδεύουν προς τη λύση τους για να προσελκύσει πιθανούς αγοραστές ή χρηματοδότες. Και ήδη, μεταξύ μετόχων και αναλυτών, έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα υποψήφιων μνηστήρων: η Barrick Gold από την οποία προέρχεται ο σημερινός CEO της Εldorado, Τζορτζ Μπερνς, ή η Newmont Mining.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την Eldorado θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη. Αναμένουμε.


3 απαντήσεις στο “Με αυτές τις άδειες δεν θα “ξαναξεκινήσουν” οι Σκουριές #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.