Νέα δημοσκόπηση σε εξέλιξη για τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στη Θράκη #skouries


Άλλη μία δημοσκόπηση που ερευνά τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι στις “επενδύσεις χρυσού”, σαν αυτές που έχουμε δει το 2011, το 2013, το 2015, το 2017 (και μπορεί να μας διέφυγε και κάποια). Στις προηγούμενες είδαμε να κακοποιούνται βάναυσα η αντικειμενικότητα και η δεοντολογία, με ερωτήσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της Eldorado και του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Είδαμε το μαύρο να γίνεται άσπρο και η ψήφος δυσπιστίας στην στην εξορυκτική βιομηχανία να παρουσιάζεται διαστρεβλωμένη ως “ψήφος εμπιστοσύνης”. Για αυτήν την τελευταία δημοσκόπηση, θα περιμένουμε να μάθουμε τα αποτελέσματα και – κυρίως – τη διατύπωση των ερωτημάτων. Και φυσικά θα τα σχολιάσουμε.

Ακολουθούν δύο σχετικά άρθρα, της Κικής Ηπειρώτου από τη ΓΝΩΜΗ και της Μαρίας Αμπατζή από το Δίαυλο Ροδόπης

Διεξάγεται τις ημέρες αυτές σε Έβρο και Ροδόπη: «Ποια η γνώμη σας για τα μεταλλεία χρυσού;»

Της Κικής Ηπειρώτου

«Τους είπα πως χρυσός για εμάς, είναι ο τόπος μας, ο Έβρος μας». Με αυτό τον τρόπο απάντησε μία αναγνώστρια της «ΓΝΩΜΗΣ» στην υπάλληλο εταιρείας δημοσκοπήσεων, η οποία της τηλεφώνησε χθες το πρωί, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Θράκης, με ιδιαίτερη έμφαση στο «καυτό» θέμα της εξόρυξης χρυσού.

Οι πολιτικές εξελίξεις τόσο κεντρικά, όσο και -όπως λένε κάποιοι- τοπικά, εκτιμάται ότι ευνοούν, κατ’ αρχάς, το άνοιγμα ενός νέου κύκλου διαλόγου για την πολυσυζητημένη αυτή επένδυση, γεγονός που τροφοδοτεί το τελευταίο διάστημα μία έντονη κινητικότητα γύρω από το ζήτημα. Κι αυτό, παρά τις αρνητικές αποφάσεις και τους πολυετείς αγώνες τοπικών φορέων και πολιτών εναντίον της, που μάλλον χρειάζεται να επικαιροποιηθούν, με τρόπο που δεν θα αφήνει άλλες σκιές και αμφιβολίες. Άλλωστε, όπως προαναφέραμε, το πολιτικό τοπίο, κεντρικά και περιφερειακά, είναι πολύ διαφορετικό σήμερα, απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Άλλωστε, το  θέμα των Σαπών έχει μπει στην ατζέντα των συζητήσεων κυβέρνησης-Eldorado Gold, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι για το συγκεκριμένο project θα γίνει σεβαστή η (αρνητική) άποψη της τοπικής κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες μόνο μέρες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Eldorado Gold, Tζορτζ Μπερνς και διαπίστωσαν το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατεί πλέον για τις επενδύσεις της εταιρείας στη βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, ο διάλογος δεν περιορίστηκε στη Χαλκιδική, όπως θα περίμενε κανείς. «Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» της Καθημερινής, ανέφεραν ότι «στη συνάντηση συζητήθηκε και η προώθηση της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σάπες. Το θέμα αυτό στο παρελθόν επισκιάστηκε από το ζήτημα των Σκουριών, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα».

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, είχαν επισκεφθεί τον απερχόμενο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, εκπρόσωποι εταιρείας από την Αθήνα, την οποία προσέλαβαν τα χρυσωρυχεία, προκειμένου να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με φορείς της Θράκης. Η συνάντηση αυτή τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ο Δήμαρχος θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της την παρουσία των ΜΜΕ, κάτι με το οποίο διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Ερωτήματα

Το θέμα της έρευνας είναι η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Αρχικά, ζητείται, μεταξύ άλλων, η γνώμη των συμμετεχόντων για  γνωστές επενδύσεις στην Θράκη, όπως είναι ο αγωγός ΤΑΡ, η PHARMATEN, τα εκκοκκιστήρια Θράκης κτλ., οι οποίες, βεβαίως, δεν έχουν καμία σχέση με τα μεταλλεία χρυσού.

Στη συνέχεια, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον χρυσό. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις από τη λειτουργία μίας τέτοια επένδυσης στην υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον, αλλά και στη συμβολή της στην οικονομία, τη μείωση της ανεργίας, κτλ.

Χρυσάφι είναι ο τόπος μας

Της Μαρίας Αμπατζή

Από την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στη μέση ορκωμοσιών των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, ξεκίνησε από μια εταιρία δημοσκοπήσεων A… μια έρευνα με θέμα την τοπική ανάπτυξη, σε Ροδόπη, Έβρο, υποθέτω και σε Χαλκιδική σε δείγμα 700 ατόμων.

Οι ερωτήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν συγκεχυμένες, φανερά συνταγμένες από άτομα που δεν γνωρίζουν την περιοχή ή που απλά αδιαφορούν για τα κοινωνικοοικονομικοπολιτιστικοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά της γιατί απλά σαν στόχο είχαν τα επενδυτικά σχέδια των εταιριών Ελληνικός Χρυσός, El Dorado, Μεταλλευτική Θράκης και Χρυσωρυχεία Θράκης.

Στην παράθεση ερωτήσεων σχετικά με τη γνώμη μας για συγκεκριμένες εταιρίες γίνεται αναφορά σε  PHARMATEN, ΒΕΡΓΙΝΑ, ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ, τσιμεντοβιομηχανία αλλά και τον αγωγό ΤAP.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις κάποιες αφορούν στο αν πιστεύουμε πως η μεταλλευτική δραστηριότητα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων, την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον, αν θα προσελκύσει και άλλες επενδύσεις, εάν θ’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, αν θα συμβάλλει στην αύξηση της αξίας των ακινήτων, αν θα ενισχύσει τους τοπικούς προμηθευτές κλπ. Επίσης, τίθεται το ερώτημα σε ποιες περιοχές πιστεύουμε και αν θα γίνουν τα μεταλλεία χρυσού, σαν να πρόκειται για μπίλια σε ρουλέτα που υποχρεωτικά θα σταματήσει κάπου.

Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο εντολέας της έρευνας μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ αλλά και την άρση των capital controls μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Να σημειώσω ότι η έρευνα ξεκινάει με την ερώτηση πώς βλέπουμε την κατάσταση στη χώρα και τοπικά και συνεχίζει με μια σειρά προβλημάτων που ενδεχομένως διακρίνουμε σε τοπικό επίπεδο. Η ονομαζόμενη «επένδυση στο μεταλλευτικό κλάδο» για την αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο Νομό Έβρου είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρει πολλούς και ας μην ξεχνάμε πως η  περιοχή μας έχει μετρήσει πολλές επισκέψεις Καναδών, πολλές θετικές δηλώσεις από υπουργούς και υφυπουργούς κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τον περασμένο Οκτώβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ιδιότητα του αρχηγού της ΝΔ είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg κι εκεί αναφέρθηκε στην επένδυση στο Ελληνικό αλλά και τις Σκουριές και δεσμεύτηκε ότι μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει «η επένδυση», λέγοντας ότι οι άδειες στην καναδική εταιρεία «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα» από την αλλαγή κυβέρνησης.

Η πορεία των κινητοποιήσεων των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις δράσεις της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού καθώς επίσης και μελών των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης είναι γνωστή και ξεκάθαρη. Οι αποφάσεις των παλιών κοινοτήτων, δήμων, περιφέρειας επίσης. Προφανώς απαιτείται όχι μόνο μία υπενθύμιση αλλά και μια στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στους αιρετούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές της Θράκης, αλλά και τη διοίκηση της περιφέρειας στην οποία πέφτει και μεγάλο βάρος καθώς ο Χρήστος Μέτιος ήταν προσωπική επιλογή του σημερινού πρωθυπουργού.

Επίσης, ειδικό βάρος έχουν οι αποφάσεις των νέων δημοτικών συμβουλίων σε Μαρώνεια Σάπες και Αλεξανδρούπολη. Εάν κάποιοι από τους παραπάνω «προβληματίζονται» ή δεν είναι έτοιμοι να συγκρουστούν, ας σκεφτούν την ώρα που ορκίζονται ή ορκίστηκαν εάν θα τηρήσουν επί της ουσίας τις δεσμεύσεις τους απέναντι στις τοπικές κοινωνίες για την προστασία της υγείας, της ζωής του καθενός αλλά και του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, παράλληλα με την προσπάθεια να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ο μόνος τρόπος να πάψει το ενδιαφέρον Καναδών ή άλλων για το υπέδαφος της Θράκης και της Μακεδονίας είναι ο τόπος να μπορεί να θρέψει τους κατοίκους του.

Όσο για το χρυσάφι, ο λευκός χρυσός της Θράκης είναι το βαμβάκι, μια καλλιέργεια με μέλλον και δυναμική για την περιοχή καθώς η Ροδόπη και ο Έβρος ανήκουν στους τρεις πρώτους νομούς της χώρας σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Οι βιομηχανίες που αναφέρθηκαν στο ερωτηματολόγιο έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις «χρυσοφόρες» που προσβλέπουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή και φυσικά διαφορετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εάν οι ερωτήσεις δεν είχαν συγκεκριμένη στόχευση θα ήταν καλό να δίνουν έμφαση στο πλήθος των επαγγελμάτων τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη μεταποίηση που απειλούνται από τις συγκεκριμένες  μεταλλευτικές δραστηριότητες. Επίσης, είναι βασικό να  ξεκαθαρίσει εάν οι εναπομείνασες μονάδες στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής θα παραμείνουν με μεταλλευτική δραστηριότητα ή θα μεταναστεύσουν.

Οι απαντήσεις έχουν δοθεί μέσα από πολύωρες συνεδριάσεις, ψηφίσματα, καταγραφή σε ρεπορτάζ πολλών συναδέλφων.

Η  Μνήμη βέβαια πρέπει να παραμένει ζωντανή, όπως και ο Τόπος μας και να μην αναφερόμαστε σ’ αυτόν μετά από χρόνια εις Μνήμην.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.