Το Μανιφέστο των Επενδύσεων του Αδώνιδος #skouries


Στον ΣΚΑΪ στις 5 Ιουλίου, η ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ήταν αφιερωμένη στo Επενδυτικό Όραμα του υπουργού Ανάπτυξης κ.Γεωργιάδη:

”Δεν είναι δυνατόν τα αρχαία μας να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη μας, όπως επίσης δεν είναι δυνατόν ο κάθε ανόητος που νομίζει ότι αυτός ξέρει τι βλάπτει και τι δε βλάπτει το περιβάλλον, να παίρνει το νόμο στα χέρια του”.

Αυτή είναι η επιτομή του Μανιφέστου των Επενδύσεων του άριστου Υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη, η οποία άριστα εικονογραφείται από το παρακάτω σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου:

Και ιδού κάποια σκόρπια αποσπάσματα που συγκρατήσαμε από τον χείμαρρο της κατά Άδωνι Ανάπτυξης.

  • Για την “Χρυσή Επένδυση” στη Χαλκιδική: ”Η ELDORADO και όσοι λέγαν ότι βλάπτει το Περιβάλλον,πήγαν στα δικαστήρια. Στο ΣτΕ είπε ότι δεν βλάπτει. Τι άλλο να συζητήσουμε τώρα; Άρα ελύθη με τον πολιτισμένο τρόπο η διαφορά των δύο ομάδων”.
  • Για τις αρχαιότητες: ” Κάποιοι αριστεροί αρχαιολόγοι θέλουν να σταματήσουν τις επενδύσεις και βρίσκουν αφορμή τα Αρχαία”.

Και το κλείσιμο του Μανιφέστου:

”Ο,τι έγινε 50 χρόνια, tabula rasa. Πάμε μπροστά να κάνουμε την Ελλάδα σπουδαία. Όλα τα Νομοσχέδια θα έρχονται με ταχύτητα αστραπής και συχνότητα βροχής. Πώς θα λέμε στους ανθρώπους που έχουν χρήματα,αντί να πάτε στην Τουρκία,αντί να πάτε στην Ταιβάν,αντί να πάτε στην Κορέα,ελάτε στην Ελλάδα; Αυτό θα κάνουμε. Έχουμε τον υπουργό που είναι αποφασισμένος να το κάνει. Έχουμε το μαέστρο που κρατάει τη μπαγκέτα και αυτός καθορίζει το ρυθμό”!

Αρχικά, δύσκολα θα περάσει απαρατήρητη η σύμπτωση της έκφρασης “να κάνουμε την Ελλάδα σπουδαία” με το “make America great again”, το εκλογικό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο άλλωστε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έχει ουκ ολίγα κοινά. Θα τα δούμε να ξεδιπλώνονται, δυστυχώς, στην πορεία.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, υιοθετεί και αναπαράγει την προπαγάνδα της Eldorado Gold, δηλαδή τον ΨΕΥΔΗ ισχυρισμό ότι το ΣτΕ “είπε ότι η επένδυση δεν βλάπτει”. Το ελαφρυντικό της ασχετοσύνης για τον πρώην πωλητή νανογιλέκων, σχετικά με το τι δικαστήριο είναι το ΣτΕ, ποιος είναι ο ρόλος του και ποιο το περιεχόμενο του ακυρωτικού ελέγχου, δεν ισχύει από τη στιγμή που πλέον είναι Υπουργός Ανάπτυξης. Οφείλει να γνωρίζει και οφείλει να λέει την αλήθεια.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους λοιπόν, το ΣτΕ δεν εξετάζει και δεν κρίνει περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες, εξετάζει ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ για να αποφανθεί αν είναι ΝΟΜΙΜΩΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ. Αυτό και τίποτα παραπάνω. «Η ευθεία αξιολόγηση των συνεπειών ενός έργου εκφεύγει των ορίων του ακυρωτικού ελέγχου»: δεν το λέμε εμείς, το λένε όλες ανεξαιρέτως οι αποφάσεις του ΣτΕ επί προσφυγών για περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο δικαστής, που είναι μόνο νομικός και όχι περιβαλλοντολόγος, δασολόγος, χημικός, υδρογεωλόγος, δεν μπορεί – και σωστά δεν δικαιούται – να εκφέρει άποψη σχετικά με περίπλοκα και συχνά αμφιλεγόμενα τεχνικά θέματα που εκ των πραγμάτων αδυνατεί να κατανοήσει, πόσο μάλλον να αξιολογήσει.

Βροχή λοιπόν από αύριο τα αναπτυξιακά νομοσχέδια για τις Επενδύσεις που θα εγκρίνονται με ταχύτητα αστραπής. Με πρώτα-πρώτα τα “εμβληματικά”: το “Ελληνικό” και τις Σκουριές. Στο Ελληνικό όπου να ‘ναι, κατά τον Υπουργό, μπαίνουν οι μπουλντόζες. Στις Σκουριές, οι “δευτερεύουσες άδειες” που “παράνομα καθυστερούσε” επί τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να δοθούν μέσα στον πρώτο μήνα από την ορκομωσία της Κυβέρνησης των Επενδύσεων. Αλλά ο πρώτος μήνας πέρασε άπρακτος γιατί ο νέος αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης διαπίστωσε ότι υπάρχουν κι άλλες, πιο δυσεπίλυτες, “εκκρεμότητες” σε αυτήν την εμβληματική επένδυση. Aφού το συζήτησε με τον CEO της ELDORADO κ. Μπερνς, συναποφάσισαν να συστήσουν “μικτή επιτροπή ειδικών” (!) που θα εξετάσει “όλα τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα”. Θα δούμε τι θα βγάλει το μαγείρεμα.

Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να επιθυμεί να τρέξει με ταχύτητα αστραπής η “χρυσή επένδυση” αλλά είναι άγνωστο πού θα βρει η εταιρεία τα $700 εκατομ. που απαιτούνται για την ολοκήρωση του έργου των Σκουριών και τα άλλα $ 800 εκατομ. για τα λοιπά απαιτούμενα από τη σύμβαση και την ΑΕΠΟ έργα. Με τα πολλά προβλήματα των Σκουριών και τη Στρατονίκη να καταρρέει, το μόνο πρόγραμμα της “επένδυσης” που φαινόταν να μην έχει προβλήματα ήταν η Ολυμπιάδα. Αλλά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε μόλις πριν λίγες μέρες η Eldorado ήταν “απογοητευτικά” για την Ολυμπιάδα που ψάχνει στήριξη στα σαθρά θεμέλια της Στρατονίκης. Τελικά, αστραπόβροντα και μπόρες στην εμβληματική επένδυση που περιμένει από τους επίδοξους μάγους της ΝΔ να κάνουν το θαύμα τους και να την ξελασπώσουν.


5 απαντήσεις στο “Το Μανιφέστο των Επενδύσεων του Αδώνιδος #skouries”

  1. ήξερα ότι είναι ηλίθιος ο Αδωνις. αλλά τόσο μα τόσο ηλίθιο δεν τον περίμενα. Την πλειοψηφία σε αυτόν και την ποταπή κυβέρνηση του έδωσαν την πλειοψηφία οι φασίστες στα τα μούτρα του και τα ψώνια με τα πλακάτ των αγίων που έσκουζαν το ‘μακεδονία ξακουστή κλπ’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.