Eldorado Gold: Απογοητευτικά αποτελέσματα από την Ολυμπιάδα, “κλειδί” η Στρατονίκη #skouries


Τραγικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Eldorado Gold από το μεταλλείο Ολυμπιάδας για το 2ο τρίμηνο 2019, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση και την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της εταιρείας με αναλυτές στις 2 Αυγούστου. “Απογοητευτικό” χαρακτήρισε το τρίμηνο της Ολυμπιάδας ο CEO George Burns, αφού η εταιρεία παρήγαγε μόλις 6.924 ουγγιές χρυσού, πτώση 56% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018 και μάλιστα με εξαιρετικά υψηλό κόστος ανά ουγγιά. Αλλά αυτά δεν θα τα διαβάσετε στα άρθρα των εγχώριων παπαγάλων της που περιορίζονται να αναφέρουν ότι η εταιρεία σίγουρα “θα τα πάει καλύτερα στο επόμενο εξάμηνο”…

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τα προβλήματα του μεταλλείου Ολυμπιάδας και πώς αυτά κατά τη γνώμη μας συνδέονται με την εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη, που μέρα με τη μέρα βουλιάζει.

Ολυμπιάδα, “ένα ακριβό φιάσκο”

“H Oλυμπιάδα μέχρι στιγμής ήταν ένα ακριβό φιάσκο” γράφει αναλυτής στο seekingalpha.com. Το μεταλλείο βρίσκεται μόλις στον δεύτερο χρόνο της παραγωγικής του λειτουργίας και εδώ και ένα χρόνο είναι σταθερά ζημιογόνο. Oι ζημίες ήταν 11 εκατ. € σε αυτό το τρίμηνο, 21 εκατ. € από την αρχή του χρόνου και συνολικά 36,3 εκατ. € τους τελευταίους 24 μήνες. Για αυτό το τρίμηνο, η δικαιολογία για τη μειωμένη παραγωγή ήταν ο περιορισμένος αριθμός μετώπων εξόρυξης και καθυστερήσεις στη λιθογόμωση των εξοφλημένων στοών. Αυτά υποτίθεται ότι λύθηκαν ή θα λυθούν με την τοποθέτηση νέου εργολάβου στα υπόγεια έργα (μιας Ιταλικής εταιρείας σε αντικατάσταση του ΑΚΤΩΡΑ που πήρε πόδι).

Αλλά υπάρχουν κι άλλα: ξεκινώντας από το περασμένο καλοκαίρι, το μεταλλείο της Ολυμπιάδας άρχισε να έχει προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία που οδήγησαν α) σε χαμηλές ανακτήσεις μετάλλων στα συμπυκνώματα και β) στην παραγωγή συμπυκνωμάτων που δεν μπορούσαν να πωληθούν εύκολα στα μεταλλουργικά εργοστάσια λόγω υψηλών επιβλαβών συστατικών (penalty elements). Αιτία των προβλημάτων αυτών είναι η υψηλή περιεκτικότητα του κοιτάσματος της Ολυμπιάδας σε ανεπιθύμητα στοιχεία, ιδιαίτερα αρσενικό. Ειδικά η Ανατολική Ζώνη, στην οποία κυρίως εστιάζεται η εξόρυξη, έχει περισσότερο χρυσό αλλά και πολύ περισσότερο αρσενικό (που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 15% στο συμπύκνωμα).

Η “λύση” που επέλεξε η εταιρεία είναι η ανάμιξη (blending) των “ακάθαρτων” μεταλλευμάτων με “καθαρά” ώστε να μειωθούν σε ανεκτά επίπεδα οι συγκεντρώσεις των ανεπιθύμητων συστατικών στην τροφοδοσία του εργοστασίου – παράλληλα με πειραματισμούς στην επίπλευση και τη χρήση μεγαλύτερων ποσοτήτων κυανιούχου νατρίου. Με την πρόσφατη ανακοίνωση, η Eldorado ενημερώνει τους επενδυτές ότι αυτό το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και ότι η ποιότητα των παραγόμενων συμπυκνώματων είναι “σύμφωνα με τις προσδοκίες”. Αλλά η ανάκτηση του χρυσού στο συμπύκνωμα παραμένει σχετικά χαμηλή (81-82%), ένδειξη ότι τα ζητήματα παραμένουν. Και όπως σημειώνουν και οι μέτοχοι, αυτά που λέει η εταιρεία δεν πρέπει να γίνονται πιστευτά κατά 100%…

“Κλειδί” για την Ολυμπιάδα η Στρατονίκη

Ένα από τα προβλήματα είναι ότι για την ανάμιξη απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες “καθαρών” από προσμίξεις μεταλλευμάτων και τέτοια δεν υπάρχουν αρκετά. Τουλάχιστον όχι στην Ολυμπιάδα. Αλλά υπάρχουν στη Στρατονίκη. Το μικρό μεταλλείο των Μαύρων Πετρών κάτω από την πολύπαθη Στρατονίκη δεν παράγει κέρδος για την εταιρεία (ζημίες τα 3 από τα 4 προηγούμενα χρόνια), αλλά το “καθαρό” μετάλλευμα της Στρατονίκης είναι απολύτως απαραίτητο για την επιθυμητή ανάμιξη στην Ολυμπιάδα. Πόσο μάλλον αν η παραγωγή στην Ολυμπιάδα ανέβει στους 600.000-650.000 τόνους το χρόνο όπως επιθυμεί η εταιρεία και κατά τις δηλώσεις των στελεχών της περιμένει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αδειοδοτήσει – κατά παράβαση της ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 και χωρίς δημόσιο όφελος αφού δεν υπάρχει μεταλλουργία. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία επιμένει τόσο πολύ στην εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη, παρά τις σοβαρότατες επιπτώσεις στον οικισμό και τον άμεσο κίνδυνο για περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Όμως τα προβλήματα είναι αλυσίδα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο: το αδειοδοτημένο για εξόρυξη τμήμα του μεταλλείου Μαύρων Πετρών έχει εξοφληθεί. Είναι χαρκτηριστικό ότι στην τελευταία εκτίμηση των “Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Αποθεμάτων, Σεπτ. 2018” της Eldorado Gold, τα βέβαια εκμεταλλεύσιμα αποθέματα του “Στρατωνίου” (Στρατονίκης), είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Η εταιρεία χρειάζεται οπωσδήποτε νέα αποθέματα, δηλαδή αδειοδότηση εξόρυξης σε νέα μεταλλοφόρο περιοχή. Τα τελευταία δύο χρόνια διανοίχτηκε παράνομα μια νέα στοά έρευνας/εξόρυξης, εκτός της αδειοδοτημένης για εξόρυξη περιοχής. Αποτέλεσμα: τα σπίτια στη γειτονιά της Στρατονίκης πάνω από τη στοά, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν ρωγμές όπως έχουν τα 2/3 των σπιτιών του οικισμού, απέκτησανεπικίνδυνες ρωγμές, οι οποίες είναι ενδεικτικές απώλειας αντοχής των υφιστάμενων στατικών συστημάτων”.

Υποθέτουμε ότι το ζήτημα της Στρατονίκης θα βρίσκεται μέσα στο “πακέτο” των θεμάτων που θα συζητήσει το επόμενο διάστημα η μικτή επιτροπή (!) υπουργείου-εταιρείας. Ο νόμος, η πρόληψη αλλα και η κοινή λογική λένε ότι η εξόρυξη κάτω από το δομημένο οικισμό πρέπει να σταματήσει άμεσα. ΧΘΕΣ. Αλλά κ. Χατζηδάκης έβαλε την εταιρεία σε θέση ισότιμου συνομιλητή με το Υπουργείο και η ασφάλεια του οικισμού και των κατοίκων του είναι πλέον ζήτημα “διαπραγμάτευσης”. Aνάπτυξη, με κάθε κόστος.


Μία απάντηση στο “Eldorado Gold: Απογοητευτικά αποτελέσματα από την Ολυμπιάδα, “κλειδί” η Στρατονίκη #skouries”

  1. Αυτή η πληροφορία που θα δώσω, αν είναι 100% αλήθεια, τότε εξηγούνται πολλά.
    Η ELDORADO είναι μία από τις πολλές βιτρίνες γνωστών αμερικανικών (και πιθανότατα διεθνών) τραπεζών. (ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΘΩΛΗ). ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ PUBLIC MEDIA).
    Η παραγωγή στην Ολυμπιάδα πάει πολύ καλά. Και όταν η εταιρεία το παρουσιάζει ότι δεν πάει καλά, τότε κάτι βρομαααααάει.

    Διαφορετικά, θα τα είχαν πουλήσει και θα έφευγαν με ελαφριά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.