ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ στη Στρατονίκη: Υπεύθυνοι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών! (έγγραφα) #stratoniki #skouries


Με την απειλή της ποινικής δίωξης, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών της Στρατονίκης καλούνται από το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη να επισκευάσουν άμεσα τα κατεστραμμένα σπίτια τους (εδώ το έγγραφο). Την ίδια ώρα η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση, συνεχίζεται αδιάλειπτα.

Φωτογραφία: Θανάσης Ελμάζης

Υπενθυμίζουμε ότι με την από 21.05.2019 ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ που δημοσιεύσαμε πριν από λίγες μέρες (εδώ), το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του ΣΕΒΕ διαπίστωσε στα τέσσερα σπίτια που εξέτασε “επικίνδυνες ρωγμές, οι οποίες είναι ενδεικτικές απώλειας αντοχής των υφιστάμενων στατικών συστημάτων” καθώς και εκτεταμένες ζημίες σε άλλα σπίτια, κοινόχρηστους χώρους και δημόσιες υποδομές του οικισμού. Το ΤΕΜ πρότεινε τη λήψη “άμεσων προσωρινών μέτρων ασφαλείας, μέχρι την τελική άρση της ενδεχόμενης επικινδυνότητας και ανεξαρτήτως της αιτίας”, ενώ στην υπόθεση υπήρξε και παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκιδικής. Κατόπιν αυτών, το Τμήμα Πολεοδομίας επέδωσε το 14801/13.06.2019 Πρωτόκολλο Επικινδύνων Κατασκευών στους ιδιοκτήτες των τεσσάρων σπιτιών που αναφέρονται στην αυτοψία – όσων δηλαδή πρόλαβαν να επισκεφθούν τα κλιμάκια του ΤΕΜ, αφού ρωγματωμένα είναι τα περισσότερα σπίτια του χωριού.

“Πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων άμεσων προσωρινών μέτρων ασφαλείας (π.χ. απαγόρευση πρόσβασης, τοποθέτηση ικριωμάτων, αντιστήριξη επικίνδυνων στοιχείων κλπ) στα κτίσματα φερόμενης ιδιοκτησίας σας για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία προσώπων και πραγμάτων διότι όπως διαπιστώνεται υπάρχουν επικίνδυνες ρωγμές οι οποίες είναι ενδεικτικές απώλειας αντοχής των κτισμάτων.

Από την παραλαβή του παρόντος παρακαλούμε για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας μετά από έγκριση εκτέλεσης εργασιών σύμφωνα με το …. η οποία εκδίδεται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων και Έκδοσης Αδειών, ύστερα από υποβολή τεχνικής έκθεσης και δήλωσης αρμόδιου μηχανικού ότι αναλαμβάνει την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιώ. Οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των οικοδομών υποχρεούνται να εκτελέσουν εντός τριάντα (30) ημερων τις παραπάνω εργασίες αλλιώς θα διωθχούν ποινικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3976/1929”.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Με νεότερο έγγραφό του (20.06.2019), το Τμήμα Πολεοδομίας ζητά από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης να ενημερώσει την υπηρεσία και για άλλα κτίσματα με σοβαρές ζημίες, μαζί με τα στοιχεία των ιδιοκτητών τους, καθώς και για παραμορφώσεις σε κοινόχρηστους χώρους ικανές να προκαλέσουν ατύχημα. Στην απάντησή του (04.07.2019) ο κ. Μαρκογιαννάκης επισημαίνει ότι κτίσματα με παρόμοιες ζημίες έχουν καταγραφεί στην έκθεση της ΥΑΣΒΕ, αλλά “ενδεχομένως θα πρέπει να προστεθούν και άλλα γιατί το φαινόμενο της μετακίνησης του εδάφους συνεχίζεται”, και έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από τις αυτοψίες της ΥΑΣΒΕ. Σε ο,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, βλάβες παρατηρούνται στο πέτρινο Δημοτικό Σχολείο Στρατονίκης, το οποίο είναι κλειστό για αυτόν τον λόγο, στο κτίριο της Κοινότητας Στρατονίκης και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης που έχει ήδη κριθεί επικίνδυνη.

Δεν μπορεί λοιπόν να αποκλειστεί η επίδοση και άλλων Πρωτοκόλλων Επικινδύνου σε κατοίκους/ιδιοκτήτες σπιτιών της Στρατονίκης, αφού τα φαινόμενα των καθιζήσεων και ρωγματώσεων παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση τον τελευταίο χρόνο. Οι κάτοικοι αποδέκτες του Πρωτοκόλλου, πρέπει να πληρώσουν μηχανικό για να κάνει μελέτη, να βγάλει τις απαραίτητες άδειες και να επιβλέψει τις εργασίες προστασίας του κοινού και απόκατάστασης της ανύπαρκτης πλέον στατικής αντοχής των σπιτιών τους. Γιατί διαφορετικά θα διωχθούν ποινικά και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου!

Πετώντας το μπαλάκι η μία στην άλλη οι αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν ώστε οι μόνοι “υπεύθυνοι” για την κατάσταση των σπιτιών τους να είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Στρατονίκης, αφού ο “Μεγάλος Επενδυτής” μένει πάντα  εκτός του κάδρου των ευθυνών.Όλα αυτά είναι φυσικά μια πολύ σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους ανθρώπους με τα κατεστραμμένα σπίτια που έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται “και κερατάδες και δαρμένοι”. Η προσπάθεια επιδιόρθωσης των ζημιών είναι σα να ρίχνουν χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, αφού η γη συνεχίζει να σείεται από τις εκρήξεις και ούτε η Πολεοδομία ούτε η Επιθεώρηση Μεταλλείων μπορούν να εγγυηθούν ότι οι ρωγμές δεν θα ξανανοίξουν. Και το κυριότερο, αυτά τα μπαλώματα δεν μπορούν να να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας, ούτε στους συγκεκριμένους τέσσερις ιδιοκτήτες ούτε σε κανέναν άλλο.

Η προθεσμία των 30 ημερών έχει πλέον παρέλθει και πριν από λίγες μέρες συνέβη το εξής περιστατικό: Υπάλληλοι του Τμήματος Πολεοδομίας πήγαν στο σπίτι του ενός εκ των τεσσάρων αποδεκτών του τελεσιγράφου για να ελέγξουν τη συμμόρφωση με τις εντολές της υπηρεσίας. Εκεί διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης είχε προβεί σε σημαντικές εργασίες υποστήριξης της οικοδομής, χωρίς όμως μελέτη και επίβλεψη από μηχανικό. Ακολούθησε ένταση με τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας να λένε ότι θα στείλουν τον Εισαγγελέα και τον ιδιοκτήτη, εξαγριωμένο, να φωνάζει πώς έκανε ό,τι μπορούσε για να μην πέσει το σπίτι του.

Αλλά ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είναι επίσης υπάλληλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, της εταιρείας δηλαδή που βάζει φουρνέλα κάτω από το σπίτι του, και γι’αυτό δεν βγαίνει να πει τον πόνο του  στα κανάλια και τις εφημερίδες. Στη Στρατονίκη ο φόβος και η οργή δεν βγαίνουν έξω από τους κομματιασμένους τοίχους των σπιτιών γιατί αυτοί που ζούνε μέσα δουλεύουν, είτε οι ίδιοι είτε κάποιο κοντινό τους πρόσωπο, στην εταιρεία. Έχει κάνει πολλές προσλήψεις από τη Στρατονίκη η εταιρεία για να κλείσει στόματα και όσο ραγίζουν τα σπίτια, τόσο περισσότερες προσλήψεις κάνει. Και αυτή είναι η σημαντική πληροφορία που συμπληρώνει το παζλ της τραγικότητας της Στρατονίκης. Το χωριό είναι καταδικασμένο. Όχι μόνο από τη γεωλογία και τη μεταλλευτική δραστηριότητα αλλά – κυρίως – από τους κατοίκους του, που με χαρά ξεπουλάνε οι ίδιοι τα σπίτια τους και το χωριό τους για τριάκοντα αργύρια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.