Η “πεντακάθαρη παραλία” του Στρατωνίου μετά τη βροχή #skouries


Μόλις δέκα μέρες πέρασαν από την ανάρτηση των υπαλλήλων της Ελληνικός Χρυσός “ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΠΟΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ” μέχρι τη βροχή. Και η πραγματικότητα διέλυσε τη φτιαχτή εικόνα του τουριστικού παραδείσου που με κόπο – και πολύ χρήμα – καλλιεργούν τοπικοί παράγοντες και κύκλοι της εταιρείας. Χρειάστηκε μόνο μια καλοκαιρινή καταιγίδα για να αποκαλυφθεί η παραλία του Στρατωνίου ως αυτό που είναι: μια παραλία από επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Οι φωτογραφίες που μας έστειλε κάτοικος του χωριού την Κυριακή 14/7 είναι χαρακτηριστικές:

Yπενθυμίζουμε ότι η παραλία αυτή σχηματίστηκε από την απόρριψη επί δεκαετίες και μέχρι το 1983 στη θάλασσα των τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλεύματος, από το εργοστάσιο που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της παραλίας και του οικισμού. Το σκούρο κόκκινο χρώμα μαρτυρά ότι βασικό συστατικό των αποβλήτων είναι οι πυρίτες.

Από το 1983 και μετά η θάλασσα σταμάτησε να είναι κόκκινη και οι πυρίτες της παραλίας σκεπάστηκαν με καθαρή άμμο που ανανεώνεται τακτικά. Βάζοντας τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, ο κόσμος άρχισε να κολυμπάει και να ξεχνάει τι υπάρχει εκεί. Οι νέες γενιές ίσως και να μη γνωρίζουν καν, οι δε τουρίστες είναι βέβαιο ότι έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Αλλά τα επικίνδυνα απόβλητα είναι ακόμα εκεί, στην παραλία και το θαλάσσιο πυθμένα και εξαιρετικά υψηλές περιεκτικότητες βαρέων τοξικών μετάλλων ανιχνεύονται σε κάθε μέτρηση. Κάποιοι έπαιζαν και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του Στρατωνίου.

Μάλιστα μέχρι το 2017, η παραλία αυτή έπαιρνε Γαλάζια Σημαία, το διεθνές σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας των ακτών κολύμβησης, γιατί οι τοπικές αρχές “παρέλειψαν” να αναφέρουν στους υπεύθυνους του προγράμματος το βαρύ ιστορικό της! Γνήσιος Ελληνικός παραλογισμός. Η Γαλάζια Σημαία αφαιρέθηκε τελικά το 2017 για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, κατόπιν ΑΝΑΦΟΡΑΣ του “Παρατηρητηρίου” με την οποία υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες (τότε, διότι υπάρχουν και νεώτερες) επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τη ρύπανση.

ANAΦΟΡΑ: Σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου

Aφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία από το Στρατώνι

Νέα φορτία λευκής καθαρής άμμου θα μεταφερθούν στο Στρατώνι τις επόμενες μέρες για να αντικαταστήσουν την προηγούμενη που την πήρε το κύμα και να κρύψουν την τοξική κοκκινίλα. Θα βγούνε μπόλικες φωτογραφίες για χρήση στα κοινωνικά δίκτυα με κόσμο που απολαμβάνει το μπάνιο του στο λεπτό στρώμα της φερτής “πλούσιας άμμου”. Με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη. Αλλά ούτε ψύλλος στον κόρφο των δημοτικών και τοπικών αρχών όταν κάποιος από αυτούς τους Ευρωπαίους τουρίστες ανακαλύψει την αλήθεια. Οι αγωγές, σε επίπεδο ΕΕ, με απαιτήσεις υπέρογκων αποζημιώσεων από το Δήμο και η δυσφήμιση για τις ακτές του, συνολικά πλέον, δεν θα αντιμετωπίζονται.

 


11 απαντήσεις στο “Η “πεντακάθαρη παραλία” του Στρατωνίου μετά τη βροχή #skouries”

  1. Νομίζω ο «ποιητής» του άρθρου είναι εκτός τόπου και χρόνου!!! Αν έχει ονοματεπώνυμο να μας πει για να μάθουμε αν είχε γεννηθεί το 1983!!! Αν έριχναν άμμο με τόνους στο Στρατωνι τώρα θα ήταν…Βουρβουρου!!!
    Ποτέ δεν ήταν Τουριστικός Προορισμός το Στρατωνι…και νομίζω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι παραλίες είναι Ελεύθερες…τι θέλει ο ποιητής να πηγαίνουμε αλλου για μπάνιο;; Ή μάλλον θέλει να κλείσει τα μεταλλεία που είναι εκει από το «μηδεν»;; Πρώτα υπήρχαν τα μεταλλεία και μετά εμφανίστηκαν οι Άνθρωποι και Χτισαν τους οικισμούς τους εκεί γι ´αυτο το λόγο!! Αυτή ήταν η φύση….
    Αλλά η βλακεία που να αφήσει το ποιητή να σκεφτεί!!

    • Το να είστε τυφλοί είναι δίκαιο να σας.
      Ή ρύπανση είναι δίπλα στα σπίτια ,είναι κάτω από τα πόδια σας.καλες οι δουλειές στα μεταλλεία σας αλλά
      να σκέφτειτε το μέλλον των παιδιών σας.
      Το στρατωνι είναι πάρα πολύ ποιο όμορφο από ιερισσο,ειναι κρίμα το μέλλον του να είναι τα μεταλεια

      • Συμφωνώ μαζί σας ότι το Στρατώνι είναι ένα πολύ όμορφο χωριό. Είναι κρίμα να έχει αυτή τη μοίρα. Είναι κρίμα που οι κάτοικοί του δεν οραματίζονται κάτι καλύτερο για το χωριό τους.

      • Δεν υπαρχει κανένας τυφλός! Μόνον κανονικότητα! Το μέλλον πολλών παιδιών,ίσως όχι το δικό μου 100% , βασίστηκε πάνω σε αυτά τα Μεταλλεία! Επαναλαμβάνω πως τα Μεταλλεία είναι εκεί από το «μηδεν» και οι πρόγονοι μας έχτισαν οικισμούς εκεί λόγω αυτής της Μεταλλευτικής Δραστηριότητας! Τα Στρατωνι στα σύγχρονα χρόνια αποτελλει ένα οικισμό που φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου από το Μποδοσάκη! Ολοι γνωρίζουν τις επιπτώσεις που έχουν κάποια πράγματα στη ζωή μας μελλοντικά! Η χρήση κινητών δικτύων ας πούμε είναι πολύ πιο επιβαρυντικό για το μέλλον των παιδιών μας…να τα σταματήσουμε;; Οι εργαζόμενοι στις οικοδομές,οι βαφιαδες,οι ναυπηγοεπισκευαστες,οι κομμωτές..έχουν κρούσματα καρκίνου του προστάτη άνω του 73%…να τα σταματήσουμε;; Κάτι ίσως δεν σας αφήνει να σκεφτείτε σωστα!!
        Όσο για τα Όραμα….το Όραμα θέλει πολλά Εκατομυρια και Δισεκατομυρια € , αν τα έχετε νομίζω Παρά Πολλοί θα συνταχθούν μαζί σας!!
        Εγώ θα ήθελα να αλλάξει ΟΛΗ περιοχή με 5στερα,6αστερα,μαρίνες και Θεματικά Δασικά Πάρκα (η περιοχή φημίζεται για το αλά Τζουράσικ Πάρκ Δασικό της κάλλος) , τα λεφτά ΔΕΝ έχω!!

    • Φύση; Ποια φύση; Καταστροφή μετ´επέμβασης στη φύση βλέπω εγώ.
      Τουριστικός προορισμός κύριε, ναι. Πληθώρα οι δημοσιεύσεις και διαφημίσεις στο διαδίκτυο για το Στρατώνι.
      Βλακεία;;; Ποιος είναι πράγματι ο βλάκας;

      Υ.Γ. Είχα γεννηθεί το 1983. Επίσης σχολιάζω επώνυμα, χωρίς ψευδώνυμο.

      • Σχολιάζω εγώ με Ψευδονυμο;;
        Αν είχατε επισκεφτεί την περιοχή θα καταλαβαίνατε ότι λέτε «βλακείες» γιατί μόνον για καταστροφή της φύσης ΔΕΝ μπορείτε να μιλάτε!!
        Προφανώς δεν έχετε ιδέα,ούτε για το αν η περιοχή αποτελλει τουριστικό προορισμό!! Τουριστικό προορισμό χωρίς Ξενοδοχείο δεν έχω δει…και χωρίς υποδομές γενικά,όποτε είστε ευπρόσδεκτη μα έρθετε να δείτε με τα μάτια σας και να μη μιλάτε με τα «αυτιά» σας!!!

        Υγ. Αφου ζούσατε στη περιοχή το 1983 περιμένω επειδή εγώ όντως ζούσα να μου παρέθεσετε τα στοιχεία για την παραλία,την «λευκή» άμμο και όσα αλλά επικαλείστε!!!
        Περιμένω με αγωνία!!!

        • Καμία μα καμία σχέση η απάντησή σας με την τοποθέτησή μου.
          Δεν εκπλήσσομαι όμως. Αυτό ακριβώς περίμενα.
          Και χρήματα βρίσκονται. Βρίσκονται εκεί που υπάρχει χρυσός και συμφέροντα, τεράστια συμφέροντα, τόσο στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές όσο και σε αυτούς που τσεπώνουν τις μίζες και πείθουν με το «τυράκι» των θέσεων εργασίας, πληθώρα ανόητων ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με την ανάπτυξη… στην τσέπη τους…

      • Αδερφέ καταλαβαίνεις ότι η έκφραση «τα πιάνεις» είναι ποινικά κολάσιμη! Όποτε διόρθωσε την
        Γιαβρογλου Ιωαννης , Αθήνα , καταγωγή Στρατωνι , Εμπορικός Αντιπρόσωπος!
        Κάνε την διόρθωση λοιπόν και κόψε τις εξυπνάδες!
        Στρατωνι δεν μένεις και ελπίζω να μη χρησιμοποιείς λάθος όνομα!

    • Αφού προϋπήρχαν τα μεταλλεία και ζεις ακόμη αυτό το μυαλό μείνε σ αυτήν την εποχή… Θεν έχεις θέση στον σύγχρονο κόσμο που ζητάμε ασφάλεια για τις ζωές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.