Guardian: Γιατί να αντικατασταστήσουμε τα δελφίνια με τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο; #skouries


O Guardian φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα

Το άρθρο έχει τίτλο «Γιατί να αντικαταστήσουμε τα δελφίνια με πετρελαϊκές γεωτρήσεις: Η μάχη για τη θαλάσσια ζωή της Ελλάδας» και εκεί υπογραμμίζεται ο κίνδυνος που θα προκύψει για τα ψάρια και τα θηλαστικά της θάλασσας από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που σχεδιάζονται στις ελληνικές θάλασσες. Στο άρθρο γίνονται αναφορές σε μερικά από τα γνωστότερα θηλαστικά που ζουν στο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπως δελφίνια, φώκιες και φάλαινες.

«Το ελληνικό παράρτημα του WWF και η Greenpeace προσέφυγαν πρόσφατα στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας ελπίζοντας να ακυρώσουν τις άδειες που έχουν δοθεί σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικαλούνται ανεπαρκή περιβαλλοντικό έλεγχο», γράφει ο Guardian.

Η κίνηση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας διακήρυξης από 100 από τους επιφανέστερους επιστήμονες και οικολογικές ομάδες του πλανήτη. Η σχεδιαζόμενη γεώτρηση περιγράφεται εκεί ως η θανατική καταδίκη για εμβληματικά θαλάσσια θηλαστικά τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν κινδύνους που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται συγκρούσεις με πλοία, η μόλυνση από τα πλαστικά, ακόμα και ο ήχος από τα ραντάρ και τις ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις.

«Τα κητοειδή θηλαστικά στον ελληνικό βυθό ήδη αντιμετωπίζουν άμεσες και σοβαρές απειλές» υπογραμμίζουν οι ειδικοί και ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει τις γεωτρήσεις.

«Οι έρευνες και οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι μία επιπλέον απειλή και θα είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στις πιθανότητες των ζώων να επιζήσουν», λέει το κείμενο. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο άλλων χωρών της Ε.Ε. και να αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για τους υδρογονάνθρακες.

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, από το WWF, τονίζει πως οι πετρελαϊκές εταιρείες -ακόμα και στο στάδιο των σεισμογραφικών ερευνών- έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση να διεξάγουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αντί για αυτό τους επιτρέπεται να κάνουν σεισμογραφικά τεστ και σε προστατευόμενες περιοχές.

Από την πλευρά του, ο ωκεανολόγος Αλέξανδρος Φραντζής τονίζει πως «πρέπει να τα δώσουμε όλα, γιατί αν χάσουμε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Για τις πετρελαϊκές εταιρείες ο θησαυρός μπορεί να βρίσκεται κάτω από τον βυθό της θάλασσας και ακόμα και αυτό είναι αβέβαια. Όμως για τους Έλληνες το θαλάσσιο περιβάλλον είναι η εθνική κληρονομιά μας και πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Γιατί να θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα δελφίνια που ζουν εκεί από την αρχαιότητα με πλατφόρμες πετρελαίου και τάνκερ»;

Mετάφραση: Lifo


Μία απάντηση στο “Guardian: Γιατί να αντικατασταστήσουμε τα δελφίνια με τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο; #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.