ΝΙΚΗ στο Κιλκίς! Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός μίσθωσης μεταλλείων χαλκού-χρυσού στα Κρούσσια #skouries


Επισημοποιήθηκε η ακύρωση των σχεδίων για μεταλλεία χρυσού στα Κρούσσια όρη του Κιλκίς που είχε προαναγγελθεί πριν από λίγες εβδομάδες σε μια δικαστική αίθουσα. Με χθεσινή απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ κ. Σταθάκη διαπιστώνεται η ματαίωση του διεθνούς ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς”.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 14.3.2012, πλειοδότησε – τι πρωτότυπο! – η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αλλά σύμβαση με το Δημόσιο δεν υπεγράφη ποτέ. Και αυτό γιατί η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε, ενημερώθηκε, αντιστάθηκε, έτρεξε, φώναξε, πήρε μαζί της εκόντες-άκοντες τοπικούς άρχοντες και φορείς και κρατώντας σταθερά τη θέση της όλα αυτά τα χρόνια απαίτησε την ακύρωση του διαγωνισμού. Στο antigoldgr.org θα βρείτε όλο το ιστορικό αυτού του σπουδαίου αγώνα στον οποίο συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή. Η χθεσινή απόφαση απλά επικυρώνει αυτό που ήταν ήδη γνωστό εδώ και κάποια χρόνια, ότι ο διαγωνισμός μίσθωσης του χώρου ήταν “κλινικά νεκρός”. Η υπογραφή του Υπουργού επιβεβαίωσε το θάνατο. Το πλήρες σκεπτικό δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά η αναφορά στην έλλειψη “σαφούς κοινωνικής συναίνεσης” αποτελεί ρητή αναγνώριση του γεγονότος ότι τέτοιες δραστηριότητες με την κοινωνία απέναντι απλά δεν μπορούν να προχωρήσουν. Μήπως υπήρχε κοινωνική συναίνεση όταν δόθηκε το “πράσινο φως” στην Eldorado / Ελληνικός Χρυσός;

Στις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα οι συναγωνιστές μος από το Κιλκίς τονίζουν ότι ο αγώνας μας είναι κοινός και ότι συνεχίζουμε, όλοι μαζί, για τον επόμενο στόχο, τις Σκουριές. Την ίδια ώρα στο Δήμο Αριστοτέλη, υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν αφαιρέσει ολοκληρωτικά από τον πολιτικό τους λόγο το ζήτημα της μεταλλευτικής δραστηριότητας που είναι το κυρίαρχο πρόβλημα για τον τόπο, προσπαθώντας να μας κάνουν να ξεχάσουμε όχι μόνο το σκληρό αγώνα που δώσαμε αλλά ακόμα και γιατί τον δώσαμε. Όλα για χάρη μιας επίπλαστης “ειρήνης” με επαχθείς όρους – με τα μεταλλεία να δουλεύουν και να επεκτείνονται αφού κανείς από τους εν λόγω υποψηφίους δεν προτίθεται να κάνει το παραμικρό για να τα σταματήσει.

Εμείς γνωρίζουμε ότι αν δεν αγωνιστούμε ενάντια σε αυτά τα σχέδια, ο τόπος μας δεν θα έχει μέλλον. Συνεχίζουμε για τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, με στόχο την πλήρη ΑΠΑΛΛΑΓΗ.

Αλλά πρώτα έχει σειρά η ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ.


2 απαντήσεις στο “ΝΙΚΗ στο Κιλκίς! Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός μίσθωσης μεταλλείων χαλκού-χρυσού στα Κρούσσια #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.