Η Eldorado ονειρεύεται, το κίνημα αποκοιμέται #skouries


“Το Μάιο περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου (ΣτΕ) που στην ουσία θα δίνει λύση στη διένεξη της Εταιρείας με το ΥΠΕΝ. Άμεσα θα λειτουργήσουν οι Σκουριές και θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εντός πέντε ετών… Δαπανήσαμε 120 εκατομ. ευρώ για να καθαρίσουμε τα παλαιά τέλματα της Ολυμπιάδας και να τα μεταφέρουμε στον Κοκκινόλακκα”.

Αυτά είπε στους δημοσιογράφους ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eλληνικός Χρυσός Χρήστος Μπαλάσκας. Aλλά όταν έμεινε μόνος αναρωτήθηκε ανήσυχος πού θα το βρει η Eldorado το ένα δισεκατομμύριο που υποσχέθηκε, όταν μέχρι το 2020 πρέπει να εξοφλήσει δάνειο $ 603 εκατ. (538 εκατ. ευρώ) και το ρευστό της είναι σήμερα λιγότερο από $ 250 εκατ. Και υπάρχει και το άλλο μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσει υπέρ της εταιρείας του το ΣτΕ και λέγεται “flash smelting”… Οπότε η επένδυση εξακολουθεί να είναι στον αέρα και τελικά μάλλον δεν θα τις ξαναρχίσει τις Σκουριές όταν πάρει τις δευτερεύουσες άδειες από το ΣτΕ. Αλλά αυτους τους προβληματισμούς δεν τους ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Στη συνέχεια λογάριασε αν τον πίστεψε κανένας αφελής ότι τάχα ξόδεψε 120 εκατ. ευρώ για τα παλαιά τέλματα της Ολυμπιάδας, ενώ στην πραγματικότητα η εταιρεία του έβαλε περίπου αυτό το ποσό στην τσέπη, καθαρό και αφορολόγητο, πουλώντας τα τέλματα που περιείχαν 300.000 ουγγιές χρυσού και αργύρου. Ευτυχώς, σκέφτηκε, κανείς από αυτούς που τον άκουσαν δεν θα πάει μέχρι την Ολυμπιάδα για να δει ότι καμμία εργασία αποκατάστασης δεν έχει γίνει στη “χαβούζα” – την παλαιά λίμνη τελμάτων – που αφού πήραν το χρυσάφι της την παράτησαν με σχεδόν 1 εκατ. τόννους απόβλητα στη λεκάνη της και ακόμα 2 εκατομ. τόννους απόβλητα στο φράγμα. Επίσης, κανείς προφανώς δεν γνωρίζει ότι κατά τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών και τεχνικών μελετών, η  περίφημη “αποκατάσταση” έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017 και οι εκτάσεις αυτές να έχουν αποδοθεί για χρήση στην τοπική κοινωνία. Και έτσι, μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

Μια ακόμα προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης από τα υψηλόβαθμα στελέχη του “Επενδυτή-Σωτήρα”. Ο κ. Μπαλάσκας είναι το νέο σχετικά “πρόσωπο” της Ελληνικός Χρυσός και αγκομαχάει να συναγωνιστεί σε αισιόδοξες προβλέψεις τους προκατόχους του – τον Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο και τον “σκιώδη” πλέον CEO Δημήτρη Δημητριάδη, που αποσύρθηκε από το προσκήνιο μετά τις….ατυχείς δηλώσεις του περί flash smelting “πατέντας”.

Tο θλιβερό όμως δεν είναι η παραδοσιακή εξαπάτηση των πολιτών του Δήμου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ των “Μεταλλείων Κασσάνδρας” από τους διάφορους Μπαλάσκες. Είναι η τραγική πραγματικότητα ότι τέσσερις από τους πέντε υποψήφιους Δημάρχους του, μετά το Επικό ΚΙΝΗΜΑ “ΟΧΙ εξορύξεις στη Χαλκιδική”, δηλώνουν ότι στηρίζουν ή δέχονται τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, με διάφορες παραλλαγές: “ΝΑΙ σε όλα”, “ΝΑΙ στις παραδοσιακές”, “ΝΑΙ αλλά με λαϊκή εξουσία”. Και ας είναι αυτό το μεγαλειώδες ΚΙΝΗΜΑ που έχει φέρει την ELDORADO στη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα. Ένας Δήμαρχος μπροστάρης σε όλους όσους πάλεψαν και διώχθηκαν θα μπορούσε να δώσει οριστική λύση. Αλλά σε λίγο, όπως έχουν μέχρι τώρα τα πράγματα, οι Μήδοι του Μπαλάσκα θα διαβούν. Υπό τα χειροκροτήματα του νέου εκλεκτού του Λαού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.