Τα σχέδια της Εldorado Gold για το προτεκτοράτο του Δήμου Αριστοτέλη #skouries


Η προηγούμενη μας ανάρτηση (Όλα βγήκαν αληθινά) περιείχε μια ανάλυση των λόγων για τους οποίους μετά την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της “χρυσής επένδυσης” τον Ιούλιο 2011, η θέση που ακόμα και σήμερα εκφράζει η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη και ο εκλεκτός της υποψήφιος Δήμαρχος – «ναι στην υφιστάμενη παραδοσιακή μεταλλεία, όχι στις επεκτάσεις» – δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Η ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 αδειοδότησε περιβαλλοντικά ένα ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ σχέδιο “για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ανατολική Χαλκιδική, τα οποία εκτείνονται εντός συνολικής μεταλλευτικής παραχώρησης 264.000 στρεμμάτων”. Μάλιστα η έκταση της μεταλλευτικής παραχώρησης έχει έκτοτε αυξηθεί κατά περίπου 15.000 στρέμματα, που σημειώνονται με πορτοκαλί χρώμα στον χάρτη της Eldorado Gold (από εδώ). Άλλα 53.000 στρέμματα είναι το Δημόσιο Μεταλλείο της Βίνας. Σύνολο: 332.000, το 45% του Δήμου Αριστοτέλη.

Η “επένδυση” σήμερα περιλαμβάνει τέσσερα ΝΟΜΙΚΑ ΑΔΙΑΙΡΕΤΑ υποέργα: Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες και νέες εγκαταστάσεις Μαντέμ Λάκκου. Και οι όποιες επεκτάσεις τους ή νέα έργα θα αντιμετωπίζονται από τη Διοίκηση ως τμήματα του κατ’αρχήν εγκεκριμένου περιβαλλοντικά σχεδίου “για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας”. Ότι και αν εύχεται ή επιθυμεί ο οποιοσδήποτε, είναι εντελώς ανεδαφικό να είναι κατά του μεταλλείου των Σκουριών και να είναι υπέρ της εκμετάλλευσης σε Στρατονίκη  και Ολυμπιάδα.

Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2018 της Eldorado Gold και την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της εταιρείας με τους οικονομικούς αναλυτές την επόμενη μέρα (21 και 22 Φεβρουαρίου), η εταιρεία έκανε απολύτως σαφή τα σχέδιά της για τα “Ελληνικά της προγράμματα”. Δηλαδή για το προτεκτοράτο της του Δήμου Αριστοτέλη:

1. ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ

(“Στρατώνι” το ονομάζει η Eldorado). Το αδειοδοτημένο για εκμετάλλευση τμήμα του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών – μέχρι την εκκλησία της Στρατονίκης – έχει εξοφληθεί και η Ελληνικός Χρυσός πραγματοποιεί ένα επιθετικό ερευνητικό πρόγραμμα, σε αναζήτηση επεκτάσεων:

“Πραγματοποιήθηκαν 2.622 μέτρα υπόγειων ερευνητικών γεωτρήσεων το 2018 και θα πραγματοποιηθούν άλλα 9.622 μ. το 2019. Oι γεωτρήσεις προσδιόρισαν ένα νέο φακό θειούχου μεταλλοφορίας, ενώ τα δυνητικά αποθέματα του “Στρατωνίου” αυξήθηκαν σημαντικά στους 1.120.000 τόννους. Η εταιρεία στοχεύει σε μια παρόμοια αύξηση των αποθεμάτων το 2019 για τη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης του μεταλλείου”.

H εταιρεία έχει ζητήσει από το ΥΠΕΝ άδεια για επέκταση της εκμετάλλευσης και προς τα δυτικά, δηλαδή προς τα Στάγειρα. Φαίνεται πώς έχει τη βεβαιότητα ότι θα την πάρει την άδεια διότι ήδη ανακοινώνει στα μέσα ενημέρωσης ότι το 2019 η παραγωγή των Μαύρων Πετρών “αναμένεται να ανέλθει στους 220.000 τόνους μεταλλεύματος “! Δηλαδή αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με τους περίπου 150.000 τόνους που ήταν μέχρι σήμερα η ετήσια παραγωγή του μεταλλείου, που πλέον έχει εξαντληθεί. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη βαρύτατα τραυματισμένη Στρατονίκη, τη μοίρα της οποίας θα ακολουθήσουν και τα Στάγειρα.

Παράλληλα, πρόσφατα έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας για 59 νέες μεταλλευτικές γεωτρήσεις στη Β. Χαλκιδική – νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά των Μαύρων Πετρών, από τον Κοκκινόλακκα και τη Φισώκα μέχρι τη Χωρούδα και την Πιάβιτσα, τον υποσταθμό της ΔΕΗ και το άλσος του Αριστοτέλη.

2. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Αποκαλυπτικός ήταν ο CEO της Eldorado, Τζορτζ Μπερνς:

“Ένας από τους βασικούς μας στόχους για το 2019 είναι η αξιολόγηση της δυνατότητας αύξησης της παραγωγής από το υφιστάμενο εργοστάσιο εμπλουτισμού, που θα μπορούσε να γίνει με μικρό κεφάλαιο. Το 2019 προγραμματίζουμε εξόρυξη 430.000 τόννων αλλά μπορούμε με τον εγκαταστημένο ήδη μηχανολογικό εξοπλισμό να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγή, έως και κατά 50% (μέχρι τους 650.000 τόνους). Θα απαιτηθεί μια τροποποίηση της άδειας και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα μπορέσουμε να την πάρουμε. Είναι τεχνικά πολύ εύκολο και μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. Εξαρτάται από τις άδειες και τη στήριξη της κυβέρνησης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα φέρουν αλλαγή στο συναίσθημα (για την επένδυση)”

Για όσους αναρωτηθούν αν είναι κάτι κακό η αύξηση της παραγωγής από το εργοστάσιο, η απάντηση είναι η εξής: ναι είναι, γιατί παραβιάζει τη βασικότερη συμβατική υποχρέωση της εταιρείας, την καθετοποίηση της παραγωγής, παραβιάζει τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον.

Ουσιαστικά ο CEO ανακοίνωσε αυτό που έχουμε καταγγείλει στο ΥΠΕΝ από το Μάιο 2017, χωρίς ποτέ να πάρουμε απάντηση: το “πραγματικό επενδυτικό σχέδιο” της Eldorado είναι η κατάργηση της Φάσης ΙΙΙ – που περιλαμβάνει και τη μεταλλουργία χαλκού-χρυσού – και η αντικατάστασή της με μια παρατεταμένη και αυξημένης δυναμικότητας Φάση ΙΙ, χωρίς μεταλλουργία,  κατά την οποία η εταιρεία θα εξάγει τα πολύτιμα μέταλλα με τη μορφή χαμηλής αξίας συμπυκνωμάτων, εισπράττοντας τα κέρδη της στην Κίνα και αποφεύγοντας την πληρωμή φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο. Το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα θα παραμείνει σε λειτουργία και η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής θα συνεχιστεί για πολύ περισσότερα χρόνια από τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ ΕΠΟ ή – το πιθανότερο – μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων.

Σημειώνουμε ότι, κατά την ΚΥΑ ΕΠΟ, από το 2020 όφειλε η εταιρεία να έχει αποπερατώσει τη στοά Μ. Λάκκος-Ολυμπιάδα των 8.7 χλμ., το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού, τη Μεταλλουργία Χρυσού-Χαλκού με τη μονάδα παραγωγής θειϊκού οξέος στο Μαντέμ Λάκκο και το νέο λιμένα Στρατωνίου, να έχει απομακρύνει τα 3.0 εκατομ. τόννους αποβλήτων από το παλιό τέλμα αποβλήτων και τα 2.0 εκατομ. τόννους αποβλήτων του φράγματος, να έχει ολοκληρώσει την αποκατάσταση, να έχει καταργήσει τις επιφανειακές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου και Ολυμπιάδας και να έχει παραδώσει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη Στρατωνίου-Ολυμπιάδας πλήρως αποκατεστημένη στην τοπική κοινωνία σύμφωνα με την ΑΕΠΟ. Τίποτα από τα ανωτέρω δεν προχωράει, με απόλυτη ευθύνη της εταιρείας, ενώ το Υπουργείο κάνει τα στραβά μάτια και ανέχεται την παραβίαση της σύμβασης και των αδειοδοτήσεων.

3. ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ανοιχτά πλέον ο CEO της Eldorado, Τζορτζ Μπερνς δηλώνει ότι περιμένει κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα για να προχωρήσουν – ίσως – οι Σκουριές. Το έργο των Σκουριών έχει πολλά προβλήματα, το μικρότερο από τα οποία είναι οι αποκαλούμενες από την Ελληνικός Χρυσός ” άδειες ρουτίνας”. Για αυτές τις άδειες η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ και είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να τις πάρει. Αλλά οι Σκουριές δεν θα ξεκινήσουν. Θα παραμείνουν στον πάγο (care and maintenance) μέχρι να πέσει ο τρισκατάρατος Αλέξης από τον δικό μας Κυριάκο, μέχρι να λυθούν τα νομικά προβλήματα και μέχρι να βρει η εταιρεία τα 700 εκατομ. δολάρια που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί το έργο.

Με το 45% της έκτασής του να βρίσκεται υπό μεταλλευτική ομηρία, ο Δήμος μας είναι στην πραγματικότητα ένα Καναδικό προτεκτοράτο. Η ομηρία αυτή θεμελιώνεται σε ένα πλέγμα νόμων και διατάξεων φτιαγμένων για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εξορυκτικής βιομηχανίας έναντι όλων των άλλων δραστηριοτήτων. Και αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο που οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη δεν βλέπουν και όλοι μέχρι τώρα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που φτιάχνουν προγράμματα επί χάρτου, υποκρίνονται ότι δεν υπάρχει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.