Γ. Τσανανάς: “Με ένα σεισμό 4,5-5 Ρίχτερ θα πέσουν σπίτια στη Στρατονίκη και ενδεχομένως να χαθούν ζωές” #skouries #stratoniki


Στα μάλλον “φαιδρά” της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης 26-3-2019 για το ζήτημα της Στρατονίκης, συγκαταλέγεται και το παρακάτω χαρτί που κυκλοφορούσε στην αίθουσα. O υπογράφων, Τσανανάς Γεώργιος, μεταλλειολόγος μηχανικός με καταγωγή από τη Στρατονίκη, δεν θέλησε να έρθει και να συμμετέχει στη συζήτηση, αλλά προτίμησε να γνωστοποιήσει με αυτόν τον τρόπο στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους συνδημότες του τις απόψεις του για το ζήτημα των καταστροφών στο χωριό του:

Τι μας λέει λοιπόν ο κ. Τσανανάς ο οποίος δηλώνει “ειδικός επί του θέματος και υπέρμαχος της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου”:

“Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε χθες ή προχθές, είναι επιδεινούμενη από τότε που αρχισαν οι εκμεταλλεύσεις της εταιρείας κάτω από το χωριό“. Ο κ. Τσανανάς λοιπόν, οπως και όλοι όσοι γνωρίζουν την υπόθεση, αναγνωρίζει ότι για τις ρωγματώσεις ευθύνεται η εξόρυξη. Αλλά, κατά τον ίδιο, “το να ψάχνουμε τώρα πώς δημιουργήθηκαν τα φαινόμενα των ρηγματώσεων σε πλέον από 200 σπίτια είναι χαμένος χρόνος. το συμβούλιο πρέπει να ασχοληθεί πώς θα αποκατασταθούν, τόσο η σταθερότητα του υπεδάφους του χωριού όσο και οι ζημιές των σπιτιών”. Με την εξόρυξη από κάτω να προχωράει φυσικά.

Και συνεχίζει: “…φοβάμαι ότι με έναν σεισμό της τάξεως των 4,5-5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν σπίτια και ενδεχομένως να χαθούν ζωές. Στην χειρότερη αυτή περίπτωση θα σταματήσει οποιαδήποτε εκμετάλλευση στην περιοχή. Άρα πρώτη που πρέπει να ενδιαφερθεί για το θέμα αυτό είναι η εκμεταλλεύτρια εταιρεία”.

Φωτογραφία: Θανάσης Ελμάζης (πηγή).

Ο εγκληματικός τζόγος με την ασφάλεια του χωριού και τις ζωές των κατοίκων του συνεχίζεται. Έχουμε λοιπόν μία τρίτη παραλλαγή στο σενάριο του έργου “Συνέχιση (και επέκταση) της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη”:

  1. Αυτήν της Ελληνικός Χρυσός και του προέδρου της Στρατονίκης κ. Μαρκογιαννάκη – Συνέχιση της εξόρυξης με παράλληλη έρευνα των “γενεσιουργών αιτίων” από ιδιώτες καθηγητές της αρεσκείας της εταιρείας, που θα βγάλουν αποτελέσματα της αρεσκείας της εταιρείας.
  2. Αυτήν του Δήμου Αριστοτέλη – Συνέχιση της εξόρυξης με  έρευνα των “γενεσιουργών αιτίων” από το κρατικό ΙΓΜΕ που θα βγάλει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.
  3. Και τον τρίτο δρόμο του κ. Τσανανά, ο οποίος θεωρεί χάσιμο χρόνου τις έρευνες και προτείνει συνέχιση της εξόρυξης μέχρις ότου πέσει το χωριό οπότε αναγκαστικά η εξόρυξη θα σταματήσει! Τα περί αποκατάστασης της σταθερότητας του υπεδάφους (!) και των ζημιών των σπιτιών ενώ τα φουρνέλα θα βαράνε ασταμάτητα, είναι φυσικά μόνο στάχτη στα μάτια των εύπιστων κατοίκων της Στρατονίκης (υπάρχουν άραγε τέτοιοι;). Για την “αποκατάσταση-μπάλωμα” ο κ. Τσανανάς θεωρεί οτι “πρέπει να ενδιαφερθεί η εκμεταλλεύτρια εταιρεία” που ο ίδιος αναγνωρίζει ότι αν δεν είναι η μοναδική υπαίτια των προβλημάτων, οπωσδήποτε συμβάλει σημαντικά. Όσο για το αν αυτά τα “αποκατεστημένα-μπαλωμένα” σπίτια θα αντέξουν σε ένα μέτριο σεισμό (4,5-5 Ρίχτερ είναι ένας σύνηθης σεισμός στην περιοχή μας), πόσο μάλλον σε έναν μεγάλο, ούτε ο ίδιος δεν το πιστεύει.

Με έγγραφό της στις 21.9.2018, η Επιθεώρηση Μεταλλείων είχε επισημάνει τον κίνδυνο για τους κατοίκους του οικισμού Στρατονίκης και είχε τονίσει ότι “ο Δήμος Αριστοτέλη πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού”. Η αρμόδια κρατική υπηρεσία αναγνωρίζει ότι κινδυνεύουν ζωές στη Στρατονίκη αλλά επιτρέπει να συνεχίζεται η εξόρυξη. Αρμόδιοι και μη μιλούν τακτικά πλέον για κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές χωρίς να ιδρώνει τ’αυτί τους. Σα να είναι  η “κανονικότητα” το να κινδυνεύει η Στρατονίκη, ένα “αποδεκτό ρίσκο” μπροστά στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Πάμε καλά;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.