Η Στρατονίκη δεν χρειάζεται έρευνα, χρειάζεται ηρεμία #skouries


Το Δημοτικό Συμβούλιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ συνεδρίασε προχθές (Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019) με κύριο θέμα την “Απόφαση επί του φαινομένου των καταστροφών στον οικισμό της Στρατονίκης”. Η πραγματοποίηση μιας “ειδικής συνεδρίασης για το θέμα της Στρατονίκης” ήταν υπόσχεση και δέσμευση του νεοεκλεγμένου Δημάρχου Γιάννη Μίχου, πέντε ολόκληρα χρόνια πριν. Η δέσμευση επαναλήφθηκε από τον τωρινό Δήμαρχο Γιώργο Ζουμπά που διαδέχθηκε το Γιάννη Μίχο επτά μήνες μετά την θριαμβευτική εκλογή του. Και έγινε “επιτέλους” προχθές.

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα με παρόντες πολλούς κατοίκους της Στρατονίκης που ανησυχούν για τα σπίτια τους που έχουν γεμίσει ρωγμές. Μεταξύ αυτών και αρκετοί μεταλλωρύχοι της Ελληνικός Χρυσός που ανησυχούν μεν, αλλά βάζουν φουρνέλα κάτω από το ίδιο τους το χωριό. Τα παράδοξα όμως αυτής της Συνεδρίασης δεν τελειώνουν εδώ. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής τέθηκε η πρόταση της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το ΙΓΜΕ για τη διερεύνηση των “γενεσιουργών αιτίων” των ζημιών στη Στρατονίκη. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στρατονίκης, Γιάννης Μαρκογιαννάκης από την άλλη, τελείωσε την ομιλία του δηλώνοντας εμφατικά ότι “όποιος δεν συναινέσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος διερεύνησης των αιτίων από το ΕΜΠ και το ΑΠΘ,π0 θα εγκληματήσει εναντίον της Στρατονίκης”! Θέμα συζήτησης για πολλή ώρα ήταν η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, διότι βέβαια δεν πρόκειται για “πρόγραμμα από το ΕΜΠ και το ΑΠΘ”, αλλά για ιδιωτική σύμβαση της εταιρείας με δύο καθηγητές της επιλογής της, οι οποίοι ενεργούν ως ιδιώτες και χωρίς να καλύπτονται από την εγκυρότητα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Τελικά όλοι οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Αργύρης Τσακνής, ο Πρόεδρος της Στρατονίκης Γιάννης Μαρκογιαννάκης, ο “ωσεί Δήμαρχος” Γιάννης Μίχος, οι απόντες επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Χρήστος Πάχτας και ο υποψήφιος Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος, όλοι αυτοί συναντιούνται στο Δόγμα: ”ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΦΟΥΡΝΕΛΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ”. Και η απόφαση που έλαβαν, για πρώτη φορά ομόφωνα και σε αγαστή σύμπνοια οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Μίχου και της παράταξης Πάχτα, ήταν ακριβώς αυτή. Ναι στη συνέχιση των φουρνέλων κάτω από τα σπίτια, με την παράλληλη όμως ανόρυξη γεωτρήσεων δίπλα στα σπίτια από το ΙΓΜΕ που θα αποκαλύψει επί τέλους, μετά από δεκαετίες, τα “γενεσιουργά αίτια” των καταστροφών στη Στρατονίκη. Ενώ η εξόρυξη θα συνεχίζεται.

Για την ταμπακέρα δεν είπε λέξη κανείς. Kαι “η ταμπακέρα” είναι ότι με τη Σύμβαση Μεταβίβασης που συνυπέγραψαν στις 12-12-2003 οι Χρήστος Πάχτας (Ελληνικό Δημόσιο) και Δημήτρης Κούτρας (ΑΚΤΩΡ-Ελληνικός Χρυσός), ”για βλάβες του περιβάλλοντος ή ζημίες τρίτων οι οποίες επήλθαν ή τα γενεσιουργά τους αίτια ανάγονται σε χρόνο πριν από τη δημοσίευση του Νόμου που κυρώνει την παρούσα Σύμβαση, η Αγοράστρια (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ) δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη”. Ο Πάχτας φρόντισε από το 2003 να διασφαλίσει πλήρως τον “επενδυτή” για οποιαδήποτε καταστροφή συμβεί στη Στρατονίκη, αφού για να αποδοθούν ευθύνες στην Ελληνικός Χρυσός δεν αρκεί να διαπιστωθεί απλώς ότι τα “φαινόμενα” οφείλονται στην εξορυκτική δραστηριότητα, που έτσι και αλλιώς κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια. Πρέπει να αποδειχθεί πέραν αμφιβολίας ότι οφείλονται αποκλειστικά στη ΔΙΚΗ ΤΗΣ εξορυκτική δραστηριότητα.

Ο Δήμαρχος προχθές αποκάλυψε ότι κάτοικος Στρατονίκης έχει ασκήσει αγωγή κατά της Ελληνικός Χρυσός για τις ζημίες στο σπίτι της. Αλλά για να μπορέσει να αποζημιωθεί από την Ελληνικός Χρυσός οποιοσδήποτε κάτοικος αυτού του τόπου όπου έχουν σκάψει διαδοχικά ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδόνας, οι διάδοχοί του, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί, οι Γάλλοι, ο Μποδοσάκης, η ΤVX, οι ίδιοι οι Μαδεμοχωρίτες που σκάβουν επι αιώνες τον τόπο τους και πιθανόν και άλλοι που τους έχει αγνοήσει η ιστορική καταγραφή, θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν υφίστανται “γενεσιουργά αίτια” από τα βάθη των αιώνων και μέχρι την 28.01.2004 που δημοσιεύθηκε ο  νόμος 3220/2004.

Αν λοιπόν το ΙΓΜΕ, μετά από μακροχρόνια έρευνα και δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ που θα πληρώσουν οι Δημότες ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, δεν καταφέρει να τεκμηριώσει αυτό και μόνο αυτό, τότε η προχθεσινή “ιστορική” απόφαση για τη Στρατονίκη δεν είναι παρά μια μεγαλοπρεπής και δαπανηρή Μπούρδα!

Αλλά θα πρέπει επίσης ο παθών ή η παθούσα κάτοικος της Στρατονίκης να είναι σε θέση να αποδείξει ότι οι συγκεκριμένες ρωγμές στο σπίτι δεν προϋπήρχαν της έναρξης της εξόρυξης  από την Ελληνικός Χρυσόςτο 2005. Πράγμα αδύνατον δεδομένου ότι η εταιρεία δεν τήρησε την υποχρέωση της “λεπτομερούς καταγραφής της υφισταμένης κατάστασης” και της ασφάλισης όλων των κατασκευών της Στρατονίκης που της έθετε η ΚΥΑ 143088/2005 (σχετικό: «Ασφαλιστική κάλυψη Στρατονίκης» – άλλη μια απάτη της Ελληνικός Χρυσός). Και ακόμα και αν καταφέρει ο ταλαίπωρος κάτοικος να καταδείξει πέραν αμφιβολίας ως ένοχο για τις ζημίες την Ελληνικός Χρυσός, θα έρθει η Σύμβαση του Πάχτα να σβήσει μαγικά όλες τις ποινικές και αστικές ευθύνες για την εταιρεία.

Ο Δήμαρχος και όλοι όσοι πήραν το λόγο αναφερθήκαν σε πράξεις, ενέργειες και ζημίες που γίναν μετά το 2008. Σαν το “φαινόμενο” να εμφανίστηκε τότε ξαφνικά και σαν όλοι να το αντιλήφθηκαν και να αντέδρασαν μετά το 2008. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως τα είπε ο κ.Ζουμπάς και όλοι όσοι πήραν το λόγο μετά από αυτόν. Ο Τόλης Παπαγεωργίου έδωσε την εικόνα που έζησε προσωπικά στη Στρατονίκη, στο μεγάλο και σκληρό αγώνα του μαζί με τους κατοίκους στο διάστημα 2000-2002 για να αποτρέψουν την καταστροφή του χωριού τους που είχε ήδη ξεκινήσει. Στη συνέχεια οι συνειδήσεις αλώθηκαν με στοχευμένες προσλήψεις γόνων κυρίως μεγάλων οικογενειών που πρωτοστάτησαν στον αγώνα.

Το 1993, οι υπεύθυνοι μεταλλειολόγοι της από το 1920 εκμεταλλεύτριας εταιρείας ΑΕΕΧΠ&Λ (Μπιμπίλας, Κουγιουρούκης, Μηλιούδης), σταμάτησαν κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης λόγω του κινδύνου για τα σπίτια και τους κατοίκους. Και το μεταλλείο έκλεισε. Το 1995 η TVX (RACE/Mάιος 1995) αποφάσισε ότι ακριβώς και η ΑΕΕΧΠ&Λ. Τον Ιανουάριο 2000 η ΤVX όμως, ξεκίνησε παράνομα την εξόρυξη με φουρνέλα κάτω από τη Στρατονίκη. Που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την Ελληνικός Χρυσός. Οι ρωγματώσεις στις κατασκευές τους δρόμους και τις πλατείες πολλαπλασιάζονται και μεγεθύνονται ακατάπαυστα. Και τα κλειστά μέχρι σήμερα στόματα άρχισαν να κυκλοφορούν το τραγικό μήνυμα. “Δήμαρχε, το χωριό μας βουλιάζει”.

Με το από 21.09 2018 έγγραφο του το ΥΠΕΝ καθιστά υπεύθυνο το Δήμαρχο για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ζωής των κατοίκων. Και στις 26 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Ζουμπάς,ο υποψήφιος Δήμαρχος Τσακνής,ομόφωνα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Μίχου και του Πάχτα,αποφάσισαν να συνεχίσουν να βαρούν φουρνέλα κάτω από τα πόδια των Στρατονικιωτών με συνοδεία των ήχων των γεωτρύπανων του ΙΓΜΕ. Και το λογαριασμό από το γλέντι (της ELDORADO προφανώς) πληρωμένο αδρά (περισσότερο από 1.000.000 ευρώ κατά την από 28.01.2009 αναλυτική Τεχνική Έκθεση του ΙΓΜΕ) από τους Πολίτες του Δήμου της Ουτοπίας. Τον “Ισχυρό Αριστοτέλη” όπως προσφυώς βάφτισε τον συνδυασμό του ο κ. Τσακνής.

Αλλά η Στρατονίκη δεν θα σωθεί με “ομόφωνες” αποφάσεις για φουρνέλα και γεωτρύπανα. Της λείπει η Ηρεμία που μετά από δεκαετίες ξεκοίλισμα των θεμελίων της αξιώθηκε να κερδίσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2000. Και μετά να σκύψουμε όλοι, Κυβέρνηση, Δήμος, Πολίτες, να θεραπεύσουμε ότι μπορεί να θεραπευτεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.