Πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων: «Ναι στη ζωή, όχι στις εξορύξεις» #skouries


Της Λένας Κυριακίδη / ΕΦ.ΣΥΝ.

Πλήθος πολιτών από πολλές περιοχές της Ελλάδας διαμαρτυρήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Όχι στις εξορύξεις ποτέ και πουθενά, ελεύθερα να μείνουν δάση και βουνά», «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία», «Από το Μεξικό μέχρι την Ελλάδα στις πετρελαϊκές θα φέρουμε ζαλάδα», φώναξαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν ανάκληση των αδειών έρευνας και εξόρυξης, κοινωνική διαχείριση της ενέργειας ενάντια στον μύθο της ανάπτυξης, ενώ εξέφρασαν την  κάθετη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο που υπερβαίνει το όποιο «εθνικό» πλαίσιο και εξυπηρετεί την κερδοφορία των πετρελαϊκών ομίλων.

Μερικά από τα πολλά πανό και πλακάτ έγραφαν: «Οι υδρογονάνθρακες είναι καταστροφή, όχι επένδυση», «Η Κρήτη, το Ιόνιο, η Ήπειρος, εκπέμπουν SOS» και «Ναι στη ζωή, όχι στις εξορύξεις», «Η ζωή στον πλανήτη πάνω από το κέρδος».

Τον παλμό στην δυναμική πορεία έδωσαν επίσης αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως και οι μελωδίες των μουσικών της «Αγίας Φαμφάρας». Η κινητοποίηση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια κάνοντας φυσικά στάση μπροστά στη Βουλή.

Στο κάλεσμα των πρωτοβουλιών από Αθήνα και Ιωάννινα,  Άρτα και το Βόλο, Πρέβεζα, Κεφαλονιά και Ιθάκη ανταποκρίθηκαν συλλογικότητες από τον αριστερό και αντιεξουσιαστικό χώρο, οι «Εναλλακτική δράση για ποιότητα ζωής», «Save agrafa» και «Greepeace».

«Εκτός από τις περιοχές στις οποίες έχουν αρχίσει οι ερευνητικές διεργασίες, το 2019 σχεδιάζεται να γίνει το ίδιο και σε άλλες στις οποίες έχουν γίνει παραχωρήσεις» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Tάσος Κεφαλάς από την Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αναφερόμενος στις εργασίες, που αναμένεται να ξεκινήσουν σε Αιτωλοακαρνανία, βορειοδυτική Πελοπόννησο, Κατάκολο, Πατραϊκό, Ιόνιο και θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαγωνισμών στις περιοχές που δεν έχει γίνει ακόμη. Άρα είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος για το πώς θα εξελιχθεί αυτός ο σχεδιασμός. Εκτιμούμε ότι δεν έχει χαθεί το τρένο και μπορεί να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα στο βαθμό που θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις» τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Κεφαλάς αναγνώρισε πως πρόκειται για ένα δύσκολο αγωνιστικό εγχείρημα, καθώς στον στρατηγικό σχεδιασμό «δεν εμπλέκεται απλά η χώρα μας. Είναι συμφέροντα ευρύτερα και διακρατικά, αλλά παρόλα αυτά έχουμε πλέον μία εμπειρία κι άλλων χωρών στην Ευρώπη που τα έχουν καταφέρει μερικά ή ολικά».

Όμως όπως σημείωσε «η σημερινή κινητοποίηση δείχνει ότι και ο κόσμος στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, ευαισθητοποιείται, η συζήτηση πλέον δεν περιορίζεται στις στοχοποιημένες περιοχές. Άρα έχει ανάψει μία σπίθα, η οποία μπορεί να γίνει φωτιά».

 

 


Μία απάντηση στο “Πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων: «Ναι στη ζωή, όχι στις εξορύξεις» #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.