Βραζιλία: 200 άνθρωποι αγνοούνται σε ορυχείο μετά την κατάρρευση φράγματος μεταλλευτικών αποβλήτων #skouries


Τουλάχιστον 200 άνθρωποι αγνοούνται μετά την κατάρρευση ενός φράγματος τελμάτων (απορριμμάτων) σε ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος που ανήκει στην εταιρεία Vale SA, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Βραζιλίας.

Οι πυροσβέστες έχουν διασώσει μέχρι στιγμής δεκάδες άτομα που είχαν παγιδευτεί στη λάσπη. Όλοι τους μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί.

Η εταιρεία και οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι τα τέλματα που διέρρευσαν από το ορυχείο Κορέζο ντε Φεϊζάο εξαπλώθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα κτίρια των διοικητικών υπηρεσιών του ορυχείου αλλά και στην τοπική κοινότητα Βίλα Φορτέκο, κοντά στην πόλη Μπρουμαντίνιου της πολιτείας Μίνας Ζεράις.

Πριν από τρία χρόνια είχε σημειωθεί η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία, όταν ένα μεγαλύτερο φράγμα τελμάτων, το Σαμάρκο Φουντάο, που ανήκε από κοινού στις εταιρείες Vale και BHP Billiton κατέρρευσε, στην ίδια περιοχή, θάβοντας στις λάσπες πολλά σπίτια και σκοτώνοντας 19 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος Ibama, το φράγμα αυτό περιείχε 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα τελμάτων, ποσότητα πολύ μικρότερη από τα 50 εκατ. κυβικά μέτρα που ήταν αποθηκευμένα στο Σαμάρκο Φουντάο.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της πόλης Μπρουμαντίνιου, η οποία απέχει 10 χιλιόμετρα από το φράγμα, ανέφερε ότι οι αρχές εκκενώνουν σπίτια που βρίσκονται κοντά σε έναν ποταμό, όμως διευκρίνισε ότι η λάσπη δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί.

Το Ινστιτούτο Ινχοτίμ, ένα ανοιχτό μουσείο σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται σε ένα πάρκο, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το ορυχείο, απομάκρυνε τους επισκέπτες και έκλεισε τις πύλες του, για προληπτικούς λόγους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μία απάντηση στο “Βραζιλία: 200 άνθρωποι αγνοούνται σε ορυχείο μετά την κατάρρευση φράγματος μεταλλευτικών αποβλήτων #skouries”

  1. […] Το Σαμάρκο Φουντάο όμως, αν και δεν προκάλεσε τόσο πολλές ανθρώπινες απώλειες, ήταν απείρως καταστροφικότερο ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού συγκρατούσε όχι ένα, αλλά 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τελμάτων! […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.