Τα fake news της Eldorado στη “Ναυτεμπορική” #skouries


Άναψε «πράσινο φως» για την Ελληνικός Χρυσός: Εγκρίθηκε η μελέτη ασφαλείας για τον Κοκκινόλακα μας πληροφορεί η Λέττα Καλαμαρά στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και αναφέρεται στην ψευδή είδηση περί “απόφασης του ΥΠΕΝ για το ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα” που διέδωσαν πρώτα τα ιστολόγια της Ελληνικός Χρυσός. Πρόκειται για την απόφαση “καταχώρησης της μελέτης ασφαλείας” που υπέβαλε η εταιρεία – η οποία είναι μια από τις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας αλλά δεν είναι η ίδια άδεια. Το ότι “εγκρίθηκε η μελέτη ασφαλείας” είναι καθαρό ψέμμα, αφού η ίδια η απόφαση αναφέρει ρητώς ότι “η καταχώρηση της Μελέτης Ασφαλείας δεν συνιστά έγκριση του περιεχομένου της”!

 

Και συνεχίζει απτόητη από τέτοιες “λεπτομέρειες” η κα Καλαμαρά: Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, αυτό πρακτικά σημαίνει συνέχιση της εξορυκτικής δραστηριότητας των εργοταξίων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών”.

“Πρακτικά”;  Πώς “πρακτικά” δηλαδή; Η Ελληνική νομοθεσία δεν έχει “περίπου” άδειες, δεν έχει “στην πράξη” άδειες, δεν έχει ούτε “προφορικές” άδειες. Είτε υπάρχει άδεια είτε δεν υπάρχει! Ποιοι είναι οι “άνθρωποι του χώρου” (!) που πληροφορούν την κα Καλαμαρά και γιατί είναι ανώνυμοι; Είναι αυτή μια πληροφορία που θα τους φέρει σε δύσκολη θέση, μήπως υπάρχουν ζητήματα εμπιστευτικότητας, θεωρούν ότι κινδυνεύουν από κάτι; Για μια απλή άδεια πρόκειται, όχι για κρατικό μυστικό. Η αλήθεια είναι ότι οι ανώνυμες πηγές της κας Καλαμαρά είναι ανώνυμες επειδή ψεύδονται. Η παραπληροφόρηση αυτή προέρχεται από την Ελληνικός Χρυσός και έχει στόχο να κρύψει το γεγονός ότι η προσωρινή (παράνομη) άδεια του ΧΥΤΕΑ έληξε και δεν ανανεώθηκε από το ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα από τις 31.12.2018 ο ΧΥΤΕΑ να μην έχει απολύτως καμμία άδεια. Η εταιρεία χρειαζόταν ένα άρθρο σε εφημερίδα που με κάποιο τρόπο να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα και βρήκε τη “Ναυτεμπορική” και την κα Καλαμαρά…

Λέει και κάτι ακόμα το άρθρο: “Όπως εκτιμάται, στόχος για το 2019 είναι η αύξηση της παραγωγής των συγκεκριμένων εργοταξίων… Αναμένεται η παραγωγή από το εργοτάξιο στις Μαύρες Πέτρες (Στρατώνι) να φτάσει στους 220.000 τόνους μεταλλεύματος”.

Πολύ ενδιαφέρον. Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια 150.000-160.000 τόνους ετησίως και πλέον το αδειοδοτημένο για εξόρυξη κομμάτι του κοιτάσματος έχει εξαντληθεί. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση αποθεμάτων της μητρικής εταιρείας (Eldorado Gold Releases Updated Reserve and Resource Statement, 26 Noεμβρίου 2018), το “Στρατώνι”/Μαύρες Πέτρες έχει ΜΗΔΕΝΙΚΑ βεβαιωμένα αποθέματα. Πώς λοιπόν θα καταφέρει η εταιρεία να βγάλει 220.000 τόνους (!) από αυτό το μεταλλείο – που, σημειωτέον, βρίσκεται κάτω από το δομημένο οικισμό της Στρατονίκης και τα σπίτια από πάνω έχουν κομματιαστεί; Δεν περιμέναμε βεβαίως να το ρωτήσει η κα Καλαμαρά στις ανώνυμες πηγές της. Το κρατάμε ως πληροφορία για το μέλλον.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η τελευταία παράγραφος του άρθρου όπου αναφέρονται οι αιτήσεις της Ελληνικός Χρυσός που εκκρεμούν ενώπιον του ΣτΕ προέρχεται από δικό μας άρθρο της 3ης Δεκεμβρίου 2018. Λέξη προς λέξη αντιγραφή. Ειδικά η φράση “ακύρωση της προσωρινής έγκρισης απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων στον μη αδειοδοτημένο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα” είναι ολοφάνερο ότι είναι γραμμένη από εμάς, γιατί η εταιρεία δεν αποδέχεται ότι τα απόβλητά της είναι επικίνδυνα και φυσικά αποφεύγει να τονίσει το πρόβλημα αδειοδότησης του ΧΥΤΕΑ. Η φράση έχει χρησιμοποιηθεί αυτούσια και σε άρθρα άλλων εφημερίδων και ιστοτόπων (π.χ. εδώ), που τα αναπαρήγαγαν βλακωδώς και τα ιστολόγια της Ελληνικός Χρυσός (π.χ. εδώ). Αλλά ειδικά στο άρθρο της κας Καλαμαρά με τον τίτλο “πράσινο φως”, η χρήση της συγκεκριμένης φράσης κάνει όλο το περιεχόμενο αντιφατικό. Δημοσιογραφία, όχι αστεία.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.