Δάφνες και πικροδάφνες #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Ως γνωστόν η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στεφανώνεται κατ’ έτος με τα δάφνινα στεφάνια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για τους λόγους που όλοι ξέρουμε. Για τα δώρα της, κάποια που ήδη προσφέρει αφειδώς και κάποια που τάζει προς την κοινωνία: κάτι σαν τα δώρα των τριών μάγων, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ακριβώς χρυσός (ούτε καν αυτός), λίβανος και σμύρνα, όπως ίσως θα νομίζατε, αλλά κυάνιο, αρσενικό και αμίαντος (και κάποια άλλα λιγότερο γνωστά και κατονομαζόμενα, όπως οι ξανθάτες ας πούμε ή η σκόνη χαλαζία).

Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως με υπερηφάνεια η εταιρεία αυτή θα υιοθετούσε και θα προέβαλε ως έμβλημά της και ως υπόσχεση συνέχισης της κορυφαίας της τοποθέτησης στη λίστα των κοινωνικά και περιβαλλοντικά μεγάλων μας ευεργετών, την ευγενική Δάφνη του Απόλλωνα (Laurus nobilis). Αντ’ αυτού, θέλοντας να υπερτονίσει φαίνεται τις φυτωριακές της ασχολίες και επιδόσεις, υπερπροβάλλει το φυτό με το οποίο σκοπεύει, ως μελλοντικό επικάλυμμα, να αποκρύψει όλες εκείνες τις περιβαλλοντικά ανεξίτηλες που θα αφήσει πίσω της σφραγίδες στον τόπο. Και το φυτό αυτό δεν είναι άλλο από την Πικροδάφνη (Nerium oleander).

Έχει μια λογική αυτή της η επιλογή οφείλουμε να ομολογήσουμε, επειδή η πικροδάφνη φύεται και σε μέρη όπου κανένα άλλο είδος φυτού δεν τα καταφέρνει να ευδοκιμήσει. Και επειδή τα λάγνα κάλη της είναι ένα καμουφλάζ και μια παγίδα θανάτου. Γιατί, όπως ξέρουν οι επαΐοντες και οι κατσίκες και όπως πρέπει να μάθουν όλοι, όλα τα μέρη της πικροδάφνης: ρίζα, βλαστοί, φύλλα, άνθη είναι δηλητηριώδη, θανατηφόρα.

Έτσι λοιπόν, το περιβαλλοντικό μέλλον που ονειρεύεται να αφήσει η Ελληνικός Χρυσός ως κληρονομιά στην ανατολική Χαλκιδική θα είναι ένας απέραντος πικροδαφνώνας. Μια δηλητηριώδης φυτεία. Που θα μείνει ως εμβληματικό σήμα κατατεθέν του τόπου αυτού. Ως υπόμνηση και για το τι άλλο εξίσου θανατηφόρο θα έχει παραμείνει κάτω από τις ρίζες αυτού του πικροδαφνώνα.

Ευχαριστίες λοιπόν στην Ελληνικός Χρυσός για τα δώρα της και ευχές Χριστουγεννιάτικες για πολλά στεφάνια πικροδάφνης στο κεφάλι της και στα γραφεία των διευθυντών της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.