Oμόφωνα αθώοι οι κατηγορούμενοι. Στο απυρόβλητο αυτοί που στήνουν κατηγορητήρια #skouries


«Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας και την ακροαματική διαδικασία, για τους λόγους που θα εκτεθούν αναλυτικά στο σκεπτικό της απόφασης,  προκύπτουν μεν ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων, πλην όμως προέκυψαν και περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις αυτές και δημιουργούν αμφιβολίες για την ενοχή των κατηγορουμένων στα αδικήματα που τους αποδίδονται με το κατηγορητήριο.
Οι αμφιβολίες αυτές στο παρόν στάδιο της δίκης, ήτοι αυτό της κύριας δίκης όπου απαιτείται πλήρης απόδειξη της ενοχής, ερμηνευόμενες υπέρ των κατηγορουμένων σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή του ποινικού δικαίου, αποκλείουν τη δημιουργία πλήρους και ασφαλούς δικανικής πεποίθησης για την ενοχή τους. Κατ’ακολουθίαν των ανωτέρω, το δικαστήριο κηρύσσει αθώους όλους τους κατηγορουμένους…».

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Βασίλης Στέφος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη φράση και η κατάμεστη αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

“Το Δικαστήριο δεν προσδοκά ούτε την αποδοκιμασία ούτε την επιδοκιμασία…” συνέχισε ο κ. Στέφος, ενώ τα λόγια του κάλυπταν τα χειροκροτήματα. Σωστά, το Δικαστήριο δεν προσδοκά… Αλλά είναι μεγάλη ανακούφιση μια δίκαιη απόφαση και με μεγάλη χαρά αναγνωρίζουμε και από εδώ ότι υπάρχουν δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους.

Πίσω στην Ιερισσό στήθηκε τρικούβερτο γλέντι στην πλατεία. Χοροί, πλατιά χαμόγελα και δάκρυα χαράς και ανακούφισης. Φίλοι και μη, όλοι αγκαλιάζονται και φιλιούνται. Η μέρα μοιάζει με Ανάσταση.

Όμως οι πραγματικοί ένοχοι αυτής της υπόθεσης, αυτοί που έστησαν το κατηγορητήριο φορτώνοντας το μισό ποινικό κώδικα σε αθώους ανθρώπους με καθαρά φρονηματικά κριτήρια, παραμένουν στο απυρόβλητο. Κανείς από το Αστυνομικό Τμήμα της Αρναίας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να δώσει εξηγήσεις για τα μελανά και ύποπτα σημεία της υπόθεσης: τον “ιδιαίτερο” τρόπο συλλογής των πειστηρίων από τους υπαλλήλους της εταιρείας φύλαξης, στη βάση μιας “παγιωμένης πρακτικής σε συνεννόηση με την τοπική Αστυνομία”, το αποδεδειγμένο φύτεμα ενοχοποιητικών στοιχείων, την παραποίηση μαρτυρικών καταθέσεων κ.λπ.  Η δικογραφία δομήθηκε πάνω στα παράνομα στοιχεία που παρέδωσαν οι σεκιουριτάδες της εταιρείας και “δέθηκαν” στη συνέχεια με ένα ευφάνταστο σενάριο εγκληματικής οργάνωσης από την κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Μεσολάβησαν κι άλλα αίσχη που οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν καταγγείλει από το 2013 ως “νομικό Γκουαντάναμο”: απαγωγές ανθρώπων, ανακρίσεις χωρίς δικηγόρο, παράνομες λήψεις DNA, εισβολή ΕΚΑΜ στην Ιερισσό, δακρυγόνα στα σχολεία, μπουκάρισμα σε σπίτια ανθρώπων στις 3 τα ξημερώματα και άλλα πολλά. Αυτοί, οι ένοχοι της ταλαιπωρίας τόσων ανθρώπων επί έξι χρόνια για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Eldorado Gold, δεν θα κάτσουν ποτέ στο σκαμνί;

Σε άλλη υπόθεση ήταν ο τότε Δήμαρχος Χρήστος Πάχτας και οι δημοτικοί του σύμβουλοι που μεθοδευμένα στοχοποιούσαν μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη και τους έσερναν με ψεύδη επί χρόνια στα δικαστήρια: «Μαζευτήκαμε σαν παράταξη. Ελεγαν κάποια ονόματα. Γράφτηκαν σε μια κόλλα χαρτί». Και σε αυτή την περίπτωση, οι κατηγορούμενοι τελικά κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι. Ο Πάχτας και οι ψευδομάρτυρές του παραμένουν ελεύθεροι και ατιμώρητοι.

Επόμενο δικαστήριο των ανθρώπων που αγωνίζονται για τη σωτηρία του τόπου, στις 19 Δεκεμβρίου. 25 κατηγορούμενοι. Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Φυσικά θα είμαστε όλοι εκεί.

Ευχαριστούμε το Οmniatv που βρίσκεται μέσα στις δικαστικές αίθουσες καλύπτοντας τις “δίκες των Σκουριών”, όπως και άλλες υποθέσεις που θάβονται από τα συστηματικά μέσα ενημέρωσης, και μας μεταφέρει αφιλτράριστη πληροφορία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Το Omniatv δεν έχει άλλους πόρους εκτός από εμάς, τους αναγνώστες του, και αξίζει να στηριχτεί.

Δείτε το 10λεπτο αφιέρωμα σχετικά με τις διώξεις, την ποινικοποίηση και το «Guantanamo» που επέβαλαν κράτος και αστυνομία στην Β.Α. Χαλκιδική:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.