Φάμελλος (1): “Έχουμε δώσει στην Εldorado προσωρινές άδειες χωρίς να έχουν επιλυθεί πολλά τεχνικά ζητήματα περιβάλλοντος” #skouries


Παραθέτουμε τη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο και τη Τζούλυ Τσίγκα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Θα ασχοληθούμε σε επόμενη ανάρτηση με το πρώτο μέρος της συνέντευξης του που αφορά την υπόθεση της μεταλλουργίας, διότι μας είπε πολλά και εξόχως ενδιαφέροντα. Γενικώς, είπε πολλά στη συνέντευξή του. Και μπορεί να χαμογελάσαμε με το εύστοχο σχόλιο «δεν ξέρω καν αν γνωρίζει για ποιες άδειες μιλάει ο κ. Μητσοτάκης», σχετικά με τις άδειες για τις Σκουριές που υποσχέθηκε στην Eldorado ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (πράγματι, σιγά να μη γνωρίζει λεπτομέρειες για τις άδειες ο κ. Μητσοτάκης), με άλλες όμως δηλώσεις του δε γελάσαμε καθόλου. Διότι oι παράνομες πρακτικές του Υπουργείου υπονομεύουν άμεσα την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα, μικρό ιστορικό

Όπως είπε η δημοσιογράφος, στο σταθμό έφτασε βροχή ερωτημάτων για τον Αναπληρωτή Υπουργό από ακροατές σχετικά με το Χώρο Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα – την τεράστια κατασκευή που έχει φτιάξει η Ελληνικός Χρυσός, σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το Στρατώνι, επάνω στο επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου – Βαρβάρας και χωρίς να τηρήσει τις εγκεκριμένες με την τεχνική μελέτη κατασκευαστικές προδιαγραφές. “Τρομοκρατημένος” δηλώνει ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Κώστας Παπαζάχος από την παγκόσμια πρωτοτυπία της χωροθέτησης ενός τέτοιου έργου επάνω σε ρήγμα που έχει δώσει σεισμό 7,2 Ρίχτερ και τις μεγαλύτερες μετακινήσεις εδαφών που έχουν καταγραφεί στον Ελλαδικό χώρο.

Ο ΧΥΤΕΑ προορίζεται για 20 εκατ. τόνους επικίνδυνων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών απόβλητων φορτωμένων με τοξικά υλικά, όπως κυάνιο, ξανθάτες, αρσενικούχος σκοροδίτης κ.α. Η κατασκευή ξεκίνησε στο τέλος του 2013, ενώ ο χώρος ήδη χρησιμοποιούνταν παράνομα από την εταιρεία. Το ΥΠΕΝ αντί να σταματήσει από το 2015 την κατασκευή και να υποχρεώσει την εταιρεία να εφαρμόσει την εγκεκριμένη μελέτη, την άφησε να συνεχίσει (“με δική της ευθύνη” είπε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος του Υπουργού κ. Σταθάκη!) και να ολοκληρώσει το έργο. Παράλληλα έδωσε και – παράνομη – άδεια προσωρινής απόθεσης αποβλήτων στο εσωτερικό του, η οποία ανανεώνεται ανά εξάμηνο.

Λόγω της θέσης του και των επικίνδυνων τεχνικών επιλογών της εταιρείας (αναλυτικά εδώ) που με περισσή ελαφρότητα εγκρίθηκαν περιβαλλοντικά από το ΥΠΕΝ, ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα είναι ένα έργο που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης μεγάλης κλίμακας βιομηχανικού ατυχήματος – με σεισμό ή χωρίς σεισμό, ακόμα και αν είχαν τηρηθεί κατά γράμμα η περιβαλλοντική νομοθεσία και όλοι οι όροι και προβλέψεις της εγκεκριμένης ΜΠΕ και της εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης.

Φάμελλος: Δίνουμε προσωρινές άδειες για να μη μας πουν ότι καθυστερούμε την επιχειρηματικότητα

Έχουμε δώσει προσωρινές άδειες και κανείς δεν μπορεί να μας καταμαρτυρήσει ότι είμαστε κατά της επιχειρηματικότητας. Αντιθέτως, οι προσωρινές άδειες έχουν δοθεί  χωρίς να επιλυθούν πολλά τεχνικά ζητήματα περιβάλλοντος, για να μην υπάρχει καμμία συζήτηση και από την πλευρά των εργαζομένων και απο την πλευρά της επιχείρησης ότι καθυστερούμε την επιχειρηματικότητα. Οι προσωρινές άδειες που έχουν δοθεί, ακόμα και για την περιοχή του Κοκκινόλακκα, έχουν δοθεί εν παραλλήλω με μία διαδικασία της επιστημονικής επιτροπής του έργου που είναι κοινής αποδοχής η οποία έχει αναθέσει και σε ειδικό επιστημονικό σύμβουλο την αξιολόγηση των υλικών και της στεγανότητας των περιοχών απόθεσης αποβλήτων.

Έχουμε δώσει προσωρινή αδειοδότηση στο έργο παρότι ξεκίνησε χωρίς την πληρότητα της επιστημονικής τεκμηρίωσης, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων από εμάς, παρά ταύτα έχουμε δώσει την προσωρινή λειτουργία του έργου για να μην υπάρχει καμμία κατηγορία ότι αμφισβητούμε την επιχειρηματικότητα και την εργασία. Αντίθετα, δημιουργούμε προσωρινές συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος και περιμένουμε την επιστημονική επιτροπή να μας πει ποια είναι η ισοτιμία των υλικών εκεί. Έχουμε τη βεβαιότητα οτι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία και δεν θα υπάρχει καμμία άλλη ανησυχία.”

Δηλαδή για τον Αναπληρωτή Υπουργό οι μόνες “πλευρές” που ενδιαφέρονται για αυτό το έργο είναι η εταιρεία και οι εργαζόμενοί της – άλλοι άνθρωποι δεν υπάρχουν στη ΒΑ Χαλκιδική, ούτε περιβάλλον, νερά και θάλασσα που θα καταστραφούν σε περίπτωση αστοχίας. Και η μόνη του έννοια και κίνητρο των αποφάσεων του Υπουργείου είναι μην τυχόν τους προσάψει κάποιος ότι καθυστερούν την επιχειρηματικότητα!

“Ελέγχος” εκ των υστέρων, με ήδη γνωστό αποτέλεσμα

Αφού λοιπόν το ΥΠΕΝ άφησε την εταιρεία να κάνει ο,τι ήθελε και να ολοκληρώσει την κατασκευή, τώρα ψάχνει να δει αν αυτά που έκανε η εταιρεία είναι “ισοδύναμα” ως προς το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα με τα εγκεκριμένα που δεν εφαρμόστηκαν. Δεν πρόκειται για ασήμαντες κατασκευαστικές “παραλείψεις” αλλά για σοβαρά ζητήματα με πιθανά καταστροφικές επιπτώσεις στην ασφάλεια του όλου έργου – άρα και της περιοχής. Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή:

  1. Στον πυθμένα του ΧΥΤΕΑ δεν έχει τοποθετηθεί συμπυκνωμένο στρώμα αργίλου αλλά διαφορετικά υλικά στεγάνωσης.
  2. Δεν έχει λιθογομωθεί η παλιά εγκαταλελειμμένη στοά +173 που βρίσκεται κάτω από το χώρο απόθεσης.
  3. Στο κατάντι φράγμα δεν έχει ενσωματωθεί πυρήνας από αδιαπέραστο υλικό.

Έχουμε πλέον ένα τελειωμένο έργο που ήδη, από το 2013, γεμίζει με επικίνδυνα απόβλητα. Οι πραγματικές αυτές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη του ΥΠΕΝ περιορίζουν σημαντικά, αν όχι απόλυτα, τις δυνατότητες ελέγχου της επιτροπής: Πώς θα αξιολογήσει η επιτροπή τι έχει γίνει στον πυθμένα του ΧΥΤΕΑ, θα αφαιρέσει τα απόβλητα που έχουν τοποθετηθεί από πάνω; Και αν κρίνει ότι η κατασκευή είναι ελλιπής θα απομακρύνει τα απόβλητα για να ξαναγίνει η κατασκευή από την αρχή; Πού θα πάνε τα απόβλητα; Ή μήπως θα γκρεμίσουν το τελειωμένο φράγμα για να τοποθετήσουν τώρα τον αδιαπέραστο πυρήνα;

Όλοι ξέρουν ότι περίπτωση να αποφανθεί η επιτροπή ότι δεν είναι σωστή η κατασκευή δεν υπάρχει αφού, φευ, αυτό θα έβαζε εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Ο κ. Φάμελλος το είπε καθαρά: περιμένουμε την επιστημονική επιτροπή να μας δώσει την επιστημονική τεκμηρίωση, δηλαδή να δικαιολογήσει εκ των υστέρων αυτά που έχουν ήδη γίνει. Ο Αναπληρωτής Υπουργός προσπέρασε χωρίς κανένα σχόλιο την επισήμανση της σεισμικότητας της περιοχής που έχει αναδείξει με σειρά παρεμβάσεων του ο κ. Παπαζάχος. Το θέμα αυτό θεωρείται ότι έχει λήξει με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και το ΥΠΕΝ δεν το εξετάζει καν.

Προς τελική αδειοδότηση του Κοκκινόλακκα

Και αφού από τα λεγόμενα του Αναπληρωτή Υπουργού είναι σαφές ότι το όλο ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είναι πραγματικά ακατανόητη η δήλωση που φέρεται να έκανε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η κα Ειρήνη Γκώγκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΝ, της αρμόδιας δηλαδή υπηρεσίας για τις τεχνικές αδειοδοτήσεις (πηγή):

“Η υπηρεσία έδωσε σχετική έγκριση για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα αφού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε νέα γεωτεχνική μελέτη και εφόσον η Διεύθυνση έκρινε ότι οι διαφοροποιήσεις στην κατασκευή του παράγουν ισοδύναμο αποτέλεσμα κατά απαίτηση του όρου ΑΕΠΟ και της σχετικής ΚΥΑ. Υπό αυτήν την έννοια δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων”.

Πολύ αμφιβάλλουμε αν έχει αποδοθεί σωστά η δήλωση, διότι η αξιολόγηση της κατασκευής του Κοκκινόλακκα δεν έχει ανατεθεί στη Διεύθυνση της κας Γκώγκου αλλά στην επιστημονική επιτροπή. Και αυτή δεν έχει ακόμα αποφανθεί. Καμμία έγκριση δεν έχει δοθεί πέραν της  παράτασης της προσωρινής άδειας, η οποία δεν δόθηκε με κριτήρια το περιβάλλον και την υγεία αλλά αποκλειστικά τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης.

Ωστόσο, η δήλωση αυτή φαίνεται να έρχεται από το κοντινό μέλλον. Απομένει πλέον μόνο μια Άδεια Λειτουργίας για να αρχίσει να λειτουργεί και επισήμως ο ΧΥΤΕΑ που ανεπίσημα/παράνομα/χαριστικά/επικίνδυνα λειτουργεί εδώ και χρόνια. Σε δύο-τρεις μήνες λοιπόν το έκτρωμα του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα, θα έχει οριστική άδεια. Με τις υπογραφές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Χαλκιδική οδεύει προς την καταστροφή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.