Ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του υπ. Υγείας για τις Σκουριές #skouries


Toυ Νίκου Φωτόπουλου / ΕΦ.ΣΥΝ.

Με «ανοιχτή επιστολή» προς τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επιχειρεί παρέμβαση κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, παραθέτοντας μια σειρά στοιχείων που έχει συγκεντρώσει καταδεικνύοντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης που εισέρχεται στον 8ο χρόνο ζωής του, έχει μελετήσει και αναγνωρίσει τους κινδύνους που προκύπτουν για τη ζωή και τη δημόσια υγεία και προσπαθεί να διαρρήξει το φράγμα σιωπής που περιζώνει το θέμα. Αναφέρεται στα σοβαρά θέματα υγείας που δημιουργεί η εξόρυξη στη Χαλκιδική και θέτει κάποιες ερωτήσεις προς την εταιρία σε σχέση με τα θέματα αυτά.

Η ρύπανση του αέρα: Στην επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές οι εκρήξεις (4-6 τόνοι εκρηκτικών την ημέρα) θα εκτινάσσουν σε τεράστιο ύψος (800-1000μ) σκόνη τοξική καθόσον θα περιέχει αμίαντο, χαλαζία και άλλα βαρέα μέταλλα, τοξικά για τον άνθρωπο, τα φυτά , τα ζώα, το περιβάλλον εν γένει. Η ποσότητα της τοξικής σκόνης, μόνο από το επιφανειακό όρυγμα, υπολογίζεται συντηρητικά σε 1000 τόνους την ώρα περίπου και θα διαδίδεται ανεξέλεγκτα, ανάλογα με την διεύθυνση και την ένταση του ανέμου, σε μεγάλη περιοχή άλλοτε άλλης έκτασης – Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία και πέραν.

Η ρύπανση του νερού: Η μεγάλη και αιώνια επίδραση της εξόρυξης είναι η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών με βαρέα μέταλλα και κυρίως με αρσενικό, που είναι εξαιρετικά ευδιάλυτο. Αρσενικό περιέχουν τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής, ιδίως το κοίτασμα της Ολυμπιάδας, σε ποσοστό έως 11% ( επιστήμονες το εκτιμούν έως και 20%). Για 9% αρσενικό, που δηλώνει η εταιρεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος με βάση τα στοιχεία της Outotec, υπολόγισε ότι από την ακαριαία τήξη θα πτητικοποιούνται ετησίως 20.000 τόνοι αρσενικού και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν τεχνικά συστήματα που μπορούν να συλλέξουν τέτοια τεράστια ποσότητα απεργίων. Οι ενδεχόμενες διαφυγές τους αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη υγεία εργαζομένων και περιοίκων.

Η ρύπανση του εδάφους: Η εξόρυξη τέτοιας μεγάλης κλίμακας παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους αποβλήτων. Στις Σκουριές, το 99,5% του πετρώματος που εξορύσσεται απορρίπτεται ως απόβλητο, εμποτισμένο με όλα τα επικίνδυνα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία του. Έτσι οι λεκάνες αποβλήτων, τις οποίες οι επιστήμονες θεωρούν χημικά εργαστήρια με ενεργό ένα πλήθος χημικών αντιδράσεων, εκτεθειμένες στα στοιχεία της φύσης, στη βροχή και τον αέρα, αποτελούν πηγές παροχής αρσενικού και βαρέων μετάλλων στο περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, το νερό και τη θάλασσα. Τα απόβλητα της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών που περιέχουν κυάνιο από το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, πάνε στη λεκάνη αποβλήτων του Κοκκινόλακκα, ο οποίος απέχει 500μ από το Στρατώνι και 1000μ από τη θάλασσα. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες, από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, ότι η στεγάνωση του Κοκκινόλακα είναι ανεπαρκής και το τοξικό του περιεχόμενο απορροφάται και διαποτίζει το έδαφος.

Στις Σκουριές θα έχουμε δύο τεράστια φράγματα ύψους 150 μέτρων (πέντε φορές το ύψος του Λευκού Πύργου) με δεκάδες εκατομμύρια τόνων τοξικών αποβλήτων σε μια σεισμογενή περιοχή που έχει δώσει το σεισμό της Ιερισσού, 7 ρίχτερ, το 1932. Σε ένα ενδεχόμενο σεισμού είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα ατυχήματος που θα προκαλέσει ρύπανση και καταστροφή των υδάτινων πόρων και της θαλάσσιας ζωής, όχι μόνο στην ίδια τη Χαλκιδική αλλά σε πολύ ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας υποσχέθηκε να επιληφθεί του θέματος και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης περιμένει την απάντηση του. «Για μας η απάντηση στο δίλημμα «Ζωή ή εξόρυξη» είναι ξεκάθαρη», τονίζει.


Μία απάντηση στο “Ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία του υπ. Υγείας για τις Σκουριές #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.