Δίκη Σκουριών: από την πρώτη κιόλας μέρα το κατηγορητήριο καταρρέει #skouries #δίκη_Σκουριές


Η μεγάλη “δίκη των Σκουριών” – η δίκη των 21 κατοίκων Χαλκιδικής που κατηγορούνται για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές το Φεβρουάριο 2013 – ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Και από την πρώτη κιόλας μέρα, το στημένο κατηγορητήριο αποδομήθηκε από τους ίδιους τους μάρτυρες κατηγορίας  που απλά είπαν την αλήθεια.

Η εξέταση των 7 πρώτων μαρτύρων – υπαλλήλων της εταιρείας σεκιούριτι που βρισκόταν στις Σκουριές εκείνο το βράδυ – ήταν αποκαλυπτική. Τα παρακάτω είναι κάποια από αυτά που ακούσαμε με τα αυτιά μας παρακολουθώντας τη διαδικασία:

Δεν υπήρχε “ανθρωποκτόνος πρόθεση”

Αυτό έγινε σαφές από όλους τους μάρτυρες: αν ήθελαν, οι άγνωστοι εισβολείς θα μπορούσαν με βεβαιότητα να τους σκοτώσουν. Αλλά δεν ήθελαν, αντίθετα τους είπαν “δεν θα σας πειράξουμε” και εστίασαν την προσοχή τους σε μηχανήματα και κοντέινερ που έκαψαν ολοσχερώς.

Άρα η “απόπειρα ανθρωποκτονίας” πάει περίπατο. Πάμε παρακάτω:

Αγνώστου προελεύσεως “πειστήρια”

Κατατέθηκε ότι οι σεκιουριτάδες πήραν εντολή από τον επικεφαλής της εταιρείας φύλαξης να ερευνήσουν το χώρο για “στοιχεία” αμέσως μετά το συμβάν και πριν καταφτάσει η αστυνομία. Τα “πειστήρια” αυτά (μπουκάλια, φυσίγγια και λοιπά) φυλάχθηκαν σε ένα κοντέινερ που δεν είχε καεί και την επόμενη μέρα τα έβαλαν σε πλαστικές σακκούλες και πήγαν και τα παρέδωσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας. Δεν εξηγήθηκε για ποιο λόγο δεν παραδόθηκαν στην Αστυνομία που ήταν στο εργοτάξιο και έκανε τη δική της έρευνα. Όπως αναδείχθηκε από τους συνηγόρους, καμμία απόδειξη δεν  υπάρχει ότι τα πειστήρια αυτά πράγματι συλλέχθηκαν από το συγκεκριμένο χώρο και έχουν σχέση με το συγκεκριμένο συμβάν. Το πώς και γιατί έγιναν δεκτά και στήθηκε πάνω τους ολόκληρη δικογραφία περιμένουμε με ενδιαφέρον να εξηγηθεί τις επόμενες μέρες.

Φυτευτά από την Αστυνομία “πειστήρια”

Στο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας “φυτεύτηκαν” και άλλα “πειστήρια”: ένα σακίδιο γεμάτο με μπουκάλια (μολότωφ) που δεν παραδόθηκε από τον υπάλληλο σεκιούριτι μαζί με τα άλλα αντικείμενα. Για την υπόθεση της “φύτευσης” στοιχείων έγινε έρευνα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και δικαστήριο εναντίον αστυνομικών στο οποίο κλήθηκε ως μάρτυρας ο εν λόγω υπάλληλος αλλά δεν γνωρίζει την απόφαση. Αποφασίστηκε να να ενημερωθεί το δικαστήριο για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.

Παραποίηση καταθέσεων μαρτύρων

“Άλλα έλεγα κι άλλα έγραφαν”, κατέθεσε ένας από τους σεκιουριτάδες. “Είπα πολλά που δεν γράφτηκαν”. Εκτός από τα “περίεργα” που έγιναν με τα πειστήρια, φαίνεται ότι  στο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας υπήρξαν “δημιουργικοί” και με την καταγραφή των μαρτυρικών καταθέσεων.

Καθ’ υπόδειξη στοχοποίηση ατόμων ως ηθικών αυτουργών

Στις καταθέσεις τους μετά τον εμπρησμό, τρεις από τους υπαλλήλους της εταιρείας σεκιούριτι είχαν κατονομάσει ως “ηθικούς αυτουργούς” της επίθεσης τρία άτομα, δύο εκ των οποίων είναι οι διαχειριστές του antigoldgr.org. Στη χθεσινή διαδικασία ο ένας – ο μόνος των τριών που δουλεύει μέχρι σήμερα στις Σκουριές – δήλωσε οτι εξακολουθεί να πιστεύει οτι οι Παπαγεωργίου, Καδόγλου και Τόσκας είναι ηθικοί αυτουργοί επειδή, όπως είπε “τους έβλεπε σε όλες τις διαδηλώσεις”. Ο δεύτερος, μετά τις επίμονες ερωτήσεις των συνηγόρων έφτασε να ψελλίσει “συγγνώμη…”. Και ο τρίτος μας έδωσε την είδηση: “εμένα με μήνυσε η εταιρεία μου για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή δήλωσα ότι αυτή μου είπε να καταδείξω ως ενόχους για ηθική αυτουργία τους Τόσκα, Καδόγλου και Παπαγεωργίου. Αθωώθηκα τον προηγούμενο μήνα από αυτήν την υπόθεση”.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τον Τόλη Παπαγεωργίου, το σχέδιο στοχοποίησής του ως “ηθικού αυτουργού” έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 20 Μαρτίου 2012 από συγκεκριμένο ανώνυμο ιστολόγιο που πρόσκειται στην Ελληνικός Χρυσός – και φυσικά και από τον Χρήστο Πάχτα.  Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, αλλά θα τα πούμε αναλυτικά όλα αυτά. Οι τρεις τελικά δεν παραπεμφθήκαμε σε δίκη γιατί μετά την έρευνα της Αστυνομίας, κανένα απολύτως ενοχοποιητικό στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος μας.

Ελεεινή ήταν η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που αναπαρήγαγαν όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης. Μια “Δημοσιογραφία” που δεν υπηρετεί ούτε την αλήθεια ούτε τη δικαιοσύνη. Το  “εθνικό” μας ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν άκουσε τίποτα από αυτά που παραθέσαμε παραπάνω: ούτε για φυτεμένα στοιχεία ούτε για παραποίηση καταθέσεων ούτε για κατ’ εντολή στοχοποίηση ανθρώπων. Άκουσε μόνο τις λίγες, μετρημένες φράσεις που ταίριαζαν με την εικόνα που τόσο μεθοδικά και συστηματικά είχαν πλάσει τα ΜΜΕ για τους ανθρώπους που αντιτίθενται στα έργα της Eldorado, από το Φεβρουάριο 2013 και μετά: οτι είναι βάρβαροι, εγκληματίες, τρομοκράτες.

Το δημοσιογραφικό μας κατεστημένο είναι αποφασισμένο να μην αφήσει ούτε λίγη από την αλήθεια που ήδη άρχισε να αποκαλύπτεται στο δικαστήριο να φτάσει στο ευρύ κοινό. Γιατί το συμφέρον της πολυεθνικής είναι να παραμείνει στον κόσμο η εικόνα που με τόσο κόπο έπλασαν: οτι είμαστε βάρβαροι, εγκληματίες, τρομοκράτες.

Έτσι ώστε όταν με το καλό αθωωθούμε από τις κατασκευασμένες κατηγορίες, αυτής και των άλλων δικογραφιών, να μείνει η εντύπωση ότι χαριστικά αθωωθήκαμε, να μείνει η λάσπη οτι στην πραγματικότητα δεν είμαστε παρά αυτό: βάρβαροι, εγκληματίες, τρομοκράτες.


Μία απάντηση στο “Δίκη Σκουριών: από την πρώτη κιόλας μέρα το κατηγορητήριο καταρρέει #skouries #δίκη_Σκουριές”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.