Στρατονίκη και ρωγματώσεις: Επιτροπή διερεύνησης ή επιτροπή συσκότισης και ξεπλύματος #skouries


Έκανε λοιπόν Λαϊκή Συνέλευση ο Πρόεδρος της Στρατονίκης κ.Μαρκογιαννάκης στις 22 Σεπτεμβρίου για τα “μικρά και μεγάλα θέματα που αφορούν το χωριό”, δηλαδή το εξής ένα: τις καθιζήσεις του εδάφους και τις σοβαρές ρωγματώσεις σε 200 περίπου σπίτια σε όλη την έκταση του οικισμού. Φυσικά δεν είναι μόνο τα σπίτια: είναι και οι δρόμοι που παραμορφώνονται και σκίζονται, οι άπατες τρύπες που ανοίγουν στα καλά καθούμενα στις αυλές του χωριού, το Δημοτικό Σχολείο που έκλεισε γιατί κρίθηκε επικίνδυνο, η εκκλησία-μνημείο του Αγίου Νικολάου που έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη και όμως λειτουργεί με εντολή του Δεσπότη.

Τα αίτια του “φαινομένου” που κατά την Επιθεώρηση Μεταλλείων “είναι σε εξέλιξη και φαίνεται να επιδεινώνεται” επισήμως είναι άγνωστα. Ανεπισήμως υπάρχει ένας βασικός ύποπτος και τον ξέρουν όλοι. Είναι η εξόρυξη με εκρηκτικά κάτω από το χωριό από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Το “τελεσίγραφο” Μαρκογιαννάκη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στη Λαϊκή Συνέλευση κάτοικοι Στρατονίκης αλλά και γνωστός υπέρμαχος της μεταλλευτικής δραστηριότητας και των σχεδίων της εταιρείας στις Σκουριες, τόνισαν οτι το χωριό δεν αντέχει άλλες εξορύξεις κάτω από τα πόδια του. Και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Είναι και αυτό μια ένδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης την οποία πλέον δεν αρνείται κανείς. Μέχρι σήμερα και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα των ρωγματώσεων κρυβόταν επιμελώς κάτω από το χαλί. Εταιρεία και υπάλληλοί της εν χορώ αρνούνταν οτι υπάρχει, ενώ όποιος μιλούσε γι’αυτό δεχόταν, το λιγότερο, ύβρεις και απειλές.

Μετά από πρόταση του κ. Μαρκογιαννάκη, η Λαϊκή Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να εκδώσει “τελεσίγραφο” (!): αν δεν τοποθετηθούν, ανυπερθέτως μέχρι τις 15.10.2018, στον οικισμό της Στρατονίκης όργανα ελέγχου των μετακινήσεων του εδάφους που θα παρακολουθούνται από ανεξάρτητο φορέα, θα ζητηθεί ΑΜΕΣΑ από το ΥΠΕΝ η παύση της μεταλλευτικής δραστηριότητας κάτω από το δομημένο τμήμα του οικισμού! Αποφασίστηκε επίσης (!) να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ανόρυξης των 16 γεωτρήσεων βάθους 30 μέτρων σε διάφορα σημεία του οικισμού για να διερευνηθεί η κατάσταση του υπεδάφους. Θα πούμε στη συνέχεια για αυτές τις γεωτρήσεις. Η παρακολούθηση της υλοποίησης των ανωτέρω αποφάσεων “ανατέθηκε” από τη Λαϊκή Συνέλευση σε επιτροπή που θα απαρτίζεται από το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο (χωρίς να ρωτηθούν), έναν δημοτικό σύμβουλο και τον ίδιο. Το κείμενο της απόφασης εδώ.

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν τοποθετηθεί τα όργανα παρακολούθησης αλλά, κατά πληροφορίες, κάποιοι κάτοικοι Στρατονίκης δεν επέτρεψαν την τοποθέτηση γεωτρυπάνων και τη διενέργεια γεωτρήσεων στα οικοπεδά τους. Με δεδομένο οτι η ημερομηνία-ορόσημο της 15ης Οκτωβρίου έχει παρέλθει, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ. Μαρκογιαννάκης θα πραγματοποιήσει την “απειλή” του να ζητήσει την παύση της εξόρυξης. Ο κ. Μαρκογιαννάκης προσωπικά, γιατί “επιτροπή” που θα το κάνει δεν  υπάρχει. Δε συστήθηκε ποτέ αφού ο Δήμαρχος Αριστοτέλη έχει διαχωρίσει τη θέση του από τα καμώματα του προέδρου της Στρατονίκης που δε συνάδουν με τη σοβαρότητα της κατάστασης και κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος του χωριού.

Στην ουσία του ζητήματος: οι εξελίξεις στην υπόθεση της Στρατονίκης φαίνεται να είναι ραγδαίες από τη μέρα που κάποιος απελπισμένος κάτοικος έγραψε στον τοίχο “ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ”. Ενώ τα θεμέλια του χωριού σκάβονται και δυναμιτίζονται εδώ και 18 χρόνια, 13 από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και πρoηγουμένως από την TVX, χωρίς να έχει διερευνηθεί ποτέ για ποιο λόγο σκίζονται τα σπίτια – με εγκληματικές φυσικά ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αυτών των ετών – σήμερα  υπάρχουν δύο τέτοιες προσπάθειες που “τρέχουν”. Μία από τη Δημοτική Αρχή και μία από την εταιρεία. Με διαφορετική προσέγγιση και διαφορετικά κίνητρα.

Η θεσμική προσέγγιση, από τη Δημοτική Αρχή

Για τη διερεύνηση των αιτίων των καθιζήσεων και ρωγματώσεων και με γνώμωνα την ασφάλεια του οικισμού, η Δημοτική Αρχή συνεργάζεται με φορείς του δημοσίου (ΙΓΜΕ, ΥΑΣΒΕ, ΥΠΕΝ, Επιθεώρηση Μεταλλείων). Αυτή είναι η θεσμική οδός και είναι ο μόνος τρόπος ώστε τα όποια αποτελέσματα να είναι κατά το δυνατόν αξιόπιστα και μη αμφισβητήσιμα. Tο 2017, η ΥΑΣΒΕ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης έκανε απογραφή των αστοχιών σε κατασκευές του οικισμού και πρόσφατα το ΙΓΜΕ παρέδωσε στο Δήμο προκαταρκτική τεχνική-γεωλογική μελέτη.

Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η σύνταξη πλήρους μελέτης, πάλι από τους εξειδικευμένους δημόσιους φορείς, με τεκμηρίωση των αιτίων και καθορισμό μέτρων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να βρεθεί χρηματοδότηση, γιατί το απαιτούμενο ποσό δεν είναι καθόλου αμελητέο. Το 2008, επί Δημαρχίας Βλαχόπουλου, ο τότε Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου είχε απευθυνθεί στα εξειδικευμένα Ινστιτούτα ΙΤΣΑΚ και ΙΓΜΕ για τη διερεύνηση των αιτίων των ρωγματώσεων στα σπίτια. Το 2009, ΙΤΣΑΚ και ΙΓΜΕ έκαναν από κοινού Πρόταση Ερευνητικού Προγράμματος για την «Αποτίμηση της συμπεριφοράς κτιριακών κατασκευών του δημοτικού διαμερίσματος Στρατονίκης λόγω λειτουργίας των μεταλλείων», με συνεργαζόμενους φορείς το ΑΠΘ και το ΔΠΘ και χρηματοδότη το Δήμο. Το κόστος του προγράμματος υπολογίστηκε σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και φυσικά δεν προχώρησε γιατί ήταν εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. Στοιχεία εκείνης της πρότασης ερευνητικού προγράμματος υπάρχουν εδώ. Δέκα χρόνια αργότερα, το ποσό θα είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερο.

Η εξωθεσμική, από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Παράλληλα με το Δήμο κινείται και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ η οποία “θυμήθηκε” οτι πριν από ενάμιση χρόνο η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, κατόπιν πρότασης του ΥΠΕΝ, την είχε καλέσει να διερευνήσει “σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας (ΙΓΜΕ, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα)” τα αίτια του φαινομένου.

Κατά την πάγια πρακτική της, η εταιρεία δεν απευθύνθηκε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά σε συγκεκριμένους καθηγητές της επιλογής της – τους Κωνσταντίνο Σπυράκο (ΕΜΠ) και Χρήστο Αναγνωστόπουλο (ΑΠΘ). Eξ’οσων μαθαίνουμε, με αυτούς τους δύο, που βέβαια είναι ιδιώτες και όχι “φορείς”, η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση διάρκειας 18 μηνών και ύψους περί τα 300.000 ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει την υλοποίηση 16 ερευνητικών – γεωτεχνικών γεωτρήσεων βάθους 30m, σε διάφορα σημεία του οικισμού της Στρατονίκης.

Το πρόγραμμα μοιάζει επιφανειακό και ανεπαρκές: όχι μόνον επειδή το ποσό των 300.000 είναι αστείο μπροστά σε αυτό που είχε εκτιμηθεί οτι απαιτούνταν πριν από μια δεκαετία, αλλά και γιατί η  εξόρυξη είναι αδειοδοτημένη μέχρι το επίπεδο +300. Οι 16 γεωτρήσεις στα 30 μ., δηλαδή μέχρι το μέσο υψόμετρο +410, μπορούν σίγουρα να αναλύσουν ρίζες από ραδίκια αλλά μάλλον όχι τις επιπτώσεις στις κατασκευές από το μεταλλείο που βρίσκεται 110 μέτρα χαμηλότερα. Οι ανωτέρω εργασίες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2018. Οι δύο καθηγητές πήγαν για αυτοψία στη Στρατονίκη στις 11 Σεπτεμβρίου, εν αγνοία της Δημοτικής Αρχής γιατί ο κ. Μαρκογιαννάκης κάνει τη δική του “πολιτική” και δεν ενημέρωσε.

Σημειώνουμε οτι ο κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος έχει και μιαν άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα, πέραν αυτής του πανεπιστημιακού. Είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια το αίτημα της εταιρείας για μετακίνηση από το όρυγμα των Σκουριών των αρχαιοτήτων που με νύχια και δόντια έχουν σωθεί μέχρι σήμερα…

Διαφορετικά συμφέροντα

Σε όσους αναρωτηθούν γιατί να μην υλοποιήσει η καλή εταιρεία αυτό που αδυνατεί οικονομικά να κάνει ο Δήμος και το Δημόσιο, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα συμφέροντα του τόπου και της εταιρείας δεν ταυτίζονται. Το συμφέρον της Στρατονίκης είναι η ασφάλεια. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από την άλλη, εκτιμούμε οτι πασχίζει πάση θυσία να μην αναδειχθούν οι δικές της ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Όχι μόνο για να μην κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις στους πληγέντες κατοίκους αλλά και για μπορέσει να συνεχίσει και να επεκτείνει την εξόρυξη. Στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ εκκρεμεί εδώ και καιρό αίτημα της εταιρείας για επέκταση της εξόρυξης “δυτικά του άξονα χ=+24825”, δηλαδή προς το κέντρο του χωριού και προς το επόμενο χωριό, τα Στάγειρα. Αν αποδειχθεί οτι η εξορυκτική δραστηριότητα είναι το αίτιο – ή ένα από τα αίτια – των καταστροφών στο δομημένο οικισμό της Στρατονίκης, πιστεύουμε οτι κανείς στο ΥΠΕΝ δεν θα τολμήσει να βάλει την υπογραφή του σε μια έγκριση εξόρυξης που θα θέσει σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Και εδώ ξεκινάει η ξαφνική βιασύνη της εταιρείας να διερευνηθούν τα αίτια των αστοχιών που 13 ολόκληρα χρόνια δεν την απασχόλησαν. Δεν έσπευσε να συμμορφωθεί στο έγγραφο  της Επιθεώρησης Μεταλλείων του Μαΐου 2017. Το κάνει τώρα, επειδή υπάρχει η προοπτική ανάληψης μιας σοβαρής μελέτης από το ΙΓΜΕ, τον επίσημο σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, με μη ελεγχόμενα από την ίδια αποτελέσματα. Η εταιρεία τρέχει να προλάβει, με την ανάθεση σε επιλεγμένους (από την ίδια) καθηγητές, μιας μελέτης που κατά τη γνώμη μας, αν δεν την απαλλάσσει πλήρως για τις ζημίες στον οικισμό, θα κρύβει τις ευθύνες της πίσω από προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις. Ας μην μας πει κανείς πως κάτι τέτοιες μεθοδεύσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές αποκλείονται. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας και μάθαμε πια τους κανόνες τέτοιων παιχνιδιών. Και θα καταλάβουμε περισσότερα μετά από 18 μήνες..

Ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέλαβε πειθήνια να εξασφαλίσει τη συναίνεση των ιδιοκτητών των οικοπέδων όπου θα εκτελεστούν οι γεωτρήσεις. Και για να είναι πιο πειστικός πέταξε και μια φοβέρα ότι θα ζητήσει να κλείσει το μεταλλείο, ότι δηλαδή αν αυτοί δεν επιτρέψουν να γίνουν οι γεωτρήσεις, θα μείνουν άνεργοι συμπολίτες τους ή και οι ίδιοι. Κούφια φοβέρα βέβαια αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει το μεταλλείο επειδή θα το ζητήσει – αν το ζητήσει, που μάλλον δεν θα το ζητήσει – ένας πρόεδρος τοπικού συμβουλίου.

Η σύγκρουση ανάμεσα στα εξορυκτικά συμφερόντα της εταιρείας-εντολέα της μελέτης και την ασφάλεια της Στρατονίκης βγάζει μάτι. Αλλά το ΥΠΕΝ, όποιος και αν είναι ο Υπουργός, θα ανασάνει με ανακούφιση από τη βεβαίωση των αξιοτίμων καθηγητών και θα εγκρίνει την επέκταση της εξόρυξης. Η εταιρεία θα προσλάβει καμιά δεκαριά κατοίκους και το χωριό με επικεφαλής τον κ. Μαρκογιαννάκη θα κατεβεί στα γραφεία της στο Στρατώνι με πανώ “ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Ω ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΜΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙΣ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙΣ ΤΗ ΣΤΕΓΗ”.

Τέλος, να ενημερώσουμε τα παπαγαλάκια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που συστηματικά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ότι το πρόβλημα των ρωγματώσεων στη Στρατονίκη δεν δημιουργήθηκε πριν 4 1/5 χρόνια, όταν ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Η αλήθεια είναι οτι τόσο η σημερινή Δημοτική Αρχή του Γιώργου Ζουμπά, όσο και η παλαιότερη του Μιχάλη Βλαχόπουλου (2006-2010) ασχολήθηκαν με το θέμα και προσπάθησαν να δώσουν λύση – και σήμερα υπάρχει για πρώτη φορά ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα, η προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ. Η μόνη που ποτέ δεν ασχολήθηκε για να μην ενοχλήσει την εταιρεία ενώ ράγιζαν τα σπίτια του κοσμάκη πάνω από το μεταλλείο, ήταν η Δημοτική Αρχή “της καρδιάς τους”: αυτή του Χρήστου Πάχτα, 2010-2014.


3 απαντήσεις στο “Στρατονίκη και ρωγματώσεις: Επιτροπή διερεύνησης ή επιτροπή συσκότισης και ξεπλύματος #skouries”

  1. Δηλαδή, για να καταλάβουμε, η επιτροπή που θα αναζητήσει τις αιτίες του φαινομένου θα χρηματοδοτηθεί γι’ αυτό (ή χρηματοδοτείται ήδη) από την Ελληνικός Χρυσός; Που είναι ο κύριος -αν όχι μοναδικός- ύποπτος πρόκλησής του εξαιτίας των εκρηκτικών και εξορυκτικών της δραστηριοτήτων κάτω από τον οικισμό; Και θα μπορούσε ποτέ να θεωρήσει κανείς οτι αυτό δεν αποτελεί προφανή και σοβαρότατο λόγο αμφισβήτησης ενός τυχόν πορίσματός της που θα βεβαιώνει πως οι δραστηριότητες της (και χρηματοδότριας) εταιρείας δεν έχουν σχέση με το φαινόμενο; Και πως, κατά συνέπεια, η εταιρεία μπορεί πλέον να συνεχίσει απρόσκοπτα και χωρίς ενοχές τις εκρήξεις και εξορύξεις κάτω από τους δύο οικισμούς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.