Ο Δρ. Αρβανιτίδης αποκαλύπτει τα ψέμματα Eldorado- Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων #skouries


“Θεωρώ ότι η Σουηδία και η Φιλανδία, που έχουν αρκετές κοιτασματολογικές  ομοιότητες με την Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό πρότυπο για εμάς, σε θέματα αξιοποίσης ορυκτών πρώτων υλών”.

Την άποψη αυτή εξέφρασε, επανέλαβε μάλλον, ο Δρ. οικονομικής γεωλογίας Νικόλαος Αρβανιτίδης σε ημερίδα τουΣυνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Το μεταλλείο χαλκού-χρυσού “Aitik” στην Σουηδία. Kάποιοι θέλουν έτσι τη Β. Ελλάδα. Εμείς δεν θα πάρουμε.

Ο “διεθνούς φήμης” Δρ. εδώ και δέκα περίπου χρόνια έχει μετακομίσει στη Σουηδία επειδή, όπως γίνεται κατανοητό στα άρθρα του που κατακλύζουν τα Ελληνικά φιλο-μεταλλευτικά ιστολόγια, στην Ελλάδα δεν τον σηκώνει …το κλίμα. Και από τη νέα πατρίδα του με το υποαρκτικό κλίμα εξυμνεί την μεταλλευτική κοσμογονία που συντελείται στην ευτυχή αυτή Σκανδιναβική χώρα και εύχεται το ίδιο και για τη δική μας. Αλλά τα στοιχεία που έδωσε για τη μεταλλευτική βιομηχανία της Σουηδίας μιλώντας σε αυτή την ημερίδα (θα τα βρείτε στο άρθρο των “Πολιτών Αριστοτέλη” με τίτλο “ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”) έχουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ενδιαφέρον. Τελικά ο Δρ. Αρβανιτίδης παρά τη θέλησή του μας έδωσε “όπλα” γιατί αποκάλυψε την εξαπάτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης από την Eldorado Gold / Ελληνικός Χρυσός και το ΣΜΕ.

Για τον Δρ. που μας τον πλάνεψε η Σκανδιναβία, το αντικείμενο του…πόθου του είναι το βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Και οι ομοιότητες που τον μάγεψαν στις δύο πατρίδες του είναι οι “κοιτασματολογικές”. Το υπέδαφος. Οι ομοιότητες στην επιφάνεια για τον Δρ. – και τους λοιπούς εραστές της μεταλλείας – δεν επισημαίνονται. Γιατί, για αυτούς, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Η επιφάνεια του γαλάζιου πλανήτη δεν δονεί τις συναισθηματικές χορδές του Δρ. Αρβανιτίδη. Αποτελεί για αυτόν απλά και μόνο χώρο εξόρυξης και απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων.

Η σύγκριση…

Η Σουηδία λοιπόν έχει έκταση 450.295 τ.χ., περισσότερη της μισής από την οποία ανήκει στην υποαρκτική ζώνη και στην τούνδρα. Στην ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη αυτή έκταση εντοπίζεται η μακράν μεγαλύτερη μεταλλοφορία της χώρας, σκεπασμένη αρκετούς μήνες το χρόνο με χιόνια και πάγους. Σε συνολικό πληθυσμό 10 εκατομ., η μέση πληθυσμιακή πυκνότητα είναι 22 κατ/τ.χ και της μεταλλοφόρου βόρειας Σουηδίας 5 κατ./τ.χ. Ας το επαναλάβουμε: Πέντε (5) άνθρωποι ανά χίλια στρέμματα!

Η Ελλάδα έχει έκταση 131.957 τ.χ. με ακτογραμμή 13.676 χλμ., την μεγαλύτερη στον κόσμο, και 277 κατοικημένα νησιά. Η Σουηδία “πνίγεται” στα νερά, ενώ η Ελλάδα με το Μεσογειακό κλίμα περιλαμβάνεται στις απειλούμενες από λειψυδρία περιοχές του πλανήτη. Στην επιφάνεια κάθε ενός Ελληνικού μεταλλευτικού αποθέματος έχει ριζώσει ένα ευαίσθητο μικρό οικοσύστημα, ένα ρέμα, μια πηγή, με θαμμένα τα σπαράγματα ενός πανάρχαιου πολιτισμού που ξεθάβουν βέβηλα οι φορείς του αναπτυξιακού προτύπου του Δρ.Αρβανιτίδη. Με τον ίδιο περίπου με τη Σουηδία πληθυσμό, η μέση πληθυσμιακή πυκνότητα της Ελλάδας είναι 82 κατ./τ.χ.

και η απάτη!

Όπως μας πληροφορεί ο Δρ. Αρβανιτίδης, “η Σουηδία έχει 14 ενεργά μεταλλεία, 40 λατομεία βιομηχανικών ορυκτών, 50 λατομεία δομικών ορυκτών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 608 εγκεκριμένες άδειες έργων”. Η εξορυκτική αυτή “κοσμογονία” απλώνεται σε έκταση 10.500 τ.χ. και απασχολεί 9.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός μάλλον είναι αρκετά “φουσκωμένος” γιατί από άλλες έγκυρες πηγές προκύπτει οτι η Σουηδική μεταλλευτική βιομηχανία απασχολεί άμεσα 6.000-6.300 άτομα (εδώ και εδώ). Παράλληλα, ολοένα μεγαλώνει η χρήση λειτουργικών αυτοματισμών στη βάση της τεχνητής νοημοσύνης και του μηχανολογικού εξοπλισμού, που θα ελαττώσει τις θέσεις εργασίας πολύ κάτω από τις 9.000 (ή 6.000).

Αλλά στην ίδια ημερίδα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, λίγο πριν ή λίγο μετά τον Δρ. Αρβανιτίδη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αθανάσιος Κεφάλας δήλωσε ότι στον μεταλλευτικό κλάδο στην Ελλάδα εργάζονται 100.000 άνθρωποι! 11 φορές περισσότεροι από ότι στην υπερτριπλάσιου μεγέθους και με μεγάλη μεταλλευτική βιομηχανία Σουηδία! Θαύμα, θαύμα! Και στην “Χρυσή Επένδυση” της ELDORADO που σήμερα λειτουργεί ουσιαστικά μόνο στην Ολυμπιάδα, απασχολούνται (δήθεν) 2.300 άτομα, το 1/4 του συνόλου του μεταλλευτικού κλάδου στη Σουηδία, και στην πλήρη ανάπτυξη της θα απασχοληθούν…5.000!!!

Τελικά πολύ αναποτελεσματικοί οι Έλληνες μεταλλωρύχοι. Ή πολύ ψεύτες οι εταιρείες και ο ΣΜΕ.

Αυτό που δεν είπε ο Δρ. Αρβανιτίδης είναι οτι δεν αρκούν οι κοιτασματολογικές ομοιότητες για να κάνουν δύο χώρες “παρόμοιες”, ώστε η εφαρμογή των πολιτικών της μιας να λειτουργήσει θετικά και στην άλλη. Οι οικονομίες της Σουηδίας και της Ελλάδας έχουν μια πολύ σημαντική διαφορά που ονομάζεται “πλήρης καθετοποίηση”. Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση.

Και κάτι ακόμα που παρέλειψε να αναφέρει ο Δρ. Αρβανιτίδης: Άνθρωποι πολλοί δεν υπάρχουν για  να διαμαρτυρηθούν στην παγωμένη βόρεια Σουηδία, υπάρχουν όμως κοινότητες νομάδων εκτροφέων ταράνδων Σάμι που αντιστέκονται με σθένος στα εξορυκτικά σχέδια. Αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις των μεταλλείων και στις πόλεις και μάλιστα υπήρξαν και διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη. Με πολύ κόσμο. Για όσους γνωρίζουν την ψυχοσύνθεση των Σουηδών, οι παρακάτω εικόνες είναι αδιανόητες. Παραπληροφορημένοι και αυτοί; Θα μας εξηγήσει ο Δρ. Αρβανιτίδης τι δεν πάει καλά με τη χώρα-πρότυπό του;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.