Για τη σημερινή παρουσία του κ. Σταθάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για την Eldorado #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ.

Ο κ. Σταθάκης. Όχι ο σημερινός, ο άλλος, ο γνωστός.

Σε αντίθεση με τον Σταθάκη που έχουμε συνηθίσει σε άλλες περιπτώσεις: τον άνετο, χαλαρό, ανθυπομειδιόντα και γεμάτο αυτοπεποίθηση, λίγο υπερόπτη αλλά και καλά εξοπλισμένο με επιχειρήματα που υποστηρίζουν τις θέσεις του, σήμερα είδαμε έναν Σταθάκη σφιγμένο, αβέβαιο, να μη βρίσκει τα λόγια του, να μη μπορεί να υπερασπιστεί με πειστικότητα τη θέση του (του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης) απέναντι στις αιτιάσεις της Eldorado Gold που μεταφέρθηκαν στην αίθουσα της Βουλής από τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κ. Σκρέκα.

Θύμιζε ο κ. Σταθάκης μαθητή που σηκώθηκε στον πίνακα απροετοίμαστος και αραδιάζει μπερδεμένα τα λίγα που θυμάται από το επιφανειακό διάβασμα που έκανε σπίτι του. Έμοιαζε σα να μην είναι αυτός που χειρίζεται εδώ και δύο χρόνια την υπόθεση. Σα να παρέλαβε το φάκελο της την προηγουμένη και δεν πρόλαβε να τον μελετήσει.

Έμεινε μόνο στο θέμα της συμβατικής υποχρέωσης από μέρους της εταιρείας για καθετοποιημένη παραγωγή καθαρών μετάλλων (την οποία λανθασμένα συνέδεσε μόνο με τις Σκουριές) αλλά δεν εξήγησε γιατί και πώς αυτή η υποχρέωση δεν τηρείται (δεν τηρήθηκε για την ακρίβεια) από την εταιρεία με τη σειρά διαδικασιών που οι αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου του επέβαλλαν. Και δεν ανέφερε το παραμικρό για την εκκρεμούσα προσφυγή στο ΣτΕ επί της απόφασης Σκουρλέτη, πριν την απόφαση επί της οποίας καμία άδεια που αφορά τη μονάδα μεταλλουργίας δεν μπορεί να δοθεί. Ούτε είπε κουβέντα για το ότι το κυρίως πρόβλημα με την αδειοδότηση της μεταλλουργίας δεν είναι απλά η δυνατότητα ή μη παραγωγής καθαρών μετάλλων, αλλά η επικινδυνότητα της μεθόδου επεξεργασίας που προτάθηκε σε ότι αφορά το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά και τη δυνατότητα συνέχισης των άλλων και ήδη εγκατεστημένων στην περιοχή παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Κρίμα. Για την υπόθεση και κρίμα για τον κ. Σταθάκη που άφησε να του ξεφύγει μια σπουδαία ευκαιρία να εξηγήσει με απλά λόγια το θέμα. Άφησε τον Σκρέκα να κερδίσει άνετα τις εντυπώσεις. Γιατί πόσοι μπορούν να γνωρίζουν τις τόσες λεπτομέρειες μιας τόσο περίπλοκης ’’επένδυσης’’;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.