Αυθαιρεσίες Eldorado και Παπαζάχος βοώντος εν τη ερήμω #skouries


Toυ Στέλιου Νικητόπουλου / Ο Δρόμος

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού στο αιωνόβιο δάσος στις Σκουριές Χαλκιδικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα αυθαίρετα προς νομιμοποίηση των Βαλκανίων. Πριν από δύο χρόνια η πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη είχε δώσει άδεια δόμησης, ο δήμος την είχε χαρακτηρίσει αναγκαστική και είχε στραφεί κατά της κυβέρνησης την οποία είχε κατηγορήσει ότι αρνήθηκε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα καταργώντας ή τροποποιώντας τους νόμους και τις διατάξεις που είχαν κατασκευάσει τα προηγούμενα χρόνια μία σκανδαλώδη, φωτογραφική και καταστροφική για το περιβάλλον νομιμότητα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εντός εισαγωγικών επενδυτών, από τον χουντικό μεταλλευτικό κώδικα μέχρι τον περίφημο Νόμο 4280 του 2014, τον δασοκτόνο, όπως η ίδια η κυβέρνηση αποκαλούσε ως αντιπολίτευση, στις διατάξεις του οποίου, σύμφωνα με τον δήμο Αριστοτέλη, στηρίχθηκε η άδεια δόμησης. Ο δήμος Αριστοτέλη μάλιστα ζητούσε από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την τμηματική αδειοδότηση ενός έργου που δημιουργεί τετελεσμένες καταστάσεις και καταστρέφει τμηματικά τον τόπο. Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων είχε τότε καταγγείλει ότι έγινε νομιμοποίηση αυθαιρέτων στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών, χωρίς έλεγχο των καταγγελιών, κάνοντας λόγο για ψευδή και άκυρη άδεια δόμησης της μονάδας εμπλουτισμού των Σκουριών.

Και αφού αναφερόμαστε σε αυθαιρεσίες, έστω και νομότυπες, σε ρέματα γίνονται τα φράγματα τοξικών αποβλήτων της Eldorado, στο ρέμα Καρατζά, στο ρέμα Λοτσάνικο και στο ρέμα Κοκκινόλακκα. Ειδικότερα, στον Κοκκινόλακκα, ο χώρος επικίνδυνων αποβλήτων της εξόρυξης βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα-«τέρας» της Ιερισσού, που έχει δώσει το 1932 τον μεγάλο σεισμό 7,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 83 άνθρωποι, να τραυματιστούν πάνω από τριακόσιοι και να καταρρεύσουν 650 σπίτια.

Ο χώρος επικίνδυνων αποβλήτων της εξόρυξης στον Κοκκινόλακκα λειτουργεί με προσωρινές άδειες και ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, με δημόσιες δηλώσεις του προειδοποιεί ότι τα φράγματα αποκλείεται να αντέξουν σε έναν ισχυρό σεισμό και ότι εκτός από τις άμεσες καταστροφές σε όλη την περιοχή του κόλπου της Ιερισσού από τη λυματολάσπη, θα υπάρξουν και θύματα, και ότι όλα αυτά τα επικίνδυνα λύματα θα επηρεάσουν το οικοσύστημα, όχι μόνο της ΒΑ Χαλκιδικής, αλλά ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας και σίγουρα θα επηρεάσουν το οικοσύστημα του Βορείου Αιγαίου:

https://www.facebook.com/stelios.nikitopoulos/posts/2054580978127106?__tn__=C-R

Πολύ σοβαρό είναι επίσης το θέμα του καρκινογόνου αμίαντου και του χαλαζία, που θα εισπνέουν τόσο οι εργαζόμενοι στην εξόρυξη όσο και οι κάτοικοι. Το θέμα επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με καταγγελία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι από το 2016 το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) πιστοποίησε την ύπαρξη αμιάντου στο μετάλλευμα των Σκουριών, του πλέον καρκινογόνου ορυκτού σωματιδιακού υλικού, καρκινογόνο κατηγορίας Α, με όριο ασφαλείας το μηδέν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων εκπέμπει SOS για χιλιάδες τόνους καρκινογόνων ρύπων όταν θα λειτουργήσει το ανοιχτό όρυγμα και επικρίνει τις αρμόδιες αρχές για αδιαφορία.

Επίσης, συνεχίζεται η μεταφορά τοξικών φορτίων με απόβλητα εμπλουτισμού, από το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας προς τον χώρο απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα. Στο παρελθόν έχουν συμβεί ατυχήματα με διαρροή τοξικών στο δρόμο, ενώ υπάρχει νέα καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, με απόβλητα που έχουν πέσει στο δρόμο κατά την επικίνδυνη αυτή διαδρομή.

Από την περιοχή πηγάζει ο ποταμός Χαβρίας, που υδροδοτεί την πεδιάδα της Ορμύλιας και από τον οποίο σχεδιαζόταν να υδροδοτηθεί μεγάλο μέρος της Χαλκιδικής. Οι υδάτινοι πόροι ωστόσο ρυπαίνονται αλλά και μειώνονται δραματικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Ήδη στην περιοχή παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα υδροδότησης.


Μία απάντηση στο “Αυθαιρεσίες Eldorado και Παπαζάχος βοώντος εν τη ερήμω #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.