Μια ακόμα κωλοτούμπα στην παράσταση #skouries


Του Τόλη Παπαγεωργίου

Στις 5 Σεπτεμβρίου οι “Πολίτες Αριστοτέλη” δημοσίευσαν αποσπάσματα παλαιότερης συνέντευξης του κ.Γιώργου Τσανανά με τίτλο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΑΝΑΣ: “Η ΑΝΑΙΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΟΛΕΘΡΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”. Έχουν ειδική βαρύτητα οι αναφορές του κ.Τσανανά επειδή είναι Μεταλλειολόγος Μηχανικός, γεννήθηκε στη Στρατονίκη, ο πατέρας του δούλεψε αρχιεπιστάτης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και ο ίδιος εργάστηκε εκεί στο διάστημα 1985-1993.

Στην συνέντευξη του ο κ.Τσανανάς επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της ΒΑ. Χαλκιδικής, μεταξύ αυτών ο ίδιος, όπως και εγώ, ”είμαστε στο ίδιο έργο θεατές”, άποψη με την οποία δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Αφού και οι δυό μας, σαν ντόπιοι και μηχανικοί, παρακολουθούσαμε για χρόνια την παράσταση “μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική” – ή μάλλον έντρομοι την μελετούσαμε – αποφασίσαμε κάποια στιγμή ότι οφείλαμε να καταθέσουμε την επιστημονική μας άποψη με τη μορφή ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ. Η Τεχνική αυτή Έκθεση αφορά την εκμεταλλεύση του κοιτάσματος Μαύρες Πέτρες κάτω από τον δομημένο οικισμό της Στρατονίκης – μοναδική παραγωγική δραστηριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μέχρι το 2017 – και κατατέθηκε με τις υπογραφές και των δυο μας τον Ιούνιο 2006. Στις 14 σελίδες της ξεδιπλώνεται αναλυτικά και τεκμηριωμένα η ολέθρια για την περιοχή και το περιβάλλον δραστηριότητα της εταιρείας στην περιοχή. Με αφορμή την ανάρτηση των “Πολιτών Αριστοτέλη” και τις δηλώσεις του κ. Τσανανά την επαναδημοσιεύω.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ “ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί προς το χειρότερο για τη Στρατονίκη η οποία, κατά γενική πλέον ομολογία, σιγά σιγά βουλιάζει. Όμως ο κ.Τσανανάς φαίνεται οτι έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και αναδεικνύεται πλέον σε υμνητή της Ελληνικός Χρυσός αφού δηλώνει οτι “η διακοπή λειτουργίας ή και η αποχώρηση της εταιρείας από την περιοχή θα είναι ολέθρια για το περιβάλλον”! Πρόκειται για την ίδια εταιρεία, την ίδια δραστηριότητα και την ίδια περιοχή όπως και το 2006.

Ήταν πολύτιμη, τότε, η συμμετοχή του κ.Τσανανά στον κοινό μας αγώνα για το κατέβασμα αυτής της κακής “παράστασης”, ώστε να συμμαζέψουμε από κοινού, τότε, όσα από τα ολέθρια αποτελέσματα της μπορούσαν ακόμα να συμμαζευτούν. Από τους πρωτοστάτες στον αγώνα αυτόν ήταν και ο πατέρας του. Εδώ και λίγα χρόνια είναι γνωστό στη μικρή μας κοινωνία οτι ο κ.Τσανανάς πασκίζει να περιληφθεί στους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στη Χαλκιδική. Και βασική προϋπόθεση γι’αυτό είναι η καθολική και ένθερμη στήριξη της “Χρυσής Επένδυσης”.

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσανανάς αναφέρεται ειδικά σε δύο θέματα:

α. Στη θρυλική πλέον Διαιτησία Σταθάκη η οποία τελεσιδίκησε στις 5 Απριλίου υπέρ της εταιρείας και, κατά τον κ. Τσανανά, “θα έπρεπε από τότε να είχαν δοθεί όλες οι άδειες στην ΕΛΛ.ΧΡΥΣΟΣ” και

β. στις επιπτώσεις που, κατά τον ίδιο, θα έχει αυτό για την περιοχή: “αντί αυτού υπάρχει αναίτια καθυστέρηση που εγκυμονεί κινδύνους για διακοπή λειτουργίας ή και αποχή της εταιρείας από την περιοχή πράγμα που θα είναι ολέθριο για το Περιβάλλον… Τα όξινα νερά των παλαιοτέρων εκμεταλλεύσεων που τώρα επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται σαν βιομηχανικά νερά, θα τρέχουν στη θάλασσα. Το κόστος εξουδετέρωσης ανέρχεται σε 25 εκατομ. ευρώ ετήσια. Ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος”;

Για το (α) ζήτημα, φαίνεται οτι ο κ. Τσανανάς δεν έχει διαβάσει την απόφαση της Διαιτησίας-φιάσκο, την οποία μόνο το ΠΜΔ δημοσίευσε και ανέλυσε (όπως επίσης μόνο αυτό είχε δημοσιεύσει και το δικόγραφο της προσφυγής στη Διαίτησία). Η Eldorado ισχυρίζεται, απευθυνόμενη κυρίως στους μετόχους της, οτι η Διαιτησία “τελεσιδίκησε υπέρ της εταιρείας”, χωρίς να δημοσιοποιεί την απόφαση και  χωρίς να στηρίζει πουθενά αυτή την ερμηνεία.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που έκρινε το διαιτητικό δικαστήριο ήταν οτι η εταιρεία ”δεν είχε την πρόθεση να παραβιάσει τη σύμβαση”, αποφεύγοντας να πάρει θέση για το ακανθώδες ζήτημα της μεταλλουργίας flash smelting που είναι η Λυδία Λίθος της παραβίασης ή όχι της σύμβασης. Αυτό το άφησε στην κρίση του ΣτΕ που είναι και το μόνο αρμόδιο. Αυτό λοιπόν που αποφάσισε “τελεσίδικα” η Διαιτησία ήταν άνευ ουσίας και άνευ νομικών επιπτώσεων. Ες αύριον τα σπουδαία, δηλαδή το Δεκέμβριο που θα συζητήσει (αν συζητήσει) την υπόθεση το ΣτΕ.

Όσον αφορά το (β) ζήτημα, τα όσα λέει σήμερα ο κ. Τσανανάς, είναι σε πλήρη αντίθεση με την Τεχνική Έκθεση που συντάξαμε και συνυπογράψαμε, εκείνος και εγώ. Εκεί αποδεικνύουμε με αδιάσειστα στοιχεία οτι η εταιρεία λειτουργεί παράνομα και ότι η παραμονή της είναι ολέθρια για το περιβάλλον και εγκυμονεί κινδύνους για την περιοχή. Τα “25 εκατομ. ευρώ που δαπανά η εταιρεία για τη διαχείριση των όξινων νερών ετήσια” θα ήθελα να παρατηρήσω στον κ.Τσανανά ότι είναι μόνο στη φαντασία της εταιρείας. Η διαχείριση αυτή απασχολεί σε τρεις βάρδιες 8 άτομα, δηλαδή συνολικά 24, με ετήσια συνολική δαπάνη (μισθοί+ασφάλιση+πάγια λειτουργικά έξοδα) 400.000 ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις εγκριτικές αποφάσεις, τη διαχείριση των νερών η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να την πληρώνει και για 10 χρόνια τουλάχιστον μετά την “αποχώρηση” της που φοβίζει τον κ. Τσανανά. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει για αυτό το λόγο κατατεθειμένη στο ΥΠΕΝ εγγυητική επιστολή.

Ευελπιστώ ότι ο κ.Τσανανάς θα αιτιολογήσει την άβυσσο που χωρίζει την ΤΕ από την συνέντευξη του. Ευχαριστώ τους “Πολίτες Αριστοτέλη” επειδή η ανάρτηση τους έδωσε την αφορμή να επαναδημοσιευθεί ή παλαιότερη τεκμηριωμένη θέση του κ. Τσανανά, ενός επιστήμονα με πολύχρονη εμπειρία στο επίμαχο θέμα. Και να αντιδιασταλεί με την μετέπειτα κωλοτούμπα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.