Το ΕΜΠ στη Στρατονίκη. Τι ζητά η αλεπού στο παζάρι; #skouries


Πολυάριθμο επιστημονικό κλιμάκιο από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο έκανε την εμφάνιση τoυ στη Στρατονίκη προχθές, 11 Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές και οι συνοδοί τους περπάτησαν στο χωριό, επισκέφθηκαν κάποια από τα σπίτια που έχουν υποστεί ρωγματώσεις, είδαν τους δρόμους και τις πλατείες του χωριού που έχουν “τσαλακωθεί” – το έδαφος αλλού έχει βουλιάξει και αλλού έχει ανυψωθεί – και αποχώρησαν. Υποθέτουμε οτι σύντομα θα μάθουμε το αποτέλεσμα της σύντομης αυτής αυτοψίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Αριστοτέλη δεν ήταν ενήμερος για την επίσκεψη του κλιμακίου του ΕΜΠ. Δημιουργείται το ερώτημα με τίνος πρωτοβουλία (και έξοδα) ήρθε εδώ το ΕΜΠ, η απάντηση στο οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Και αυτό γιατί στα 18 χρόνια που γίνεται εξόρυξη κάτω από τον οικισμό Στρατονίκης, αρχικά από την TVX και εν συνεχεία από την Ελληνικός Χρυσός, κάθε φορά που ασχολήθηκε  με το ζήτημα το ΕΜΠ ήταν για να δώσει επιστημονικό άλλοθι στη συνέχιση της εξόρυξης.

Σύντομο ιστορικό και η εμπλοκή του ΕΜΠ

Τα ανησυχητικά φαινόμενα στη Στρατονίκη – καθιζήσεις στους δρόμους και τις αυλές, ρωγματώσεις στα σπίτια – άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του 2001, ούτε δυο χρόνια μετά την έναρξη της εξόρυξης (δείτε ανάρτησή μας από εκείνη την εποχή εδώ).  Εσπευσμένα στις αρχές του 2002 συγκροτήθηκε “Ομάδα Εργασίας” με επικεφαλής τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Παναγόπουλο για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων. Η Ομάδα Εργασίας αναμενόμενα απεφάνθη οτι η μέθοδος εξορυξης που εφάρμοζε η TVX (η “ανερχόμενη μέθοδος κοπών και λιθογομώσεων”) ήταν η «ασφαλέστερη δυνατή» για τον υπερκείμενο οικισμό, τονίζοντας μάλιστα οτι «αν δεν χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη μέθοδος στην πιο εξελιγμένη της μορφή, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της Στρατονίκης».

Στρατονίκη, 2002

Το 2005, όταν η επόμενη εταιρεία, Ελληνικός Χρυσός, ετοιμαζόταν να ξαναξεκινήσει την εξόρυξη κάτω από το χωριό, το ΥΠΑΝΑ συνέστησε νέα επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Τσουτρέλη. Για άλλη μια φορά, οι «ειδικοί» απεφάνθησαν οτι η μέθοδος που θα χρησιμοποιούσε η εταιρεία ήταν «η πλέον ασφαλής» για τη Στρατονίκη. Μόνο που η μέθοδος εξόρυξης που θεώρησε ως την πλέον ασφαλή η Επιτροπή Τσουτρέλη ήταν “κατερχόμενη” και όχι “ανερχόμενη”, δηλαδή διαφορετική μέθοδος από αυτήν που είχε θεωρήσει ως την πλέον ασφαλή η Επιτροπή Παναγόπουλου, τρία χρόνια νωρίτερα. Επιπλέον, το 70% της εξόρυξης υποτίθεται οτι θα γινόταν χωρίς εκρηκτικά, με το ειδικό μηχάνημα Road Header. Η “μηχανική εξόρυξη” αποδείχθηκε άλλη μία απάτη της Ελληνικός Χρυσός και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά ο στόχος της αδειοδότησης είχε επιτευχθεί.

Με απύθμενη υποκρισία κράτος, εταιρεία και ΕΜΠ ομνύουν στο “ειλικρινές τους ενδιαφέρον” για την ασφάλεια του οικισμού, ενώ τα φουρνέλα συνεχίζονται και το χωριό βουλιάζει.

Στρατονίκη 2016

Από το 2001 μέχρι σήμερα, 17 ολόκληρα χρόνια, αρμόδιοι, υπηρεσίες και επιτροπές περνούν, κοιτούν και φεύγουν από τη Στρατονίκη, διαπιστώνοντας οτι «το φαινόμενο των ρωγματώσεων σε κτίρια, οδικό δίκτυο και κοινόχρηστους χώρους του οικισμού Στρατονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα φαίνεται να επιδεινώνεται». Επισημαίνουν, όλοι ανεξαιρέτως, την “ανάγκη σε βάθος διερεύνησης των γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου” (δείτε εδώ) και τελικά… δε γίνεται τίποτα.

Και ενώ η στοιχειώδης πρόληψη θα επέβαλε να σταματήσει η εξόρυξη μέχρι να γίνουν αυτές οι μελέτες, τα εκρηκτικά της Ελληνικός Χρυσός κάτω από το χωριό που, αν δεν είναι η αποκλειστική γενεσιουργός αιτία των φαινομένων είναι σίγουρα ένας βασικός παράγοντας επιδείνωσής τους, συνεχίζονται. Με την επιστημονική κάλυψη των γνωμοδοτήσεων των επιτροπών του ΕΜΠ.

Πρέπει να σημειωθεί οτι ουδέποτε, εξ’οσων γνωρίζουμε, οι δημοτικές αρχές δεν ζήτησαν τη συνδρομη του ΕΜΠ για το ζήτημα της Στρατονίκης. Ο Δήμος Αριστοτέλη απευθύνθηκε στις κρατικές υπηρεσίες, στο ΙΓΜΕ, την ΥΑΣΒΕ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και το ΑΠΘ. Αλλά και παλιότερα, ο τότε Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου είχε απευθυνθεί στα εξειδικευμένα Ινστιτούτα ΙΤΣΑΚ και ΙΓΜΕ. Το 2009, ΙΤΣΑΚ και ΙΓΜΕ έκαναν από κοινού Πρόταση Ερευνητικού Προγράμματος για την “Αποτίμηση της συμπεριφοράς κτιριακών κατασκευών του δημοτικού διαμερίσματος Στρατονίκης λόγω λειτουργίας των μεταλλείων”, με συνεργαζόμενους φορείς το ΑΠΘ και το ΔΠΘ και χρηματοδότη το Δήμο. Δεν προχώρησε τελικά διότι το οικονομικό κόστος ήταν υπέρογκο για τα οικονομικά του Δήμου, ενώ το ΥΠΑΝΑ στο οποίο απευθύνθηκε ο Δήμος για να αντιμετωπίσει τη δαπάνη δεν απάντησε ποτέ. Το ιστορικό της υπόθεσης που δημοσιοποίησε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη εδώ αξίζει να διαβαστεί παρ’οτι είναι ελλιπές αφού απουσιάζει το διάστημα 2002-2011.

Η μόνη μέχρι σήμερα εμπλοκή του ΕΜΠ στο ζήτημα της Στρατονίκης ήταν για να απομακρύνει τις υποψίες οτι για τις ρωγματώσεις και τις καθιζήσεις στο χωριό ευθύνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα. Είναι η προχθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη χωρίς ενημέρωση του Δήμου κάτι διαφορετικό; Θα δούμε. Αλλά η υποψία ότι κλήθηκε από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία που είναι ο βασικός ύποπτος για την κατάσταση της Στρατονίκης δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

 


Μία απάντηση στο “Το ΕΜΠ στη Στρατονίκη. Τι ζητά η αλεπού στο παζάρι; #skouries”

  1. […] έως τις 15 Οκτωβρίου 2018. Οι δύο καθηγητές πήγαν για αυτοψία στη Στρατονίκη στις 11 Σεπτεμβρίου, εν αγνοία της Δημοτικής Αρχής γιατί ο κ. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.