Συνέντευξη με την Μαρία Καδόγλου, μέλος της επιτροπης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού #skouries


Συνέντευξη στην Βίκυ Μπαϊρακτάρη / meapopsi.gr

1)Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις σε οτι έχει να κάνει με την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές

Εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές ακόμα δεν υπάρχει. Το μεταλλείο των Σκουριών βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης αλλά εδώ και ένα χρόνο περίπου η Eldorado το έχει “παγώσει” και πλέον εκεί γίνονται μόνο έργα συντήρησης των εγκαταστάσεων. Αντιθέτως, το μεταλλείο της Ολυμπιάδας είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία και παράγει συμπυκνώματα χρυσού και βασικών μετάλλων που εξάγονται, χωρίς όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο. Η εταιρεία ισχυρίζεται οτι το Υπουργείο καθυστερεί να χορηγήσει “άδειες ρουτίνας” για τις Σκουριές, παρά το ότι η πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας με το Δημόσιο “τη δικαίωσε”. Η πραγματικότητα είναι οτι η διαιτησία ήταν κατ’ονομα μόνο νίκη για την εταιρεία αφού οι αποφάσεις Σκουρλέτη που απορρίπτουν τη μεταλλουργία παραμένουν σε ισχύ και μπορούν να ακυρωθούν μόνο από το ΣτΕ. Μέχρι τότε, το νομικό αδιέξοδο παραμένει. Επιπλέον, η εταιρεία έχει προβεί μονομερώς σε μεγάλες αλλαγές στο σχεδιασμό του έργου των Σκουριών οι οποίες, κατά την άποψή μας, απαιτούν νέα περιβαλλοντική και τεχνική αδειοδότηση.

Υπάρχουν λοιπόν ουσιαστικοί λόγοι που δεν δίνονται οι άδειες. Αλλά είναι και  επενδυτική επιλογή της ίδιας της εταιρείας να βάλει “στον πάγο” τώρα τις Σκουριές και να τις αφήσει για αργότερα αφού επί του παρόντος δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια. Αυτό φυσικά βολεύει την κυβέρνηση που δεν έχει λόγο να βιάζεται να δώσει άδειες που είναι βέβαιο οτι θα δημιουργήσουν κοινωνική αντίδραση. Είναι σημαντικό οι κάτοικοι της περιοχής και το ευρύτερο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη να μην επαναπαυθούν στις διαβεβαιώσεις που σίγουρα θα δοθούν και πάλι από τους κυβερνητικούς κύκλους οτι οι Σκουριές δήθεν “σταμάτησαν” ή “θα σταματήσουν” και να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα. Γιατί οι Σκουριές θα επανέλθουν αργά ή γρήγορα.

2) Σε ποια κατάσταση βρίσκονται όσοι διώκονται ποινικά για την αντίδραση τους σε αυτήν;

Για τους περίπου 450 διωκόμενους συναγωνιστές μας βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια δύο με τρεις φορές το μήνα στα δικαστήρια. Ευτυχώς μέχρι στιγμής σε όλες σχεδόν τις δίκες ακόμα και στα κακουργηματικού χαρακτήρα δικαστήρια, είχαμε πανηγυρική αθώωση των συναγωνιστών μας, γεγονός που αποδεικνύει αυτό που λέγαμε από την αρχή: οτι οι αθρόες διώξεις ήταν  μέρος ενός σχεδίου της προηγούμενης – κυρίως – κυβέρνησης με στόχο να να εξουθενωθούν οικονομικά και ηθικά οι άνθρωποι που παλεύουν για να σώσουν τον τόπο, να διαλυθεί το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη ώστε να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια τα σχέδια της Eldorado. Δεν έχουν λείψει και οι περιπτώσεις κραυγαλέας αδικίας όπως αυτή 77χρονου κατοίκου Μεγάλης Παναγίας που τον έδειραν άγρια τα ΜΑΤ και εν συνεχεία καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης για αντίσταση κατά της αρχής. Και φυσικά δεν έχουμε τελειώσει. Οι δύο πιο “βαριές” υποθέσεις, των “Σκουριών” και του “Λάκκου Καρατζά”, όπου σε 45 κατοίκους της περιοχής έχουν φορτώσει βαριές κακουργηματικές κατηγορίες και σχεδόν το μισό ποινικό κώδικα, θα ξεκινήσουν να δικάζονται το φθινόπωρο. Έν τω μεταξύ, δεν έχουν σταματήσει να έρχονται κλήσεις για νέα δικαστήρια.

3) Πείτε μας για την ακαριαία τήξη μετάλλων και για το πόσο και αν είναι ασφαλής ως μέθοδος για την δημόσια υγεία

Η ακαριαία τήξη είναι μια τεχνολογία που πράγματι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μεταλλουργία αλλά είναι ακατάλληλη για μεταλλεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό. Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος γι’αυτό, ότι δημιουργούνται εξαιρετικά τοξικά αέρια αρσενικού τα οποία διαφεύγουν στο εσωτερικό του εργοστασίου. Πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται ακαριαία τήξη όταν το αρσενικό είναι πάνω από 0,3% και τα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας στα οποία θέλει να την εφαρμόσει η εταιρεία έχουν  8-12% αρσενικό, ίσως και περισσότερο. Αφού η εταιρεία δεν κατάφερε να κατονομάσει έστω και ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας σε όλο τον κόσμο που να εφαρμόζει την ακαριαία τήξη σε τέτοιου είδους συμπυκνώματα, τώρα προσπαθεί να μας πείσει οτι θα το κάνει για πρώτη φορά στη Χαλκιδική και δεν θα αρχίσει να πεθαίνει κόσμος! Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου περιβάλλοντος που απέρριψε τελικά τη μελέτη της μεταλλουργίας, από αυτό το εργοστάσιο θα δημιουργούνται κάθε χρόνο 20.000 τόνοι θανατηφόρων αερίων αρσενικού, ενώ δεν υπάρχουν βιομηχανικά συστήματα ικανά να διαχειριστούν τέτοιες τεράστιες ποσότητες. Δεν τα λέμε εμείς αυτά, η αρμόδια υπηρεσία τα λέει. Προφανώς ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός, όχι μόνο για τους εργαζόμενους εκεί  αλλά και για όλη την περιοχή και τους κατοίκους της που η εταιρεία τους βλέπει ως αναλώσιμα πειραματόζωα.

4 ) Είναι ενημερωμένος ο κόσμος της Χαλκιδικής για την περιβαντολλογική μόλυνση που δημιουργεί η ελντοραντο και αν υπάρχουν  μελέτες και στοιχεία που την αποδεικνύουν ;

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που είναι μια κρατική υπηρεσία αδιαμφισβήτητου κύρους, έχουν καταγράψει στις εκθέσεις τους τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την εταιρεία και τις επιπτώσεις τους μέχρι σήμερα στο περιβάλλον. Αυτά τα πράγματα δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας γιατί για αυτό το ζήτημα υπάρχει ένα πέπλο σιωπής από το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης. Μας λέει πολλά η υπόθεση της Χαλκιδικής για το ποιοι ελέγχουν την ενημέρωση στην Ελλάδα και ποιους σκοπούς τελικά υπηρετούν.  Οι μόνοι δίαυλοι που έχουμε εμείς για να περάσουμε την πληροφορία είναι τα λίγα ανεξάρτητα μέσα, το διαδίκτυο και φυσικά οι ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και οι παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. Στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό ενημερωμένων πολιτών.

Προφανώς, αφού η εξόρυξη στις Σκουριές δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, μιλάμε κυρίως για τη μελλοντική καταστροφή που προσπαθούμε να αποτρέψουμε. Φυσικά έχουμε στοιχεία και τη διεθνή εμπειρία που δείχνει ποιες ήταν οι επιπτώσεις οπου έχουν γίνει τέτοιες μεγάλης κλίμακας εξορύξεις. Αλλά ο κόσμος δύσκολα πείθεται αν δεν τη δει μπροστά του την καταστροφή και τότε δυστυχώς θα είναι αργά. Πάντως έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης τα τελευταία 6  χρόνια και το αποτέλεσμα είναι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να είναι ενάντια σε αυτή την “επένδυση”.

5)Ποια τα νέα σε οτι έχει να κάνει με την κινητοποίηση του κόσμου;

Από το Σεπτέμβρη ξεκινάει νέος γύρος ενημέρωσης του κόσμου και κινητοποιήσεων, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Ως πρώτη εκδήλωση, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει για τις 6 Σεπτέμβρη την προβολή του ανεξάρτητου ντοκυμαντέρ “Eldorado- O αγώνας για τις Σκουριές” των Leopold Helbich και Wasil Schauseil. Για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν θα ενημερώσουμε εγκαίρως!

Σας ευχαριστώ θερμά κυρία Καδόγλου και κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω στους αναγνώστες το παθημα   του Μίδα που ευχήθηκε να μπορεί να μετατρέπει σε χρυσάφι οτιδήποτε αγγίζει, όταν λοιπόν πραγματοποιήθηκε η ευχή του κατάλαβε και το τραγικό σφάλμα του παρακάλεσε τους θεούς να τον απαλλάξουν απο αυτήν την κατάρα ,ευτυχώς όμως οι θεοί των λυπήθηκαν και άκουσαν τις προσευχές του , ο ίδιος έλεγε αργότερα ευτυχισμένος πως τα ξανθά μαλλιά των παιδιών του αξίζουν περισσότερο και από όλο το χρυσάφι του κόσμου !


Μία απάντηση στο “Συνέντευξη με την Μαρία Καδόγλου, μέλος της επιτροπης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού #skouries”

  1. Τεκμηριωμένη και αξιοπρεπέστατη η κατάθεση της Μαρίας Καδόγλου, σοφώτατος ο επίλογος της Βίκυ Μπαϊρακτάρη !!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.