“Nα μην μετατραπεί όλη η Χαλκιδική σε Στρατώνι”- Μια προσωπική μαρτυρία #skouries


“Είχα πάει για μπάνιο στην συγκεκριμένη παραλία το 2010 χωρίς να γνωρίζω το παραμικρό για την περιοχή. Είχα δει την γαλάζια σημαία υψωμένη. Η “βουτιά” στη θάλασσα θα μου μείνει αξέχαστη για τα φάρμακα που πήρα και τις αλοιφές που έβαζα στο σώμα μου τις επόμενες ημέρες λόγω των εξανθημάτων που είχα εμφανίσει”.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το.diaxroniko.eu και το αναδημοσιεύουμε γιατί περιέχει μια σημαντική μαρτυρία για την πραγματική κατάσταση της παραλίας Στρατωνίου το 2010, τότε που έπαιρνε ακόμα τη Γαλάζια Σημαία. Το 2017 η ΕΕΠΦ αφαίρεσε τη Γαλάζια Σημαία από τη συγκεκριμένη παραλία προκρίνοντας την αρχή της πρόληψης, εν’οψει των εκτεθέντων στοιχείων για τη ρύπανση της με βαρέα μέταλλα λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Έκτοτε από διάφορους κύκλους γίνεται συστηματική εκστρατεία δυσφήμησης της ΕΕΠΦ και απαξίωσης των επιστημονικών δεδομένων, προκειμένου να δοθεί πίσω στο Στρατώνι η Γαλάζια Σημαία. Σα να ήταν τρόπαιο.

Στρατώνι Χαλκιδικής. Υπάρχει κράτος να επιρρίψει ευθύνες για την ρύπανση στη θάλασσα;

Στρατώνι, Σκουριές, Ολυμπιάδα, Ιερισσός Χαλκιδικής. 

Όσοι δεν γνώριζαν αυτά τα μέρη, τα τελευταία χρόνια τα έχουν ακούσει ή διαβάσει κυρίως για τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας (και όχι μόνο) για την εξόρυξη χρυσού και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα γράψουμε τίποτα για αυτά τα χρόνια…
Τίποτα για το οικονομικό σκάνδαλο που από όσο γνωρίζω δεν έχει τιμωρηθεί κανείς.
Τίποτα για το δάσος που αποψιλώνει εδώ και μερικά χρόνια η Eldorado, τίποτα για τα τοξικά απόβλητα και την διαχείρισή τους, τίποτα για τον τρόπο φορολόγησης της τρέχουσας επένδυσης, τίποτα για την αποστράγγιση των υδάτων και κατ επέκταση των πηγών ώστε να σκαφτεί το βουνό… Τίποτα για αυτά που γίνονται και για αυτά που θα γίνουν.
Τίποτα για τους ανθρώπους της περιοχής που πεθαίνουν νωρίς από καρκίνο.
Τίποτα για τους εργαζόμενους στις εξορύξεις που κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό και τη μισθοδοσία τους (πολλοί εμφανίζονται με μπλοκάκια ως εξωτερικοί συνεργάτες), τίποτα για τα θιγόμενα εργατικά τους δικαιώματα που ταυτίζονται πλήρως με τα συμφέροντα του εργοδότη τους, αφού δεν θίγονται από την εργοδοσία αλλά από…. την προστασία του περιβάλλοντος.
Τίποτα για την ΝΔ που βάζει τους εργάτες πάνω από όλα για να προστατέψει τους επενδυτές, τίποτα για το ΚΚΕ που βάζει τους εργάτες πάνω από όλα αλλά θέλει κρατική εξόρυξη, τίποτα για τον ΣΥΡΙΖΑ που βάζει το περιβάλλον πάνω από όλα αλλά τελικά εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του αφού διαφόρων ειδών εργασίες συνεχίζονται κανονικότατα ενώ είναι κυβέρνηση, τίποτα για την Χρυσή Αυγή που βάζει τους εργάτες πάνω από όλα αλλά κι αυτή συμφωνεί 100% με τις θέσεις του ΚΚΕ περί κρατικής εξόρυξης. Με 2 λόγια δεν θα γράψω τίποτα για τα πολιτικά κόμματα που προσπαθούν χωρίς ουσιαστικές θέσεις αλλά με γενικόλογα να τα έχουν καλά με όλους.
Και με τους επενδυτές, και με τους ψηφοφόρους τους, και με τους εργάτες και με την τοπική κοινωνία και με το περιβάλλον… Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη!
Θα παραθέσω μόνο κάποιες φωτογραφίες από την παραλία στο Στρατώνι από την οικολογική καταστροφή που έχει ήδη διαπραχθεί από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.
Η Γαλάζια Σημαία (που σκανδαλωδώς είχε δοθεί) αφαιρέθηκε το 2017. Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα συμπληρώσω ορμώμενος από την προσωπική μου εμπειρία. Είχα πάει για μπάνιο στην συγκεκριμένη παραλία το 2010 χωρίς να γνωρίζω το παραμικρό για την περιοχή. Είχα δει την γαλάζια σημαία υψωμένη. Η “βουτιά” στη θάλασσα  θα μου μείνει αξέχαστη για τα φάρμακα που πήρα και τις αλοιφές που έβαζα στο σώμα μου τις επόμενες ημέρες λόγω των εξανθημάτων που είχα εμφανίσει.
Και θα ρωτήσω:
1.) Η αποκατάσταση μετά την περιβαλλοντική καταστροφή είναι κάτι απλό και αυτονόητο σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει τις τρέχουσες εξορύξεις μετάλλων στις Σκουριές.
– Γιατί λοιπόν η παραλία του Στρατωνίου έχει χαρακτηρισθεί, επισήμως πλέον, επικίνδυνη και ακατάλληλη για λουόμενους λόγω ρύπανσης; Γιατί δεν έχουν αποκαταστήσει οι αρμόδιοι την περιβαλλοντική καταστροφή αφού είναι κάτι τόσο απλό;
 
2.) Όταν κάποιος καταστρέφει το περιβάλλον, πρέπει αν μη τι άλλο να λογοδοτεί στη δικαιοσύνη, να τιμωρηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Έχουμε λοιπόν στο Στρατώνι μία δεδομένη πλέον ρύπανση. Ένα γεγονός. Κάτι που δεν αμφισβητείται από καμία πλευρά!
– Δεν ευθύνεται κανείς γι αυτό; 
3.) Που είναι η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη; 
 
Το άρθρο για την περιοχή και την καταστροφή της δυστυχώς είναι… διαχρονικό. Οπότε έχει θέση στο Βlog.
Δεν είμαι κάτοικος της περιοχής, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία εξορύξεων ή αντιεξορίξεων…
Επίσης δεν έχω καμία σχέση με τα πολιτικά κόμματα.
Η κρίση μου προέρχεται από… την βουτιά που είχα κάνει στη συγκεκριμένη παραλία της Χαλκιδικής (εάν ήμουν πολίτης ενός ευνομούμενου κράτους θα έπρεπε να έχω αποζημιωθεί από αυτούς που για να εξυπηρετήσουν τα βρώμικα συμφέροντά τους, έδωσαν την Γαλάζια Σημαία σε μία εξίσου βρώμικη με αυτούς παραλία που δημιούργησε βραχυπρόθεσμη βλάβη στην υγεία μου).
Σαν την Χαλκιδική δεν έχει! Το έχεις ακούσει σίγουρα! Σαν το Στρατώνι όμως…. έχει! 
Ελπίζω να μην μετατραπεί όλη η Χαλκιδική σε Στρατώνι λόγω της ατιμωρησίας και της ανομίας…
Ελπίζω να μην μετατραπεί όλη η Χαλκιδική σε Στρατώνι λόγω της πολιτικής αδιαφορίας και δικαστικής δυσλειτουργίας (Στην καλύτερη περίπτωση… τις μίζες τις φαντάζομαι αλλά δεν τις γνωρίζω. Κι αυτό λόγω πρότερου ΑΝέντιμου βίου…).
Ελπίζω (κανονικά θα έπρεπε να γράφω επιβάλλεται…) να αποκαταστήσουν οι αρμόδιοι την περιοχή από την ρύπανση και να την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση. Αν είναι εφικτό όπως λένε ας μας το αποδείξουν εμπράκτως!
Μέχρι τότε, καλώ τους πολιτικούς από όλα τα κόμματα να κάνουν τις οικογενειακές διακοπές τους εκεί!
Αντίθετα κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στους τουρίστες (Έλληνες και ξένους) να μείνουν μακρυά από το Στρατώνι… Είναι επικίνδυνο! Χωρίς Γαλάζια Σημαία (πλέον) και ακατάλληλο για λουόμενους… 
Νίκος Καββαδίας:
Σκουριά πυρόχρωμη στις μίνες του Σινά.
Οι κάβες της Γερακινής και το Στρατόνι.
Το επίχρισμα. Η άγια σκουριά που μας γεννά,
Μας τρέφει, τρέφεται από μας, και μας σκοτώνει.

Μία απάντηση στο ““Nα μην μετατραπεί όλη η Χαλκιδική σε Στρατώνι”- Μια προσωπική μαρτυρία #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.