Eldorado Gold: Παραπληροφόρησης και εκβιασμών συνέχεια #skouries


Tου Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου του 2018, η Eldorado Gold συνέχισε το τροπάριο της παραπληροφόρησης και επανέλαβε τους κάλπικους στην πραγματικότητα εκβιασμούς της σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις για το μεταλλείο Σκουριών. Παραπληροφόρηση και εκβιαστικές απειλές τα οποία έσπευσαν πρόθυμα και άκριτα να υιοθετήσουν και προβάλλουν οι φιλικές προς την “εμβληματική επένδυση” εφημερίδες:

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=1010343

https://www.protothema.gr/greece/article/809679/eldorado-gold-akomi-na-dothoun-oi-adeies-gia-tin-ependusi-stis-skouries/

Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την ανακοίνωση της εταιρείας:

“Unfortunately, we have no updates on the outstanding permits at Skouries in Greece. We have been in active and ongoing talks with the Greek government since the arbitration decision was issued in early April but have been disappointed by the government’s failure to act on earlier assurances to address the Skouries permitting issue following the conclusion of the arbitration. We remain open to a continued dialog on the steps required to allow the Skouries development to continue, but we’ll, if need be, take the necessary steps to protect our investments in Greece”.

Και ιδού ένα δείγμα του πώς αυτή την περικοπή σχολίασαν επενδυτικοί αναλυτές του εξωτερικού (συγκεκριμένα η Seeking Alpha):

“So, the quarter was good, but the company had no news on key catalysts. Here’s what it had to say on key Greece permits”: (ακολουθεί το παραπάνω απόσπασμα) και συνεχίζει: “This is definitely not the type of comment investors would like to see after a successful arbitration ruling in favor of the company that dates back to April 2018.”

Είναι φανερό πως και οι ξένοι αναλυτές, παρόλο που βλέπουν το αδικαιολόγητο του πράγματος, είναι θύματα της παραπληροφόρησης που σκόπιμα διακινεί η Eldorado Gold: ότι δηλαδή το αποτέλεσμα της εμπνεύσεως Σταθάκη Διαιτησίας την έχει δικαιώσει και πως, κατά συνέπεια, η απαίτηση άμεσης χορήγησης των αδειών από μέρους του υπουργείου είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Και δικαιολογημένη είναι επίσης η απειλή για συνέχιση στα necessary steps to protect our (theirs) investments in Greece.

Όμως η αλήθεια είναι άλλη. Η Eldorado Gold ούτε δικαιώθηκε από τη Διαιτησία σε ό,τι αφορά το κατ’ εξοχήν θέμα της διαφοράς της με το ελληνικό Δημόσιο, ούτε έχει τα φόντα για να εκτοξεύει καλυμμένες προς το παρόν απειλές προς αυτό. Η εταιρεία χρωστάει, δεν της χρωστούν. Βασίζεται όμως για να το κάνει αυτό στις λανθασμένες κινήσεις αρχικά και στη συνεχιζόμενη μετά σιωπή του σημερινού υπουργού ΥΠΕΝ. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει σε σειρά σχετικών άρθρων που αναλύουν το θέμα, όπως και στο ίδιο το κείμενο της Διαιτησίας:

https://antigoldgr.org/blog/2018/05/14/anakalypse-to-ypen-oti-den-mporei-na-ekdosei-adeies-gia-tis-skouries/

https://antigoldgr.org/blog/2018/05/02/to-ste-mpoumerangk-gia-tin-eldorado-kai-ton-k-stathaki-skouries/

https://antigoldgr.org/blog/2018/04/23/neos-ekviasmos-tis-eldorado-gia-tis-adeies-skouries/

https://antigoldgr.org/blog/2018/04/14/48018/

https://antigoldgr.org/blog/2018/04/19/ypomnima-giati-to-ypen-den-nomimopoieitai-na-ekdosei-adeies-gia-tis-skouries-skouries/

https://antigoldgr.org/blog/2018/04/10/diaitisia-epi-eikasion-kai-protheseon-skouries/

https://antigoldgr.org/blog/2018/04/11/diaitisia-dimosiou-ellinikos-chrysos-i-apofasi-keimeno-skouries/

Στην πραγματικότητα η χαρακτηρισθείσα ως “εμβληματική επένδυση”, η οποία φανατικά υποστηρίζεται από συγκεκριμένα εγχώρια δημοσιογραφικά όργανα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια “εμβληματική ..(συμπληρώστε με τον κατά τη γνώμη σας αρμόζοντα όρο)..”


Μία απάντηση στο “Eldorado Gold: Παραπληροφόρησης και εκβιασμών συνέχεια #skouries”

  1. τι σασ κοφτει ρε παιδια η ελντοραντο. Εαν ηταν καθικια θα το εκαναν μπουρτωτο ολο το δασος κ μετα θα παλευατε να βρειτε την ομορφια στις σταχτες αλλα δεν ειναι, οι ανθρωποι ειναι πολιτισμενοι και οι μελετες ειναι δικαιωμενες απο τις αρχες του κρατους. Το μονο που σταματαει την επενδυση ειναι οι ψηφοι σας που δεν θελει χασει ο τσιπρας. Οταν ο τσιπρας βγει εκτος παιχνιδιου οι νομοι θα τηριθουν και αδειες θα δοθουν και εντ οφ στορι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.