Εδώ Σταθάκης, εκεί Σταθάκης, πού είν’ο Σταθάκης; #skouries


Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την επίκαιρη Ερώτηση της 24/5/2018 του Βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κ. Σαρίδη προς τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη σχετικά με την αδειοδότηση του μεταλλείου των Σκουριών και απάντηση δεν έχει δοθεί. Πριν από περίπου ενα μήνα αναρωτιόμασταν σε αυτό το ιστολόγιο αν ο κ. Σταθάκης αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις Σκουριές – τώρα πια μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα οτι ναι, τον αποφεύγει. Όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Ο κ. Σαρίδης έθεσε στον Υπουργό το φαινομενικά απλό – αλλά προφανώς όχι και τόσο – ερώτημα αν υπό τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, νομιμοποιείται το Υπουργείο του να προχωρήσει στην αδειοδότηση του μεταλλείου Σκουριών. Με άλλα λόγια, μπορούν να δοθούν οι άδειες που ζητάει η εταιρεία για τις Σκουριές όταν η κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας που είναι ο στόχος της σύμβασης εξακολουθεί να είναι στον αέρα, αφού η διαιτητική απόφαση δεν αμφισβήτησε την απόρριψη της μεθόδου μεταλλουργίας από την αρμόδια υπηρεσία αλλά παρέπεμψε το ζήτημα στην κρίση του μόνου αρμόδιου δικαστηρίου, του ΣτΕ; Μπορούν να δοθούν άδειες πριν πάρει την τελική απόφαση το ΣτΕ, το οποίο – για δείτε κάτι “συμπτώσεις” – επίσης αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να συζητήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση;

Η πατάτα είναι καυτή και δεν την ακουμπάει κανείς. Πάντως το να μένει μια επίκαιρη ερώτηση αναπάντητη επί δύο μήνες δεν φανερώνει μόνο την αμηχανία του Υπουργού μπροστά σε ένα συγκεκριμένο δύσκολο ερώτημα. Φανερώνει και περιφρόνηση προς την ίδια τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την ίδια τη Βουλή, τους Βουλευτές και τελικά περιφρόνηση προς τους πολίτες που αναμένουν απαντήσεις.  Ειδικά η επίκαιρη ερώτηση, ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφορά τα ζητήματα άμεσης επικαιρότητας γι’αυτό και ο κανονισμός της Βουλής δεν θέτει προθεσμία για την απάντησή τους (όπως π.χ. για τις επερωτήσεις ή τις αναφορές). Οι επίκαιρες ερωτήσεις έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος και απαντώνται άμεσα: αν κατατεθούν Δευτέρα, θα απαντηθούν την ίδια Πέμπτη. Αν όχι την Πέμπτη, τότε οπωσδήποτε την αμέσως επόμενη Δευτέρα.

Αλλά με τη συστηματική επί δίμηνο+ αγνόηση από τον υπουργό της υποχρέωσής του να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο από το Μάιο, φτάσαμε στο κατακαλόκαιρο και από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Αν ο κ. Σταθάκης ήλπιζε απλά να ξεχαστεί μέσα στο καλοκαίρι η ερώτηση μάλλον ατύχησε, γιατί ο βουλευτής είναι επίμονος και την  επανακαταθέτει με συνέπεια κάθε Δευτέρα. Ο κανονισμός προβλέπει οτι και στα θερινά τμήματα απαντώνται κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Αλλά πώς να απαντήσει και τι να πει ο κ. Σταθάκης όταν δεν έχει τολμήσει καν να δώσει στη δημοσιότητα τη διαιτητική απόφαση, για να μην αποκαλυφθεί οτι ήταν μόνο ένα πυροτέχνημα και οτι κανένα πρόβλημα δεν έλυσε;

Η Eldorado από την πλευρά της φαίνεται οτι έχει αποδεχθεί οτι δεν πρόκειται να πάρει τις άδειες που θέλει στην παρούσα φάση και απλά φροντίζει να συντηρεί κάπως το θέμα στην επικαιρότητα, με σποραδικά δημοσιεύματα μέσω των συνήθων “διαύλων” της. Ένα άρθρο κάθε δύο εβδομάδες από τη Λέττα Καλαμαρά στη Ναυτεμπορική, με εντυπωσιακούς – παραπλανητικούς – τίτλους και πανομοιότυπο σχεδόν περιεχόμενο. Καθυστερούν αδικαιολόγητα, σύμφωνα με τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, άδειες ρουτίνας για το εργοτάξιο Σκουριών. Αδικαιολόγητα; Ρουτίνας; Η συντάκτρια δεν έχει κανένα πρόβλημα να βγάζει ως δήθεν “ειδησεογραφία” άρθρα που μοιάζουν περισσότερο με δελτία προπαγάνδας της εταιρείας. Ο αρμόδιος Υπουργός που είναι;

Το έχουμε ήδη γράψει και θα το επαναλάβουμε οτι αφήνοντας την εταιρεία να περνάει ανενόχλητη την προπαγάνδα της, ότι τάχα “η απόφαση της διαιτησίας την δικαίωσε”, ο Υπουργός ουσιαστικά προωθεί τα συμφέροντα της εταιρείας, ακόμα και αν φαίνεται να μην της δίνει άδειες. Στα υπ’όψιν.


Μία απάντηση στο “Εδώ Σταθάκης, εκεί Σταθάκης, πού είν’ο Σταθάκης; #skouries”

  1. “…..ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
    Νομιμοποιείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό αυτές τις συνθήκες και εν αναμονή της αποφάσεως του Στε να προχωρήσει στην αδειοδότηση του μεταλλείου Σκουριών;”

    Μα πόσο πιο καθαρά από την εκκωφαντική σιωπή του να το πει ο υπουργός πως και βέβαια δεν νομομοποιείται το ΥΠΕΝ για μια τέτοια απόφαση. Αλλά όπως σιωπά ο κ. Σταθάκης προς την ελληνική πλευρά (τον επερωτώντα βουλευτή και κάθε ενδιαφερόμενο Έλληνα πολίτη), έτσι σιωπά και προς την άλλη πλευρά, την Eldorado Gold, αφήνοντας την εντύπωση στο διεθνές κοινό που παρακολουθεί ότι η εταιρεία αυτή έχει δίκιο στη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και δικαιολογημένα σκέπτεται από μέρους της να την απαιτήσει και με νομικές προσφυγές, όπως δημοσίως ανακοινώνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.