Να σε κάψω Γιάννη μ’ να σ’ αλείψω λάδι; #skouries #saveEpirus


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ.

Διαβάζουμε σήμερα στο εξώφυλλο του “Τύπου Της Θεσσαλονίκης” την εξής συνεπτυγμένη δήλωση του κ. Σ. Φάμελλου, αναπληρωτή υπουργού του ΥΠΕΝ: «Η κλιματική αλλαγή βασική παράμετρος». Και ακολουθεί η είδηση:

«Σε πολιτικές προσανατολισμένες στην παράμετρο της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς στοχεύει το αναπτυξιακό σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που συνεδρίασε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Σημειώνω κατ’ αρχήν εκείνο το “Προσαρμογή”. Προσαρμογή σημαίνει από μέρους μας ενέργειες προς ελαχιστοποίηση των ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ μιας (αναπότρεπτης) κλιματικής αλλαγής. Δεν επιλέχθηκε κάποιος από τους όρους “Αποτροπή” ή “Μετριασμό” που θα παρέπεμπαν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν, στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, στην προσπάθεια καταπολέμησης των ΑΙΤΙΩΝ της κλιματικής αλλαγής, ή τουλάχιστον ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ με την οποία αυτή επελαύνει επί των κεφαλών μας και επί πάσης της Γης.

Σήμερα λοιπόν στο ΥΠΕΝ υπάρχουν συνεδριάζουν και συσκέπτονται (μεταξύ και άλλων) οι εξής δύο ξεχωριστές διευθύνσεις/επιτροπές:

α. Διεύθυνση Υδρογονανθράκων, που κύριο έργο της είναι η εξερεύνηση και αδειοδότηση προς εκμετάλλευση στο μέγιστο βαθμό των τυχόν υπαρχόντων στη χώρα μας κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (ορυκτών καυσίμων), με τις γνωστές της τελευταίες εντυπωσιακές παραχωρήσεις (και αναμενόμενες και άλλες τέτοιες) προς ξένες κυρίως πετρελαϊκές εταιρείες σε όλο το δυτικό και νότιο τμήμα της επικράτειάς μας.

β. Εθνική Επιτροπή για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που κύριο έργο της (θα) είναι η προσαρμογή (πολιτικών και ανθρώπων) στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Με δεδομένο αναμφισβήτητο πως ο κύριος παράγοντας της παρατηρούμενης κλιματικής αλλαγής είναι η σε παγκόσμια κλίμακα συνέχιση, αντί της το ταχύτερο δυνατόν (που έπρεπε να έχει ήδη γίνει εφικτή) εγκατάλειψη της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, και με διακηρυγμένη την ισχυρή από μέρους του ΥΠΕΝ πολιτική βούληση για την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα μας (πολιτική που κληρονόμησε για να λέμε την αλήθεια από την προηγούμενη ηγεσία του και απεδέχθη την κληρονομιά), ο πραγματικός σκοπός της Εθνικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή φαίνεται πως θα είναι το άλειμμα με λάδι του Γιάννη (όλων ημών) μετά το κάψιμο από την Δ/νση Υδρογονανθράκων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.