Τι μας είπε τελικά ο κ. Φάμελλος; #skouries


Σε προηγούμενη ανάρτηση γράψαμε για τη συστηματική παραβατικότητα της Ελληνικός Χρυσός, ειδικά σε σχέση με τα επικίνδυνα απόβλητα και τα νερά, και την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής προστίμων του ΥΠΕΝ να υποχρεώσει την εταιρεία σε συμμόρφωση με τους νόμους. Τον περασμένο Μάιο, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ κ. Φάμελλος αποκάλυψε σε όλο της το “μεγαλείο” την περιβαλλοντική πολιτική του Υπουργείου σε ο,τι αφορά τα απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κ. Σαρίδη. Με αφορμή την ανατροπή του φορτηγού που μετέφερε απόβλητα έξω από την Ολυμπιάδα, ο βουλευτής ζητούσε να μάθει τι απόβλητα είναι αυτά, αν είναι επικίνδυνα και πού πηγαίνουν. Για τους κατοίκους αυτής της περιοχής, η επικαιρότητα του θέματος είναι διαρκής.

https://www.youtube.com/watch?v=7Jx2iF3HFus

Η απάντησή του κ. Φάμελλου μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

“Δεν ξέρουμε αν είναι επικίνδυνα αλλά μεταφέρονται ως μη επικίνδυνα και αποτίθενται στον Χώρο Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, που το επιτρέπουμε χαριστικά αν και δε γνωρίζουμε αν είναι στεγανοποιημένος”.

1. Είναι επικίνδυνα;

Mετρήστε πόσα αντικρουόμενα μεταξύ τους πράγματα μας είπε μέσα σε λίγα λεπτά ο Αναπληρωτής Υπουργός!

  • Η εργολαβική εταιρεία που εκτελούσε τη μεταφορά έχει άδεια συλλογής και μεταφοράς μη επικινδύνων αποβλήτων.
  • Στην ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2011 και στη ΜΠΕ της εταιρείας, τα ρυπασμένα χώματα και υπολείμματα που προκύπτουν από την αποκατάσταση του τέλματος της Ολυμπιάδας, όπως αυτά που μετέφερε το φορτηγό, χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα.
  • Μετά το ατύχημα του φορτηγού, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έλαβαν δείγματα του φορτίου τα οποία απέστειλαν για ανάλυση και περιβαλλοντικό χαρακτηρισμό στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στο ΙΓΜΕ. Όπως πρόεκυψε, τα συγκεκριμένα απόβλητα δεν έχουν χαρακτηριστεί περιβαλλοντικά. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
  • Το Υπουργείο έχει ζητήσει από την Ελληνικός Χρυσός να προβεί σε περιβαλλοντικό χαρακτηρισμό του συνόλου των αποβλήτων της, υποχρέωση στην οποία η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί. “Πράγματι υπάρχει ακόμα θέμα. Δεν έχει τοποθετηθεί η Πολιτεία σχετικά με αυτά τα χαρακτηριστικά (της επικινδυνότητας)”, λέει ο κ. Φάμελλος.

Δηλαδή το Υπουργείο ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ αν τα απόβλητα που επιτρέπει να διακινούνται με πολλές δεκάδες φορτηγά (περίπου 50 την ημέρα) μεταξύ Ολυμπιάδας και Στρατωνίου, σε έναν πολυσύχναστο από τουριστική κίνηση δρόμο της Χαλκιδικής, είναι επικίνδυνα ή όχι!

Η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγέλαφου: από το 2012 που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ολυμπιάδα, η Ελληνικός Χρυσός διαχειρίζεται τα απόβλητά της ως μη επικίνδυνα. Με την Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης 14505/30.9.2015 και αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί μη επικινδυνότητας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν επισημάνει οτι η εταιρεία χαρακτήρισε τα απόβλητά της με τη χρήση λανθασμένης μεθοδολογίας. Εφαρμόζοντας την ορθή διαδικασία και αναλύοντας, τότε, τα δείγματα που είχαν λάβει οι Επιθεωρητές, το Γενικό Χημείο του Κράτους βρήκε οτι είναι “επικίνδυνα (τοξικά για τον άνθρωπο κατηγορίας 1, επικίνδυνα για το περιβάλλον κατηγορίας 2 κλπ)”.

Από τότε (2015) το Υπουργείο είχε ζητήσει από την Ελληνικός Χρυσός να κάνει ορθό περιβαλλοντικό χαρακτηρισμό των αποβλήτων της. Όπως μαθαίνουμε από την πρόσφατη, νέα βεβαίωση παράβασης των Επιθεωρητών, η εταιρεία έγραψε την εντολή στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Στις 2-12-2016, το Δημόσιο ζήτησε εκ νέου εγγράφως από την εταιρεία να συμμορφωθεί, η εταιρεία όμως αρνήθηκε να το κάνει επιμένοντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι προβλεπόμενες δοκιμές και αναλύσεις (παρ’οτι αυτό έχει καταρριφθεί από τους Επιθεωρητές). Έχουμε 2018, το Υπουργείο συνεχίζει να το ζητάει και η εταιρεία συνεχίζει να αρνείται, χωρίς ουδεμία επίπτωση.

2. Πού πηγαίνουν;

Λέει ο κ. Φάμελλος:

  • Τα απόβλητα μεταφέρονται για οριστική διάθεση στο χώρο απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα. Είναι ένα έργο υπό κατασκευή από το 2013 με ευθύνη της εταιρείας, με στεγάνωση για την οποία ακόμα δεν έχουμε δώσει έγκριση από τη ΔΙ.ΠΑ.
  • Έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για να εξετάσει την ασφάλεια της στεγάνωσης του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα. Συζητάμε την ενίσχυση της επιτροπής αυτής για να τρέξουν γρήγορα οι μελέτες για τον Κοκκινόλακκα.
  • Εμείς ουδέποτε διακόψαμε την εξέλιξη ασφαλών εργασιών (!!!) και έχουμε δώσει δύο φορές προσωρινή εξάμηνη άδεια λειτουργίας  για να  υπάρχει ασφάλεια στη διαχείριση των αποβλητων!!!

Έχουν περάσει 5 χρόνια από την έναρξη κατασκευής του ΧΥΤΕΑ, 3 χρόνια από τη βεβαίωση από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος των παραβάσεων στην κατασκευή, 3 χρονια με κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κατασκευή του χώρου έχει ολοκληρωθεί, υπολείπεται μόνο η έκδοση Άδειας Λειτουργίας και ΗΔΗ αποτίθενται εκεί απόβλητα που κατά τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και το ΓΧΚ είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Και το ΥΠΕΝ ακόμα δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν η στεγάνωση έχει γίνει σωστά!

Ο κ. Φάμελλος έκλεισε την απάντησή του με …μια πολιτική διαφήμιση:

“Είμαστε πάρα πολύ αυστηροί (!!!), δεν θα ολοκληρώσουμε την διαχείριση αυτή αν δεν είμαστε πάρα πολύ σίγουροι και για τη στεγάνωση και για την υγειονομική δραστηριότητα του ΧΥΤΕΑ. Κι αυτό το γνωρίζει και η εταιρεία. Θα επιμείνουμε και στο χαρακτηρισμό των αποβλήτων και στην αξιολόγηση της στεγάνωσης του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα στον οποίο πηγαίνουν τα απόβλητα”.

Κρίσιμα ερωτήματα προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό:

1. Η άδεια συλλογής και μεταφοράς μη επικινδύνων αποβλήτων που έχει η εταιρεία καλύπτει και τα συγκεκριμένα απόβλητα που κατά τους Επιθεωρητές και το ΓΚΧ είναι επικίνδυνα; Αν όχι, γιατί δεν διακόπτεται αμέσως η μεταφορά τους για να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία;

2. Ως πότε το ΥΠΕΝ θα περιμένει να προχωρήσει η Ελληνικός Χρυσός στο χαρακτηρισμό των αποβλήτων ενώ τα δυνητικά επικίνδυνα φορτία κυκλοφορούν στους δρόμους της Χαλκιδικής, προκαλώντας και ατυχήματα;

3. Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρχει στη συγκεκριμένη εταιρεία οτι θα εκτελέσει σωστά τον χαρακτηρισμό αυτόν από τη στιγμή που, όπως φαίνεται από τις διαδοχικές βεβαιώσεις παράβασης, συστηματικά προσπαθεί να αποκρύψει την επικινδυνότητα των αποβλήτων;

4. Το ΥΠΕΝ θεωρεί “ασφαλή εργασία” την απόθεση δυνητικά (έστω) επικίνδυνων αποβλήτων σε ένα χώρο που: α) δεν έχει νομίμως αδειοδοτηθεί, β) δεν έχει εγκριθεί η στεγάνωσή του γ) έχει και άλλες σοβαρές παραβάσεις – το κλείσιμο της παλιάς στοάς στον πυθμένα του αλλά και το μεγάλο φράγμα, που θα έπρεπε να έχει πυρήνα από αδιαπέραστο υλικό αλλά η έταιρεία “ξέχασε” να τον βάλει! δ) το ίδιο το ΥΠΕΝ έχει βάλει δύο (τουλάχιστον) επιστημονικές επιτροπές να ελέγξουν την ασφάλεια της κατασκευής του Κοκκινόλακκα, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποφανθεί;

5. Γιατί δεν σταμάτησε η κατασκευή του ΧΥΤΕΑ αμέσως μόλις διαπιστώθηκαν οι κατασκευαστικές παραβάσεις – το 2015 – και δεν υποχρεώθηκε από τότε η εταιρεία να τηρήσει τους όρους της εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης;

6. Γιατί το ΥΠΕΝ επέτρεψε στην εταιρεία να συνεχίσει και να τελειώσει την κατασκευή, παραμορφώνοντας ολοκληρωτικά το χώρο  και μόνο εκ των  υστέρων (το Δεκέμβριο 2016) έφτιαξε ειδική επιτροπή για να διερευνήσει τα προβλήματα του Κοκκινόλακκα;  Το 2018 το ΥΠΕΝ ακόμα συζητάει “να τρέξουν οι μελέτες” για έργα που το ίδιο άφησε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν!

7. Τι σημαίνει “η εταιρεία κατασκευάζει το χώρο με δική της ευθύνη” και “δεν θα ολοκληρώσουμε την διαχείριση αυτή αν δεν είμαστε πάρα πολύ σίγουροι“; Δηλαδή στην περίπτωση που κριθεί ανεπαρκής η κατασκευή του χώρου, που με ευθύνη του Υπουργείου έχει ήδη ολοκληρωθεί, θα υποχρεωθεί η εταιρεία να τα χαλάσει όλα και να φτιάξει από την αρχή; Θα ξηλώσει την ελαττωματική στεγάνωση για να βάλει άλλη; Θα βουλώσει εκ των υστέρων την παλιά στοά; Θα γκρεμίσει το φράγμα για να προσθέσει τον πυρήνα που λείπει; Θα πάρει από εκεί τα απόβλητα που έχει ήδη αποθέσει χάρη στις προσωρινές άδειες για τις οποίες περηφανεύεται ο κ. Φάμελλος; Για να τα πάει πού;

Ποιους νομίζετε οτι κοροϊδεύετε κύριοι Σταθάκη και Φάμελλε;


Μία απάντηση στο “Τι μας είπε τελικά ο κ. Φάμελλος; #skouries”

  1. Αν τυχόν περιμένετε απάντηση από τον κ. Φάμελλο, λίγη υπομονή ακόμα. Θα περιμένετε την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, μετά το High Level Political Forum HLPF για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο οποίο θα συμμετάσχει. Ίσως εκεί εμπνευσθεί και ξεμπερδέψει τα πράγματα που ρωτάτε (πρώτα στο μυαλό του):
    Διαύγεια ΥΠΕΝ:
    Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων ευρώ (4.300,00 €) για την πληρωμή ισόποσων δαπανών σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου
    Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ειδικός Φορέας 31-110 του Κ.Α.Ε 0717 «Δαπάνες μετακίνησης λοιπών προσώπων από το εσωτερικό στο εξωτερικό και αντίστροφα» προκειμένου να καλυφθεί δαπάνη υπηρεσιακής μετακίνησης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ . Σωκράτη Φάμελλου, στη Νέα Υόρκη , κατά το χρονικό διάστημα 14/07/2018-18/07/2018, για να συμμετέχει στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ( High Level Political Forum-HLPF).
    Ημερομηνία αναχώρησης: 14/07/2018 (Αθήνα –Νέα Υόρκη αεροπορικώς)
    Ημερομηνία επιστροφής : 18/07/2018 (Νέα Υόρκη-Αθήνα αεροπορικώς)
    Ημερομηνία έναρξης εργασιών : 15/07/2018
    Ημερομηνία λήξης εργασιών : 18/07/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.