#Skouries | Συνεχίζεται η δίκη των 5 για τη διαδήλωση της 9/9/2012


Του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη / Omniatv.com

Ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Ιουνίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη των πέντε που βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες για την μεγάλη διαδήλωση της 9/9/2012 στις Σκουριές.

Κατά την ημέρα εκείνη είχε πραγματοποιηθεί εκτεταμένη χρήση χημικών, ακόμα και σε ευθεία βολή, κατά διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν γυναίκες, παιδιά και κάθε ηλικίας άνθρωπος, ενώ μπλόκα της αστυνομίας συλλάμβαναν ανθρώπους καθώς κατέβαιναν τρομοκρατημένοι από το βουνό.

Οι τρεις δικαστικοί του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης ήταν: η κα. Ζαχαριάδου, πρόεδρος και μέλη η κα. Γιαννακίδου και κα. Παπασιδέρη.

Η δίκη είχε αριθμό πινακίου νούμερο 1, ωστόσο κατόπιν συνεννόησης με τον δικηγόρο της υπόθεσης 2, δόθηκε προτεραιότητα στην επόμενη υπόθεση καθώς ο κατηγορούμενος ήταν ήδη κρατούμενος στις φυλακές.

Η δίκη μετά από πολλές διακοπές ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00, για τους 5 κατηγορούμενους. Πρόκειται για 3 νεαρούς αγωνιστές, 2 από την Ιερισσό και έναν από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Παράλληλα διωκόμενοι είναι ένας κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς και ακόμη ένας νεαρός από την Χαλκιδική. Οι διωκόμενοι παρά την ταλαιπωρία αντιμετώπιζαν την κατάσταση, καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης με καλή διάθεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν την έναρξη της ένας από τους κατηγορούμενους, έκανε αστειάκια με συντρόφους του. Στην αίθουσα βρίσκονταν παράλληλα αλληλέγγυοι από τις επιτροπές αγώνα κατά της εξόρυξης και από το κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ.

Η δίκη ξεκίνησε στις 13:30, με την παραγραφή των πλημμελημάτων λόγω παρόδου της 5ετίας. Επομένως οι κατηγορούμενοι πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι μονάχα με τις κακουργηματικές κατηγορίες περί κατοχής, χρήσης και κατασκευής εκρηκτικών καθώς και της πρόκλησης έκρηξης απ’ αυτές. Όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώσαν ότι αρνούνται τις κατηγορίες, ο 5ος εξ’ αυτών μάλιστα συμπλήρωσε ότι δεν βρισκόταν καν στην διαδήλωση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορουμένου ζήτησε να τεθούν εκτός δικογραφίας όλοι οι ψηφιακοί δίσκοι που έχει βάλει στα αναγνωστέα η αστυνομία. Η εισαγγελέας προτείνει να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης για τα ψηφιακά πειστήρια, διότι δεν αφορά στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά σε παράνομες πράξεις. Ο συνήγορος αντέτεινε πως ο νόμος μιλάει και για εγκλήματα. Το δικαστήριο απέρριψε εκ νέου το αίτημα, παρά την τεκμηριωμένη κατάθεση του συνηγόρου.

Έπειτα ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων από την έδρα.

Ο 1ος μάρτυρας, αστυνομικός Ζαΐμης αστυνομικός που υπηρετούσε στην Αρναία, και βρισκόταν στις στη διαδήλωση 9/9/2012, δεν αναγνωρίζει κανέναν κατηγορούμενο. Ο μάρτυρας παραδέχεται ότι ήταν ογκώδης η διαδήλωση και λέει ότι δεν υπήρχε επίσημη εντολή για καταγραφή βίντεο ή φωτογραφιών.

2ος μάρτυρας ήταν ο αστυνομικός Σαρακατσάνος Κων/νος ο οποίος δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν θυμάται τί έχει καταθέσει, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι του ήταν άγνωστοι.

Υπεράσπιση: Κλήθηκε από την αστυνομία κάποιος εργαζόμενος με όχημα να συνεργαστεί με τους αστυνομικούς;

Σαρακατσάνος: Από εμένα προσωπικά όχι.

Υπεράσπιση: Κατά τη διάρκεια του ελέγχου (σε λεωφορείο) ήσασταν παρών;

Σαρακατσάνος: Δεν θυμάμαι.

Ο μάρτυρας Σαρακατσάνος απάντησε ότι δεν θυμάται τίποτε και σε άλλες ερωτήσεις από τον 1ο συνήγορο υπεράσπισης.

Ο 2ος συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε αν ήταν κλειστοί οι δρόμοι του βουνού από την αστυνομία. Ο αστυνομικός Σαρακατσάνος απάντησε πως ναι.

Επόμενος μάρτυρας, ο αστυνομικός Μηλίδης: επίσης δεν αναγνώρισε κανέναν, είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «εμείς άλλον συλλάβαμε».

Επόμενος μάρτυρας, αστυνόμος Β, διοικητής Αρναίας, Χαϊδευτός: «Ουδεμία εμπλοκή είχα με εκείνους», «είχα εντολή να κάνω προσαγωγές σε συγκεκριμένο σημείο, μετά ανακλήθηκε». Προσήγαγε για εξακρίβωση 4 κατοίκους Μ. Παναγίας και έμαθε ύστερα ότι συνελήφθησαν οι 2.

Επόμενος μάρτυρας, του οποίου η κατάθεση είχε αποκαλύψεις για την πρακτική της εταιρίας, ο Αθ. Λεμονής, δασάρχης στην περιοχή του Κακκάβου.

Πρόεδρος: Είδατε κάποιο περιστατικό εκεί;

Λεμονής: Όχι. Δεν τους είδα και δεν τους γνωρίζω.

Υπεράσπιση: Τα κομμένα δέντρα ήταν από υλοτόμηση ή για άλλον λόγο;

Λεμονής: Όχι, κόπηκαν για να φράξουν το δρόμο.

Υπεράσπιση: Πώς;

Λεμονής: Με αλυσοπρίονο. Τα έκοβε η εταιρεία και μας έκοβε το δρόμο με ξύλα και μπάζα.

Υπεράσπιση (2ος συνήγορος): Από πότε είστε στο βουνό;

Λεμονής: Από 10 χρονών.

Υπεράσπιση: Υπήρχε περίπτωση να έκαναν κάτι τέτοιο οι πολίτες;

Λεμονής: Κάθε φορά που έκλεινε ο δρόμος το έκανε η εταιρεία.

Υπεράσπιση (3ος): Εσείς είχατε κάνει την καταγγελία (για την κοπή των δέντρων και την φραγή), πριν την κίνηση των διαδηλωτών;

Λεμονής: Ναι.

Επόμενος μάρτυρας, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνόδευε τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην διαδήλωση.

Πρόεδρος: Αναγνωρίζετε τους κατηγορούμενους;

Διαμαντόπουλος: Όχι.

Υπεράσπιση: Ήσαστε παρών στον έλεγχο του λεωφορείου;

Διαμαντόπουλος: Ναι. Σταμάτησα να δω κι εγώ αν υπήρχε παρακώλυση, παρότι ήμουνα σε άλλο λεωφορείο.

Υπεράσπιση: Αυτοί που τραβούσαν βίντεο ήταν με τους διαδηλωτές ή με την αστυνομία;

Διαμαντόπουλος: Δεν ήταν διαδηλωτές, αλλά ενώ δεν φορούσαν διακριτικά της αστυνομίας φαινόταν ξεκάθαρα ότι ήταν από την πλευρά της αστυνομίας.

Υπεράσπιση: Συμμετείχατε στη διαδήλωση;

Διαμαντόπουλος: Ναι.

Υπεράσπιση: Μπορείτε να μας πείτε για τον κόσμο που συμμετείχε;

Πρόεδρος: Δεν μας ενδιαφέρει.

Διαμαντόπουλος: Είχε κόσμο απ’ όλες τις ηλικίες

Υπεράσπιση: Τις επιθέσεις τις ξεκίνησαν διαδηλωτές;

Διαμαντόπουλος: Εγώ ήμουν στην ουρά της διαδήλωσης, όταν φτάσαμε υπήρχε κόσμος, μετά άρχισαν τα δακρυγόνα, πανδαιμόνιο. Τρέξαμε όλοι να φύγουμε, τραυματίστηκα, είχα επίδεσμο για 10 μέρες.

Υπεράσπιση: Τραυματίστηκε σοβαρά κάποιος διαδηλωτής;

Διαμαντόπουλος: Τραυματίστηκε διαδηλωτής σοβαρά με ευθεία βολή δακρυγόνου.

Επόμενος μάρτυρας, Απόστολος Παπαγεωργίου, αγωνιστής από την Χαλκιδική:

Παπαγεωργίου: Ήμουνα πάνω στο βουνό, ήμασταν 2.500 άνθρωποι. Δεν πήγαμε να κάνουμε επανάσταση, πήγαμε να δούμε το βουνό μας που καταστρεφόταν.

Πρόεδρος: Αναγνωρίζετε κάποιον από τους κατηγορούμενους;

Παπαγεωργίου: Ξέρετε τι αναρωτιέμαι;

Πρόεδρος: Τι;

Παπαγεωργίου: Ποιος αστυνομικός μπορεί να αναγνώρισε από 2.500 αυτούς τους 5.

Υπεράσπιση: Πείτε μας για τη διαδήλωση.

Παπαγεωργίου: Ήταν η πρώτη συμπαγής διαδήλωση, προκάλεσε τον τρόμο κράτους και εταιρείας. Κι έτσι, έπρεπε να γίνει καταστολή του κόσμου. Στην αποχώρηση, τότε άρχισε το κυνηγητό.

Πρόεδρος: Δεν κρίνω φρόνημα κλπ, μόνο τις 2 πράξεις.

Επόμενη μάρτυρας, δημοτική σύμβουλος Δ. Αριστοτέλη:

Με τους 3 από τους 5 ήμουν σε όλη τη διαδήλωση μαζί τους, γυρίσαμε με αμάξι. Ειδικά για τον 5ο κατηγορούμενο έγινε ανέκδοτο στο χωριό μετά τη δίωξη, γιατί δεν ήταν καν εκεί!

Επόμενος μάρτυρας, Μπ. Κ.:

Μάρτυρας: Τους κατηγορούμενους τους είδα πρώτη φορά στο προηγούμενο δικαστήριο.

Εισαγγελέας: Εσείς πήγατε δηλαδή για διακοπές στο βουνό και εμείς σας φέραμε εδώ να καταθέσετε… (γέλια στην αίθουσα).

Επόμενος μάρτυρας, συγγενής 5ου κατηγορουμένου. Η ασφάλεια τον είχε βάλει στη δικογραφία αντί του 5ου κατηγορουμένου λόγω επωνύμου.

Εισαγγελέας: Ήσασταν στην αρχή εσείς κατηγορούμενος και μετά ο ξάδερφος σας;

Υπεράσπιση: (ειρωνικά) Ε ναι, έπρεπε να ήταν κάποιος Παπ…. οπωσδήποτε στην δικογραφία…

Εισαγγελέας: Είσαστε εσείς ή ο κατηγορούμενος στη φωτογραφία;

Μάρτυρας: Κανένας από τους δύο. Εγώ ήμουνα σπίτι μαζί με τον ξάδερφο μου (σ.σ. τον 5ο κατηγορούμενο)

Εισαγγελέας: Πώς είστε σίγουρος ότι ήσασταν σπίτι εκείνη την ώρα;

Μάρτυρας: Είχε έρθει να ρωτήσει για τον πατέρα μου που δεν ήταν καλά. 2:30 πήρα καράβι από Αγ. Όρος, 3:00 ήμουν σπίτι, μαζί του.

Υπεράσπιση: Έκανα μια πρόχειρη έρευνα στον Χρυσό Οδηγό και βρήκα 8 Παπ….. στην Χαλκιδική. Στην αίθουσα βρίσκονται οι 2. (προς μάρτυρα) Εσείς συμφωνείτε με την επένδυση;

Πρόεδρος: Κ. γραμματέα, μη σημειώσετε την ερώτηση, είναι άσχετη.

Υπεράσπιση: Αφήστε με να ολοκληρώσω κα. Πρόεδρε. Μήπως εσάς με τον ξάδερφό σας, πέραν από το κοινό επίθετο, σας συνδέει ότι αντιτίθεστε στην εξόρυξη;

Μάρτυρας: Ναι.

Ο συνήγορος υπεράσπισης καταθέτει παλαιότερη φωτογραφία του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος είναι φαλακρός. Ο συνήγορος προσπαθεί με το πειστήριο να τονίσει και αποδείξει ότι τίποτε δεν άλλαξε στην τριχοφυΐα του κατηγορουμένου τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό συμβαίνει καθώς η παρουσία του κατηγορουμένου στην μεγάλη διαδήλωση πιστοποιείται με μια φωτογραφία στην οποία ο κατηγορούμενος εμφανίζεται με κοτσίδα.

Επόμενη μάρτυρας: ΧΘ, καταθέτει ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν σχέση με όσα τους αποδίδονται.

Υπεράσπιση: Είδατε εκρήξεις στη διαδήλωση;

Μάρτυρας: Μόνο από την αστυνομία. Ήμασταν από το πρωΐ, ολοφάνερο όσο περνούσε η ώρα ότι δεν έπρεπε να μείνει κανείς στο βουνό.

Στη συνέχεια το δικαστήριο προχώρησε στα αναγνωστέα έγγραφα.

Έπειτα, μετά από αίτημα της υπεράσπισης, η πρόεδρος διέκοψε για την επόμενη Τρίτη, 12 Ιουνίου, προκειμένου να κληθεί ο μάρτυρας κατηγορίας, αστυνόμος Δημητρέλος. Η παρουσία και η εξέταση του μάρτυρα, κρίνεται μείζονος σημασίας από την υπεράσπιση, γιατί οι καταθέσεις του είναι αντιφατικές.

Πέρα από τα νομικά στοιχεία της δίκης, ένα πολιτικό στοιχείο της που μπορούσε κανείς να παρατηρήσει κατά την εξέταση των μαρτύρων από την υπεράσπιση ήταν η προσπάθεια των συνηγόρων να καταδείξουν την μεθόδευση από πλευράς της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και της Ασφάλειας Πολυγύρου. Η πρόεδρος επανειλημμένα διέκοπτε, λέγοντας ότι το δικαστήριο δεν εξετάζει τέτοιου είδους ζητήματα ή άλλους κατηγορουμένους, παρά μόνο τους 5 για τα δύο κακουργηματικά αδικήματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.