Ο κ. Σταθάκης αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις Σκουριές; #skouries


Kατά το δελτίο επίκαιρων ερωτήσεων της Βουλής, την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 ώρα 10:00 επρόκειτο να απαντηθεί η με αριθμό 1697/24-5-2018 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννη Σαρίδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  με θέμα: «Περί της νομιμότητας αδειοδότησης του μεταλλείου Σκουριών». Την απάντηση αναμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο εμείς ασφαλώς αλλά και η εταιρεία και οι εργαζόμενοι. Όμως αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε το σώμα οτι ο Υπουργός κ. Σταθάκης δεν θα παρίστατο για να απαντήσει λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Η ερώτηση του κ. Σαρίδη δεν είναι απλά επίκαιρη, είναι εξαιρετικά επίκαιρη, δεδομένης της πίεσης από την πλευρά της Ελληνικός Χρυσός να λάβει μια σειρά άδειες για τις Σκουριές. Άδειες τις  οποίες η εταιρεία ισχυρίζεται οτι δικαιούται και εμείς, με τεκμηριωμένο ΥΠΟΜΝΗΜΑ που καταθέσαμε στις 19-4-2018 στο ΥΠΕΝ υποστηρίζουμε οτι δεν δικαιούται. Ο δε Υπουργός δεν τις δίνει μεν τις άδειες αλλά χωρίς να εξηγεί γιατί δεν τις δίνει, αφήνοντας την εταιρεία να λέει ο,τι θέλει στα μέσα ενημέρωσης, εκθέτοντας το Υπουργείο και βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον.

Οφείλει λοιπόν να απαντήσει ο κ. Σταθάκης στην απλή – αλλά προφανώς άβολη – ερώτηση: υπό τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, νομιμοποιείται το Υπουργείο του να προχωρήσει στην αδειοδότηση του μεταλλείου Σκουριών; Οφείλει να απαντήσει και να διευκρινίσει τη σιβυλλική δήλωση που έκανε μετά τη συνάντησή του με τα σωματεία των εργαζομένων: “Το ΥΠΕΝ οφείλει να διασφαλίσει ότι τελικά θα παραχθούν καθαρός Χρυσός, Άργυρος και Χαλκός τηρώντας απαρέγκλιτα συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Νομοθεσία και η ΑΕΠΟ. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει συμφωνία με την εταιρεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πνεύμα της απόφασης της διαιτησίας”. Αλλά από τη διαιτητική απόφαση είναι σαφές οτι η κατασκευή του εργοστασίου που θα παράγει τα καθαρά μέταλλα, βάσει της μεταλλουργικής μεθόδου που έχει εγκριθεί περιβαλλοντικά με την ΑΕΠΟ και μόνον αυτής, περνάει μέσα από το ΣτΕ που είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύση. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία πριν αποφασίσει το ΣτΕ, αυτό μόνον ο κ. Σταθάκης μπορεί – αν μπορεί – να εξηγήσει.

Ίσως αυτή τη φορά πράγματι ο Υπουργός  να είχε κάποια υποχρέωση πιο σημαντική από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο (!) και να αμέλησε να ενημερώσει εγκαίρως τη Βουλή. Αλλά είναι η δεύτερη φορά που αποφεύγει να εμφανιστεί για να απαντήσει σε ερώτηση (του κ. Σαρίδη πάλι) σχετικά με την αδειοδότηση των Σκουριών. Την προηγούμενη φορά ανέλαβε να απαντήσει ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Φάμελλος ο οποίος δήλωσε μεν αναρμόδιος για θέματα αδειοδοτήσεων, αλλά επιβεβαίωσε οτι υπάρχει εκκρεμότητα. Και βεβαίως δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός οτι την περίφημη διαιτητική απόφαση της οποίας το πνεύμα επικαλείται τώρα ο κ. Σταθάκης, εδώ και πάνω από δύο μήνες την κρύβει σα να ντρέπεται γι’αυτήν. Ίσως επειδή είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά  κυρίως στο εξωτερικό, οτι αυτή θα έλυνε όλα τα προβλήματα της Ελληνικός Χρυσός.

Τώρα που δεν τα έλυσε, η διαιτητική απόφαση έχει μετατραπεί η ίδια σε πρόβλημα. Ο κ. Σταθάκης είναι υποχρεωμένος να την κρατάει καλά κρυμμένη για να μην αποκαλυφθεί τι φιάσκο ήταν τελικά η όλη διαδικασία. Μήπως και καταφέρει να κάνει βήματα στα μουλωχτά. Και γι’αυτό αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αλλά μέχρι πότε;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.