Aνακάλυψε το ΥΠΕΝ οτι δεν μπορεί να εκδώσει άδειες για τις #skouries?


Ήρθε στην Ελλάδα για να πάρει άδειες για τις Σκουριές και έφυγε με άδεια χέρια ο CEO της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως συνήθιζε ο προκάτοχός του Πωλ Ράιτ, και με μία μοναδική αναφορά σε εφημερίδα για την επίσκεψή του, στη “Ναυτεμπορική”.

Από το μοναδικό αυτό άρθρο μαθαίνουμε τι είπαν οι “κύκλοι” της εταιρείας οτι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σταθάκη:

“Στο τραπέζι της συνάντησης από την πλευρά της κυβέρνησης ζητήθηκαν κάποια επιπλέον στοιχεία και από την πλευρά της εταιρείας διατυπώθηκε εκ νέου η θέση ότι η υλοποίηση και η χρηματοδότηση του έργου απαιτεί τη λήψη των αδειών που εκκρεμούν”.

Οι θέσεις δηλαδή των δυο πλευρών ήταν ακριβώς αυτές που είχαμε περιγράψει στο άρθρο “Νέος εκβιασμός της Eldorado για τις άδειες;“. Τα “κάποια επιπλέον στοιχεία” (sic) είναι οι μελέτες εφαρμογής της μεταλλουργίας flash smelting που η εταιρεία εδώ και 5 χρόνια αποφεύγει/αρνείται να κάνει, γιατί η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους υψηλού αρσενικού πυρίτες της Ολυμπιάδας. Το Υπουργείο βέβαια γνωρίζει οτι δεν πρόκειται να πάρει καμία τέτοια μελέτη αλλά επιμένει προσχηματικά να τις ζητάει, γιατί αν σταματήσει να τις ζητάει θα πρέπει να ανακαλέσει όλες τις άδειες και να καταγγείλει τη σύμβαση. Η εταιρεία από την πλευρά της, παρά το ότι δεν είναι σε θέση να παράξει καθαρά μέταλλα όπως απαιτεί η σύμβαση, ζητάει με μπόλικο θράσος να πάρει τώρα όλες τις υπόλοιπες άδειες που θα της επιτρέψουν να εξάγει συμπυκνώματα. Και οι ρητοί ή άρρητοι εκβιασμοί συνεχίζονται, αφού ο κ. Σταθάκης το επιτρέπει.

Το οτι το ζήτημα των αδειών παραμένει σε εκκρεμότητα επιβεβαίωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ κ. Φάμελλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων κ. Σιαρίδη.

https://www.youtube.com/watch?v=7Jx2iF3HFus

Το κυρίως θέμα της ερώτησης ήταν η ανατροπή φορτηγού με επικίνδυνα απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός έξω από την Ολυμπιάδα στις 10/3/2018. Ο βουλευτής ζητούσε να μάθει τι απόβλητα είναι αυτά και πού πηγαίνουν. Αλλά για αυτά θα μιλήσουμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση.

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης (στο 5:50) ήταν αν, όπως έχουν τα πράγματα, το Υπουργείο νομιμοποιείται να εκδώσει νέες άδειες. Ο κ. Φάμελλος εύκολα το απέφυγε δηλώνοντας αναρμόδιος και λέγοντας μόνο το εξής:

“Γνωρίζω οτι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαιτησία όπου είχαμε θέσει ένα ερώτημα σχετικά με την ολοκλήρωση της σύμβασης ή την ακύρωσή της, εφ΄όσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής καθαρών μετάλλων ή γιατί δεν έχουν κατατεθεί οι μελέτες ακόμα γι’αυτήν. Αυτό πράγματι είναι ακόμα σε εκκρεμότητα”.

Αρμόδιος για την αδειοδότηση είναι πράγματι ο Υπουργός, στον οποίον απευθυνόταν η ερώτηση, αλλά ο Υπουργός άφησε να απαντήσει ο αναρμόδιος – και δήθεν ανήξερος – Αναπληρωτής του. Και έτσι απάντηση δεν δόθηκε.

Αλήθεια, πού είναι ο κ. Σταθάκης για να αποσαφηνίσει την κατάσταση;

Στην “Άγια Σκουριά”, το ντοκυμαντέρ της ERT Report για την υπόθεση της Eldorado, ο σύμβουλος του κ. Σταθάκη, Σταύρος Ραπτόπουλος, είχε πει: “μετά την ετυμηγορία του διαιτητικού δικαστηρίου, δεκτή οποιαδήποτε κριτική. Το Υπουργείο ξέρει τι κάνει”.

Διερωτώμαστε λοιπόν τι είναι αυτό που υποτίθεται οτι “ξέρει” το Υπουργείο και τι κατάφερε να κάνει με τη διαιτησία εκτός από μια τρύπα στο νερό. Η αμηχανία μπροστά στη διαιτητική απόφαση είναι παραπάνω από φανερή. Ο Υπουργός, που τον περασμένο Σεπτέμβριο δήλωνε οτι “επιλέξαμε τη διαιτησία για να δώσει μόνιμη λύση” στην υπόθεση της Eldorado, έχει εξαφανιστεί. Την τόσο αναμενόμενη απόφαση την έφαγε το μαύρο σκοτάδι γιατί δεν ήταν αυτή που Υπουργείο και εταιρεία επιθυμούσαν. Στην πραγματικότητα όχι μόνο “μόνιμη λύση” δεν ήταν, δεν ήταν καθόλου “λύση”, αφού ούτε το ζήτημα της μεταλλουργίας ξεκαθάρισε (δεν θα μπορούσε άλλωστε, γιατί είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ) ούτε τις λοιπές αδειοδοτήσεις ξεμπλοκάρισε.

Αυτό που αντιλαμβάνονται όσοι γνωρίζουν την υπόθεση είναι οτι η διαιτησία δεν ήταν παρά μία άχρηστη παρένθεση που απλά επιβεβαίωσε το νομικό αδιέξοδο. Άχρηστη ουσιαστικά, αλλά έδωσε στην εταιρεία μια επικοινωνιακού χαρακτήρα “νίκη” που της επιτρέπει να διαλαλεί οτι “δικαιώθηκε” και να διασύρει το Ελληνικό Δημόσιο, ισχυριζόμενη οτι είναι εκείνο που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του από τη σύμβαση, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Σταθάκης κρύβεται από τα μέσα ενημέρωσης και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αφήνοντας την Eldorado να αλωνίζει και να παριστάνει την αδικημένη που δεν της δίνονται οι άδειες, τις οποίες στην πραγματικότητα δεν δικαιούται να λάβει και το Υπουργείο δεν νομιμοποιείται να εκδώσει. Σιωπώντας για την υπόθεση, ο Υπουργός φαίνεται να αποδέχεται τους ισχυρισμούς της εταιρείας με αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης είναι πάλι σε αναζήτηση νομιμοφανούς τρόπου να παρακάμψει τις αποφάσεις Σκουρλέτη και να δώσει παράνομα τις άδειες, ακριβώς όπως ήταν και πριν τη διαιτησία, αφού αυτή κατέληξε σε φιάσκο. Βρισκόμαστε δηλαδή ακριβώς στο σημείο που βρισκόμασταν περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Η ανοχή και η κάλυψη της κατά συρροή παράνομης εταιρείας από  το Υπουργείο πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Η ψευδεπίγραφη “επένδυση” έχει πλέον κακοφορμίσει και δε σώζεται με τίποτα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.